Senatul a adoptat tacit propunerea legislativa initiata de senatorul PSD Eugen Teodorovici care prevede ca retinerea si neplata la timp a impozitelor si contributiilor la bugetul de stat se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani.
Nota de adoptare tacita pentru acest act normativ, pentru care termenul de dezbatere si vot in prima Camera sesizata s-a implinit pe 6 noiembrie, a fost citita, in plen, de presedintele Senatului, Teodor Melescanu.
Desi proiectul are raport de admitere cu amendamente din partea Comisiei de Buget a Senatului, prin care se eliminase reglementarea potrivit careia neplata impozitelor si contributiilor se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani, pentru ca nu a primit votul plenului pana in 6 noiembrie, cand s-a implinit termenul de dezbatere in Senat, actul normativ este transmis Camerei Deputatilor in forma initiatorului.
Actul normativ pentru modificarea si completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale prevede ca este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la sase ani "retinerea si neplata, incasarea si neplata, ori, dupa caz, neretinerea sau neincasarea, in cel mult 30 zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/ sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege".
Printre taxele enumerate in anexa se afla: "impozitul pe dividendele platite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana, impozitul pentru... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 20:29
Toate contributiile vor fi oprite la sursa, iar neplata contributiilor, de catre angajatori, va fi infractiune, a anuntat, vineri, liderul PSD Liviu Dragnea.
Intrebat ce se intampla in cazul in care angajatorul, in numele angajatului, intarzie plata contributiilor sau nu le efectueaza, respectiv cine plateste penalitatile si cine este sanctionat, Dragnea a raspuns:
"Ati atins un subiect foarte important, care nu s-a discutat pana acum. Toate contributiile vor deveni stopaj la sursa. Daca nu vor fi platite, asta inseamna infractiune. Asta inseamna ca vom avea garantia ca toate aceste contributii vor fi platite pana la ultimul leu", a spus Dragnea, citat de Mediafax.
El a precizat se va considera infractiune pentru angajator, intrucat acesta trebuie sa faca plata.
Liderul PSD a mai spus ca prevederile privind calificarea neplatii contributiilor drept infractiune vor fi cuprinse in Ordonanta pe care urmeaza sa o adopte Guvernul sau vor fi adoptate printr-o lege in Parlament.
"Vor fi in Ordonanta sau in Parlament. Posibil sa fie in Ordonanta. Ei vor aproba azi, nu stiu exact forma finala, dar principiul este discutat si acceptat in coalitie", a explicat Dragnea.
Potrivit Profit.ro, neplata contributiilor a mai fost considerata infractiune, dar in 2015 Curtea Constitutionala a decis ca prevederea este neconstitutionala, din cauza unei definitii neclare, astfel ca angajatorii trebuie sanctionati doar cu amenda.
Curtea a constatat ca legea nu defineste... mai mult
Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 11:00
In ultimul an, in statul american California au fost suspendate 4,8 milioane de carnete ale soferilor care nu si-au platit amenzile primite in trafic sau nu s-au prezentat in fata instantei.
Exista voci care sustin ca statul ii amendeaza cu precadere pe cei cu venituri mici si foarte mici, care nu isi permit sa achite banii datorati, arata Vocativ.
Situatia a devenit atat de grava, incat guvernatorul de California Jerry Brown se gandeste la o amnistie.
Daca treci pe rosu la un semafor din acest stat american, atunci vei plati intre 490 si 800 de dolari, de 4 ori mai mult decat in urma cu 20 de ani.
Nu e de mirare ca exista o datorie necolectata in valoare de 10 miliarde de dolari de la soferii care nu isi permit sa plateasca, arata un raport al Western Center on Law ...citeste mai departe despre "Spirala a iadului pentru soferi: Amenzi neplatite de 10 miliarde de lei, sterse cu buretele?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 15:33
Simplicity, conceputa ca o polita de asigurare foarte simpla si usor de gestionat, vine in intampinarea nevoilor companiilor mici de a-si proteja afacerea impotriva riscului de neplata.
"Produsul Simplicity completeaza gama serviciilor RisCo oferite companiilor, pentru scaderea riscului in relatiile cu clientii acestora. Pentru firmele mici, suntem convinsi ca produsul va avea un real succes", a declarat Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
In conditiile unui mediu economic si de afaceri care se lupta deja de cativa ani cu o puternica instabilitate si lipsa a increderii, informarea asupra clientilor noi si a celor existenti, precum si acoperirea riscului comercial, devin conditii esentiale pentru dezvoltarea sustenabila a oricarei companii.
Polita ofera o politica de pret foarte simpla, bazata pe intervalul cifrei de afaceri ce se doreste a fi asigurata, si un proces rapid al cererilor pentru datoriile de peste 1.000 de lei, minimizand astfel impactul unei plati restante asupra fluxului de numerar al unei companii.
Produsul este unic in piata datorita simplitatii sale si a faptului ca polita de asigurare acopera facturile emise de clientii companiei asigurate fara o analiza prealabila a bonitatii acestora, in procent standard de 60% din valoarea datoriei neachitate pana la concurenta raspunderii maxime per client.
Acoperierea poate creste pana la 90%, cu o raspundere maxima mai mare, in cazul in care asiguratul aplica pentru o clasa de risc la Euler... mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 13:50
Printul Charles, primul la succesiunea tronului Marii Britanii, este suspectat de neplata impozitelor. Dupa cum relateaza The Guardian, ducatul de Cornwall ii aduce acestuia un profit de circa 18 milioane de lire sterline anual, dar care ar ramane neimpozitati.
De afacerea conacului, conform ziarului amintit, care i-a revenit lui Charles prin mostenire, s-a interesat agentia ce se ocupa de investigarea infractiunilor fiscale din Marea Britanie.
Deputati din opozitie au cerut inca in 2005 parlamentului britanic un audit pe veniturile obtinute de printul de Wales si de catre regina Elisabeta a II-a de pe urma celor doua ducate - Cornwall si Lancaster. Ei cereau acest audit cu insistenta, motivand ca veniturile respective nu au fost supuse deloc vreunui control in ultimele sase secole.
Cornwall, care se intinde pe o suprafata de 56.000 de hectare, este estimat la 700 milioane de lire sterline. mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 17:45
Majorarea pragului pentru care firmele trebuie sa plateasca TVA a intrat in vigoare de la 1 iulie, plafonul fiind ridicat de la 35.000 la 65.000 de euro sau 220.000 de lei. Din aceasta categorie fac parte aproximativ 60% din platitorii de TVA inregistrati in Romania.
Insa ce au, mai exact, de facut cei care vor sa nu mai plateasca taxa pe valoare adaugata?
Agentii economici care sunt deja inregistrati ca platitori de TVA pot face oricand o solicitare pentru a fi scosi din evidente. Contribuabililor care nu au depus niciun decont de TVA si nu au realizat achizitii ori livrari de bunuri si servicii, le este recomandat sa faca singuri o solicitare de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, pentru a evita anularea din oficiu a acesteia.
Daca acest lucru se intampla, agentii economici nu vor avea dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, dar vor avea, insa, obligatia de plata a taxei in situatia in care desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati astfel.
Persoanele carora le-a fost anulata inregistrarea in Registrul persoanelor impozabile, nu vor mai beneficia, incepand cu 1 iulie 2012, de dreptul de deducere a taxei pe valoare adaugata pentru achizitiile respective, exceptie facand achizitiile de bunuri efectuate in cadrul procedurilor de executare silita.
Scutirea de plata a TVA poate fi solicitata atat de contribuabilii care s-au inregistrat ca platitori inainte de 2012, dar si in primele sase luni ale anului. Astfel,... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 08:15
Politica statului elen de a ingheta platile catre terti in ultimii ani, in contextul dificultatilor financiare severe cauzate de criza datoriilor, a condus la cresterea datoriilor la 6,6 miliarde de euro, suma echivalenta cu 3% din PIB, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Practica, echivalenta cu o incetare de plati, combinata cu oferta redusa de creditare din partea bancilor, a agravat problemele de lichiditate ale companiilor. In acelasi timp, amanarea platilor constituie o incalcare a termenilor memorandumului semnat de Atena cu creditorii internationali, care au cerut plata integrala a acestor datorii.
Date oficiale arata ca statul are restante de circa 1,25 miliarde de euro la companiile de constructii, in timp ce datoriile spitalelor catre furnizori si companiile farmaceutice insumate cu cele ale autoritatilor locale si fondurilor de asigurari sociale se ridica la 3,6 miliarde de euro.
Potrivit Ministerului de Finante, datoriile cu termen de plata depasit de mai mult de 90 de zile, totalizau 5,86 miliarde de euro in ianuarie, in urcare de la 5,78 miliarde de euro in decembrie.
Pe de alta parte, statul are de incasat datorii de 42 miliarde de euro, insa nu va putea colecta mai mult de opt miliarde de euro, noteaza Kathimerini. Restul de 34 de miliarde de euro reprezinta datorii ale unor persoane care au murit, ale unor companii inchise sau fantoma. mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 19:28
Numarul locuintelor confiscate pentru neplata ratelor imprumuturilor a atins in august un nivel record, pentru a treia oara in ultimele cinci luni, in conditiile in care bancile au incheiat procedurile de prescriere a creditelor pentru mii de restantieri, relateaza Bloomberg, informeaza Mediafax.
Numar ul locuintelor care au intrat in posesia bancilor a urcat cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 95.364, cel mai ridicat nivel atins din 2005, de cand dateaza datele companiei de cercetare a pietei RealtyTrac.
Numarul cererilor pentru prescrierea imprumuturilor, care includ notificarile de default si licitatii, a scazut cu 5%, la 338.836.
O familie americana din 381 a primit o astfel de notificare, se arata intr-un comunicat al RealtyTrac.
"Suntem pe cale sa inregistram un an record, in privinta prescrierilor de ipoteci si confiscarilor de locuinte", a declarat Rick Sharga, vicepresedinte al RealtyTrac, in conditiile in care situatia economica nu s-a imbunatatit.
Prescrierile contribuie la cresterea ofertei pe piata imobiliara americana, cu pana la 12 milioane de locuinte.
Cererea este insa redusa, din cauza somajului ridicat si a incheierii unui program federal de facilitati fiscale.
Vanzarile de locuinte au scazut in iulie la cel mai redus nivel inregistrat vreodata, in timp ce preturile au coborat cu 28%, comparativ cu 2006.
mai mult
Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 11:50
Costul asigurarii datoriilor Romaniei a urcat usor atat pentru scadenta la trei ani, cat si pentru maturitatea de cinci ani, influentat de decizia Curtii Constitutionale (CC), care a declarat neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate propuse de Guvern, precizeaza Mediafax.Astfel, prima de risc (credit default swaps CDS) pentru datoriile Romaniei a atins nivelul de 378 puncte de baza (3,78% - n.r.) pentru scadenta la cinci ani, de la 371 puncte cat era cotata joi, in timp ce pentru scadenta la trei ani aceasta a urcat de la 352 puncte la 360 puncte.
Prima de risc la cinci ani s-a cotat mai sus in 8 iunie, la 416 puncte, in timp ce pentru scadenta la trei ani s-a situat la 407 puncte.
CDS-urile masoara costul asigurarii datoriilor fata de default si determina totodata randamentul cerut de investitorii straini pentru achizitia de titluri suverane.
In plus, CDS-urile influenteaza si costul finantarii externe de catre companii si banci.
Curtea Constitutionala a decis, vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau in principal diminuarea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%. mai mult
Vineri, 25 Iunie 2010, ora 15:52