Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Zeci de mii de români, cu datorii la gaze și electricitate, riscă debranșarea, după ce anul trecut s-a decis că își pot amâna plata pe perioada pandemiei

Zeci de mii de români, cu datorii la gaze și electricitate, riscă debranșarea, după ce anul trecut s-a decis că își pot amâna plata pe perioada pandemiei

Numărul consumatorilor finali casnici şi non-casnici de energie electrică şi gaze naturale care nu au achitat facturile de energie electrică şi/sau de gaze naturale a ajuns la 209.000, în ultimul an, cu restanțe de circa 249 milioane de lei, la sfârşitul lunii mai 2021, arată cifrele oficiale ale autorităților în domeniu.

Ordonanță de urgență, aprobată în luna mai 2020, permitea consumatorilor de gaze și energie electrică să-și amâne plata facturilor până la încetarea stării de alertă. În tot acest timp, furnizorii de gaze și energie nu au avut dreptul să debranșeze sau să deconecteze consumatorii restanți. Astfel, numărul clienţilor care nu şi-au achitat facturile de energie electrică şi nu au putut fi deconectaţi a ajuns la 173.000, la finalul lunii iunie 2021, arata cifrele prezentate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E), Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (A.F.E.E.R) şi Federaţia Asociaţilor Companiilor de Utilităţi din România (A.C.U.E).

Acum, Executivul pregătește o nouă ordonanță de urgență prin care să elimine prevederile art. 72, alin (1) din Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020, în care consumatorul avea posibilitatea de a nu plăti factura fără a fi debranșat, astfel, furnizorii putând să-și recupereze banii.

În nota de fundamentare se arată că datorită contextulului favorabil al revenirii economice din ultima perioadă și al diminuării problemelor apărute din cauza pandemiei de coronavirus se oferă oportunitatea și necesitatea impunerii unei reveniri graduale la o situație de normalitate în piețele de electricitate și gaze naturale. Va fi inclusă o perioadă de tranziție de 90 de zile, în timpul căreia clienții care nu și-au plătit facturile să nu poată fi deconectați pentru debitele restante.

Pe aceasta cale, asociaţiile de profil au semnalat reprezentanţilor Ministerului Energiei că, imediat ce starea de alertă va fi încheiată, vom fi martori unui număr semnificativ de debranşări/deconectări ale clienţilor finali debitori faţă de furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, având în vedere că furnizorii au aplicat în această perioadă toate măsurile care preced deconectarea (avertizări, executare garanţii, propuneri eşalonare etc.).

Ce pățesc consumatorii debranșați

În situația în care motivul deconectării este reprezentat de neplata facturilor ...citeste mai departe despre "Zeci de mii de români, cu datorii la gaze și electricitate, riscă debranșarea, după ce anul trecut s-a decis că își pot amâna plata pe perioada pandemiei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 332 ori