Cum pierzi bani fara sa stii!

Miercuri, 28 Aprilie 2021, ora 18:11
1295 citiri
Cum pierzi bani fara sa stii!
bani FOTO: Unsplash.com

Un proverb nascut din intelepciunea populara spune ca nu trebuie sa te scumpesti la tarate si sa te ieftinesti la malai. Cu alte cuvinte, este considerat a fi o greseala majora sa alegi sa faci economie acolo unde o investitie sau o taxa ar fi mai avantajoasa din punct de vedere al beneficiilor.

Timpul inseamna bani

A constientiza si a pune efectiv in practica aceasta axioma, atunci cand este necesar, este una dintre metodele care duc la economii. In fapt, este vorba despre prioritizarea actiunilor proprii si implicarea efectiva doar acolo unde avantajele sunt reale sau maxime, concomitent cu delegarea celorlaltor sarcini sau proiecte catre alte persoane, care pot face acest lucru mai eficient si mai bine, contra unei taxe.

Un exemplu elocvent este reprezentat de tranzactiile imobiliare. Este mult mai rentabil a apela la un agent imobiliar, contra unui comision agent imobiliar, pentru a vinde, cumpara sau inchiria, in loc sa te ocupi personal de acest demers. In felul acesta, cineva calificat iti va reprezenta interesele, in mod profesionist, in timp ce te vei putea ocupa de lucrurile personale, de afaceri sau de familie.

Datele scadente

Fiecare factura are o data scadenta si, deseori, o perioada de gratie, in care poate fi depasita data scadenta, fara plata unor penalitati. De cele mai multe ori, penalitatile pentru neplata la timp a unor facturi sunt minime, dar cumulate, ele pot ajunge la sume care sa conteze.

A tine cont de data scadenta a facturilor si a face platile la momentul optim este o modalitate simpla si eficienta de a face economii. Mai mult, daca nu depasesti termenele scadente, poti fi recompensat cu beneficii, dar vei primi si un scor de credit avantajos, care te poate ajuta sa beneficiezi de dobanzi mai bune la eventuale credite pe care intentionezi sa le contractezi.

A fi sau nu fidel... bancii

Fidelitatea fata de o institutie financiara este utila atata vreme cat banca te "recompenseaza". Asta poate insemna: o comunicare utila cu banca, eventuale beneficii care sa se reflecte in valoarea comisioanelor sau posibilitatea de a avea servicii online gratuite sau altele asemenea. Cu toate acestea, fidelitatea nu este obligatorie, iar orice banca trebuie privita exclusiv ca un instrument. In consecinta, este mai mult decat util sa urmaresti ce servicii si ce beneficii poti primi din partea unor alte institutii financiare si sa evaluezi daca acestea nu cumva sunt mai potrivite, mai rentabile si mai utile pentru operatiunile pe care le derulezi. Si daca raspunsul este afirmativ, nu trebuie sa ai nicio ezitare in a-ti transfera conturile catre aceasta, chiar daca birocratia unei astfel de actiuni poate parea obositoare.

Ideea principala este ca atitudinea clientilor fata de serviciile pe care le primesc trebuie sa fie foarte critica si orientata exclusiv catre propriul interes, pentru ca doar in acest fel acestea se pot imbunatati. Fidelitatea fata de o banca este buna, dar trebuie sa fie conditionata de interesele proprii.

De impozite nu scapi

Chiar si cel mai onest cetatean va avea un moment de angoasa atunci cand va trebui sa plateasca impozite (pe munca, pe casa si masina). Cea mai buna solutie prin care aceasta "pastila amara" poate fi indulcita este sa profiti de reducerile acordate la plata in termen sau in avans a acestora. Reducerile pot fi importante, chiar daca este vorba de procente scrise cu o singura cifra, mai ales daca le privesti insumat pe o perioada de cinci sau zece ani.

Cere o marire de salariu

Dorinta de a ne pastra locul de munca sau teama de a nu-l pierde ne transforma in angajati disciplinati si lipsiti de pretentii. Aceasta nu este deloc o abordare corecta. Este foarte important ca fiecare angajat sa aiba capacitatea de a se autoevalua si sa cere o marire de salariu atunci cand simte ca raportul dintre munca depusa si beneficiile financiare nu mai este unul corect.

O astfel de solicitare poate fi facuta oricand, atata vreme cat cel care cere o marire de salariu este un angajat corect, motivat si util. Statistica arata ca peste jumatate din cazuri se soldeaza cu o marire de salariu sau cu adaugarea unor bonusuri sau beneficii suplimentare. Si refuzul trebuie acceptat, dar daca exista un dezechilibru intre abilitati si recompensa, exista posibilitatea de a explora eventuale alte locuri de munca.

Acestea sunt doar cateva dintre greselile financiare care produc pierderi. Corectarea lor este usoara si tine doar de o anume rigurozitate in respectarea unor termene si a unor angajamente. O buna gestionarea a finantelor poate aduce beneficii importante, asa ca o analiza onesta a modului in care se fac cheltuielile, dar si a echilibrului dintre venituri si plati poate fi utila oricui, oricand.

Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Start Up Nation vine în acest an cu un buget de 400 milioane euro. Când va fi deschis programul
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu, a anunțat că 400 de milioane de euro vor fi disponibile pentru Start Up Nation 2024, pentru IMM-uri. Această sumă...
#bani, #pierdere bani, #salariu, #banca, #plati , #Stiri Lifestyle