Semnal de alarmă tras de specialiști: Inteligența artificială ar putea aduce prăbușirea burselor internaționale!

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 12:33
0 citiri
Semnal de alarmă tras de specialiști: Inteligența artificială ar putea aduce prăbușirea burselor internaționale!

Acțiunile giganților tehnologici americani au ajuns să reprezinte aproximativ 85% din piața globală de acțiuni, depășind valoarea de piață a tuturor acțiunilor din Japonia, Franța, China și Marea Britanie luate împreună!

Influența marilor acțiuni tehnologice este masivă atât în SUA, cât și la scară globală, alimentată în ultimul an de popularitatea uriașă în rândul investitorilor adusă de inteligența artificială – AI.

Specialiștii atrag însă atenția că o depreciere a încrederii investitorilor în ideea de AI ar putea aduce o prăbușire de proporții a burselor internaționale.

Avans uriaș, de 75%, pentru acțiunile tech.

Acțiunile ”Celor șapte magnifici” (”Magnificent Seven”) - Apple, Microsoft, Alfabet (Google), Amazon, Nvidia, Tesla și Meta (Facebook) - au crescut cu 75% în 2023, lăsând alte 493 de companii ce fac parte din indicele S&P 500 cu mult în urmă.

De precizat că S&P 500 este un indice bursier care urmărește performanța acțiunilor a 500 dintre cele mai mari companii listate la bursele din Statele Unite, fiind unul dintre cei mai frecvent urmăriți indici de acțiuni.

Astfel, restul de 493 de companii au crescut cu doar 12%, în timp ce indicele în ansamblu a crescut cu 23%.

Prin urmare, acțiunile ”Celor șapte magnifici” au ajuns să reprezinte în 2023 aproximativ 30% din valoarea de piață a S&P 500, scrie The Wall Street Journal.

Mai mult decât atât, la nivel global, în cadrul indicelui MSCI All Country World – un indicator de referință care pretinde că acoperă aproximativ 85% din piața globală de acțiuni investibile – ponderea combinată a ”Magnificent Seven” este mai mare decât cea a tuturor acțiunilor din Japonia, Franța, China și Marea Britanie luate împreună!

Iar 2023 marchează al optulea an din ultimul deceniu în care cota SUA din capitalizarea pieței globale a crescut.

Concentrare excesivă a pieței

După pierderile înregistrate în 2022, giganții tehnologici s-au angajat în 2023 într-un raliu furios, care a depășit o criză a sectorulului bancar, grijile cu privire la neplata datoriei guvernamentale a SUA și războaiele din Orientul Mijlociu și Europa.

Cu toate acestea, investitorii și strategii de pe piețe și-au exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la concentrarea excesivă pieței.

Când doar o mână de acțiuni sunt responsabile pentru majoritatea câștigurilor pieței, aceasta devine mai vulnerabilă la o scădere înregistrată de unul sau mai multe titluri din pachetul restrâns de șapte.

Trebuie amintit faptul că ”Cei șapte magnifici” a încheiat 2022 în scădere cu 40%, pierzând 4,7 trilioane de dolari din valoarea de piață combinată, în timp ce acțiunile rămase din S&P 500 au scăzut cu 12%.

Microsoft a crescut cu 55% în 2023, acțiunile inregistrând maxime record în noiembrie. Apple a adăugat 52% și a devenit în iunie prima companie din SUA a cărei evaluare a depășit 3 trilioane de dolari.

Nu în ultimul rând, acțiunile Nvidia s-au triplat, pe fondul cererii imense de chipuri, împingându-și valoarea de piață la peste 1 trilion de dolari.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Semnal de alarmă tras de specialiști: Inteligența artificială ar putea aduce prăbușirea burselor internaționale!" pe Ziare.com

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#economie , #Stiri Internet