Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si cu Comisia Europeana (CE) se negociaza in continuare si este esential sa continue, pentru ca actualul context international, generat de Grecia, si cel intern, dat de Codul Fiscal, solicita existenta unui astfel de acord pentru Romania, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Credinta mea este ca negocierile vor continua si vom adanci toate problemele care sunt inca in discutie. (...) Noi trebuie sa aratam ca nu mergem din sant in sant, in zig-zag. Ci ca avem capacitatea sa luam masuri graduale si sa tinem o linie. Asta arata maturitate in politicile economice. Reactia noastra este imediata. Am si spus ca pe actualul proiect de Cod Fiscal noi nu mai putem sa reconsideram toata politica monetara ca sa pastram un anumit echilibru al mixului", a explicat Isarescu.
Guvernatorul BNR sustine ca discutiile cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International trebuie sa continue pentru ca acordurile ...citeste mai departe despre "Isarescu, despre acordul cu FMI: Trebuie sa le aratam ca nu mergem din sant in sant" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 17:55
Discutiile Guvernului cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene vor continua in perioada 19-30 iunie, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care spera sa se reia acordul la finalul acestora, astfel incat sa poata fi incheiat cu succes in septembrie.
"Dupa cum stiti, au fost discutii cu cei de la FMI, Comisia Europeana (CE) si vor continua intre 19 si 30 de iunie, perioada la sfarsitul careia speram sa avem un rezultat pozitiv din partea partenerilor internationali, ceea ce inseamna ca acordul cu institutiile va fi din nou in curs, astfel incat in septembrie sa-l incheiem cu succes", a afirmat vineri Teodorovici dupa o conferinta.
O misiune tehnica compusa din reprezentantii FMI, CE si Banca Mondiala s-a aflat la Bucuresti in perioada 19-26 mai, in care a avut intrevederi in principal la Guvern, Parlament si BNR pentru discutii pe marginea masurilor de relaxare fiscala prevazute in proiectul noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea ...citeste mai departe despre "Teodorovici, anunt despre FMI: Vor fi surprize placute" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 15:35
Rezultatul negocierilor cu FMI si CE va fi cunoscut doar luni, dupa ce delegatia comuna se va intalni cu premierul Victor Ponta, intrucat in negocierile de sambata, ce au durat peste 7 ore, nu s-a ajuns la un acord privind mai multe subiecte, cele mai importante vizand pretului gazelor pentru populatie si Complexul Hunedoara.
"In primul rand, expertii Comisiei Europene insista pentru o solutie privind liberalizarea pretului la gaze, unde partea romana nu a avut aproabare de a ingeta procesul. Discutiile au fost aprinse si pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care expertii internationali cer lichidarea companiei.
Decizia pe cele doua subiecte a fost amanata si urmeaza sa fie negociata, cel mai probabil luni, de delegatia comuna FMI si CE direct cu premierul Victor Ponta", au declarat pentru Mediafax surse oficiale, dupa discutiile de sambata dintre ministrul Energiei, Andrei Gerea, si delegatia comuna Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
Ministrul ...citeste mai departe despre "Negocierile cu FMI, incheiate fara succes dupa 7 ore: Care sunt principalele probleme" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Februarie 2015, ora 18:42
Expertii Fondului Monetar International (FMI) se intalnesc, vineri, cu reprezentantii tuturor ministerelor pentru a se stabili daca va mai exista un nou acord cu institutia financiara internationala.
"Intalnirea probabil cea mai importanta (a reprezentantilor FMI - n.r.) cu toti ministrii si momentul in care vom incerca sa ajungem la un consens va fi vineri si probabil vineri seara sau sambata dimineata vom sti daca avem sau nu in continuare un acord in conditiile pe care bineinteles sa le agreem", a precizat miercuri ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, intr-un briefing la Palatul Victoria, scrie Agerpres.
Tot miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat ca negocierile dintre Romania si Fondul Monetar International (FMI) pe marginea actualului acord "merg bine", dar a adaugat ca BNR este pregatita inclusiv pentru situatia in care negocierile s-ar incheia fara o concluzie clara. mai mult
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 10:05
Fondul Monetar International si Comisia Europeana cer Guvernului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana o considera inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4%.
Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori, transmite Mediafax.
O noua runda de negocieri este programata sa inceapa la ora 15:00.
Diferenta de viziune dintre FMI si CE, pe de-o parte, si Guvernul roman a fost confirmata de catre ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, in interventii televizate, care a precizat ca aceasta solicitare nu va fi acceptata sub nicio forma si ca singurul sau mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor sa fie fixat la 1,4%, cu o posibila majorare pentru co-finantari la proiectele europene de investitii.
Surse oficiale au declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru anul viitor de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:40
Presedintele Traian Basescu sustine ca negocierile recente dintre Guvern si FMI sunt "de proasta calitate" si face un apel la Executiv sa analizeze posibilitatea de a renegocia obligatiile pe care si le-a asumat cu FMI, CE si BM.
"Sunt in posesia proiectului de scrisoare care a rezultat in urma negocierilor dintre Guvern si FMI. Am spus-o cred primul, dar o spun si acum: este o negociere de proasta calitate, care nu da sanse de relansare economiei romanesti. Este o negociere care ii va face pe cei care vor primi o bruma de bani sa piarda prin cresterile de preturi mult mai mult decat primesc, dar cel mai grav lucru este ca masurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt nici in scrisoare foarte clar definite, lasa loc la mult arbitrariu", a declarat Basescu, la Cotroceni.
El a adaugat ca respectivele masuri vor fi o frana pentru evolutia economica a Romaniei.
"Public rog Guvernul sa analizeze posibilitatea de a renegocia obligatiile pe care si le-a asumat cu FMI, CE si BM, iar daca au nevoie de experienta mea, le-o pun la dispozitie", a adaugat Basescu. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 19:20
Premierul Victor Ponta va avea luni o intalnire cu delegatia Fondului Monetar International. Aceasta este a doua intalnire a premierului cu reprezentantii FMI, dupa cea de martea trecuta.
Victor Ponta a anuntat recent ca a solicitat FMI extinderea actualului acord pe care il are Romania cu inca doua luni pentru a se putea finaliza unele reformele structurale din economie.
"Eu am solicitat, in discutiile cu cei de la FMI, o prelungire cu doua luni pentru a putea finaliza pe zona de reforme structurale. Adica se finalizeaza listarea Transgaz, se avanseaza cu procedura de restructurare la Oltchim, inclusiv e foarte posibil sa avem pana atunci avansate discutiile pentru o noua licitatie la Oltchim. Se incepe procedura pentru CFR Marfa, deci ceea ce tine de reforme structurale si eu am solicitat doua luni. Decizia apartine, sigur, celor de la FMI", a spus Ponta.
Potrivit premierului, dupa finalizarea actualului acord cu FMI, Romania va incepe negocierea pentru un altul de tip preventiv, insa tara noastra nu are nevoie sa imprumute bani de la Fond.
Misiunea comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale a inceput in data de 15 ianuarie cea de-a saptea si a opta evaluare a acordului Stand By cu Romania. In cadrul vizitei, programata sa se deruleze pana pe 29 ianuarie, sunt analizate subiecte precum evolutiile recente ale economiei romanesti, reformele structurale si bugetul pentru 2013, au avut loc intalniri cu membri ai BNR, ai... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 09:30
Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, sustine ca finalizarea negocierilor cu Fondul Monetar International creeaza stabilitate financiara Romaniei, predictibilitate si transparenta mediului de afaceri si ar putea atrage mai multi investitori autohtoni si straini.
Discutiile cu FMI s-au incheiat. Vezi concluziile
"Avand aceasta umbrela a institutiilor financiare internationale, care certifica rezultatele bune, macrostabilitatea economica si financiara a Romaniei si progresele inregistrate in domeniul reformelor sectoriale, Romania are acces mai facil pe piata interna si pe pietele externe de capital pentru a-si finanta nevoile privind deficitul bugetar si deficitul extern", a afirmat Georgescu.
Negocierile au vizat modul de indeplinire a performantelor economice si financiare pana la data de 30 iunie 2012, iar Scrisoarea de intentie cuprinde obiectivele pentru urmatoarele trei luni, a precizat oficialul MFP, potrivit Agerpres.
"Putem spune ca s-au incheiat cu succes negocierile cu partenerii nostri internationali, Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, privind angajamentele avute de Romania pentru cea de-a sasea evaluare a acordului cu institutiile financiare internationale, respectiv modul in care ne-am indeplinit performantele economice si financiare la finele lunii iunie.
Scrisoarea de intentie, documentele negociate, prevad obiectivele pentru urmatoarea perioada de timp de trei luni, pana in septembrie. S-au asigurat sumele necesare pentru refacerea... mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 10:21
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat luni, la finalul discutiilor din Parlament cu delegatia FMI, BM si CE, ca Florin Georgescu a negociat, pentru deficit, "o extensie de 0,35% din PIB".
"S-a negociat de catre domnul Florin Georgescu o extensie de 0,35% din PIB, absolut suficienta pentru a acoperi proiectele absolut esentiale", a explicat premierul desemnat.
Intrebat despre noua tinta, de 2,25%, Ponta a replicat ca este mult sub 3%. "Oricum mult sub 3%, acea limita de 3% de pe ESA nu va fi in niciun ca si in nicio varianta depasita", a asigurat Ponta.
Presedintele Basescu a explicat ca marirea salariilor bugetarilor va fi posibila prin majorarea deficitului bugetar la mijlocul anului de la 1,9% la 2,14%.
Basescu a explicat ca in rezerva Ministerului de Finante se afla cinci miliarde de euro, care sunt exclusiv pentru plata la timp a creditelor si nu pot fi folosite pentru marirea salariilor.
Basescu a spus insa ca in urma evolutiilor din prima parte a anului este evident ca deficitul asa cum se executa bugetul acum, este mai mic - 1,84, deci nu se poate merge pe un deficit de 2.2%, asa cum se anticipa, ci pe mai putin.
"In baza intelegerilor din ianuarie-februarie, la mijlocul anului, Guvernul va putea sa creasca deficitul pentru corectarea bugetului de stat de la 1,9, in conditiile in care in mod real este 1,84, la 2,14 undeva. Deci avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari", a anuntat presedintele.
"Din... mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 10:15