Romania pierde bani europeni din cauza blocarii posturilor din sistemul bugetar

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 09:03
1429 citiri
Romania pierde bani europeni din cauza blocarii posturilor din sistemul bugetar

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Sibiu, ca primarii i-au semnalat ca se pierd bani pentru ca nu mai pot fi angajate persoane pentru intocmirea si gestionarea proiectelor cu finantare de la UE, seful Guvernului precizand ca va discuta cu ministrul Daniel Chitoiu pentru gasirea unei solutii.

"Am desfiintat posturile neocupate, ceea ce ne-a permis sa revenim la regula de 1 la 1. Primarii s-au bucurat. Exista o problema pe care ne-au semnalat-o mai multi primari, si care cred ca e absolut corecta: anumite activitati pentru care primaria are bani in buget si are nevoie sa angajeze persoane, in special la proiecte cu finantare internationala, unde, de fapt, ne zgarcim cu salariile a trei oameni si pierdem toti banii pe proiect.

E un lucru cu care sunt de acord. O sa-l discut cu ministrul de Finante si cred ca putem gasit solutia ca pentru aceste proiecte unde e adevarat, angajam cinci oameni, dar castigam bani de zece ori mai mult, ar trebui sa avem o exceptie de la regula generala", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta anunta, in 19 iunie, ca toate posturile neocupate vor fi desfiintate si va fi introdusa regula de angajare in sistemul bugetar a unei persoane la un post vacantat, in primul rand in sanatate si educatie, diferit de sistemul actual care permite angajarea unei persoane la sapte posturi vacantate.

In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu FMI, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate.

Interdictia a fost prelungita anual, pana in prezent.

In urma ultimelor negocieri cu Fondul Monetar International, Guvernul a decis sa continue si in urmatorii ani sa reduca numarul de salariati in sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la sapte posturi vacantate, sistem care va fi insa aplicat cu mai multa "flexibilitate" in principal in educatie si sanatate, pentru ca blocajele generate de lipsa de personal sa fie eliminate.

La finele anului trecut, fostul ministru al Finantelor Florin Georgescu declara ca unele ministere sau institutii ar putea sa faca angajari peste nivelul negociat cu institutiile financiare, dar pe ansamblul personalului bugetar se va pastra regula o angajare la sapte plecari.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#absorbtie fonduri europene Romania, #blocare posturi sistem bugetar, #proiecte europene administratii locale , #Guvern