Mediul de afaceri propune Guvernului si politicienilor o terapie soc pentru salvarea economiei

Luni, 06 Aprilie 2020, ora 20:20
784 citiri
Mediul de afaceri propune Guvernului si politicienilor o terapie soc pentru salvarea economiei
Foto: Arhiva Pixabay

Zeci de organizatii, antreprenori si manageri de companii si-au unit vocile intr-o scrisoare-manifest in care transmit presedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban si liderilor principalelor partide de pe scena politica ca este nevoie de masuri extraordinare pentru a iesi cu bine, ca tara, din situatia cauzata de pandemia de coronavirus.

Ei atrag atentia ca economia romaneasca are nevoie de o interventie de pana la 15% din PIB, adica in jur de 30 de miliarde de euro, aratand, cu argumente ce tin cont atat de contextul national, cat si de cel global, care prevede, cel mai probabil, o recesiune mondiala lunga, cu un varf al crizei in toamna.

Acestia atrag atentia si ca este momentul ideal pentru cresterea investitiilor, avand in vedere ca este atat de multa nevoie de ele in tara noastra, au fost amanate an dupa an, dar ele sunt cele care pot ajuta la repornirea economiei si crearea de locuri de

munca.

O alta solutie propusa este apelarea la un imprumut extern, de la BERD sau FMI, avand in vedere ca datoria externa a Romaniei este redusa ca procent din PIB si exista conditiile unei negocieri avantajoase.

"Suntem constienti ca Romania nu dispune de resursele altor tari mai dezvoltate, care aloca sume nemaivazute pana acum, suntem constienti de faptul ca ar putea exista si efecte colaterale in urma unei astfel de interventii economice majore, consecinte din punct de vedere al monedei nationale, inflatiei etc., suntem constienti ca sumele imprumutate ar putea costa mult si sa fie lasate mostenire nedorita urmatoarelor generatii. Dar credem ca daca acest efort nu se va face, consecintele vor fi si mai grave, pe termen lung. Cu alte cuvinte, stim ca este greu si sunt consecinte, dar credem ca putem, avem de unde si este absolut necesar", se arata in scrisoarea deschisa.

Semnatarii spun ca solutia propusa de ei este o "terapie soc" si sunt constienti ca va crea dispute si dezbateri, dar considera ca e un punct de pornire absolut necesar, pentru ca Romania sa nu ajunga intr-o situatie economica grava.

"In lipsa unei interventii masive si rapide, estimam ca multe companii romanesti insuficient capitalizate nu vor putea supravietui acestei crize. Ne putem astepta la cateva sute de mii de companii romanesti, in special cele mici si medii, care vor fi inchise in mod voluntar sau vor intra in faliment, cu un impact urias la nivelul angajatilor lor, societatii, dar si la nivelul intregului ecosistem de business din Romania.

Pe de o parte, ...citeste mai departe despre "Mediul de afaceri propune Guvernului si politicienilor o "terapie soc" pentru salvarea economiei (Document)" pe Ziare.com

#mediu afaceri manifest solutii economie coronavirus , #Stiri Macroeconomie