Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cu cat creste pretul gazelor de la 1 octombrie - ANRE

Cu cat creste pretul gazelor de la 1 octombrie - ANRE


Pretul gazelor va fi majorat, de la 1 octombrie, cu cel mult 2% pentru consumatorii industriali, in timp ce pentru cei casnici tariful va creste cu maximum 1%, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, intr-o conferinta de specialitate.

"Productia de gaz intern din depozite este, la ora actuala, de 95%, fata de alti ani, cand procentul era de doar 25%. Din acest motiv, ANRE nu va creste mult preturile finale. La 1 octombrie trebuia, conform calendarului de liberalizare, sa crestem pretul cu 3% pentru industrie si cu 2% pentru casnici, dar, pentru ca avem gaze interne stocate, cresterea va fi de 2% pentru industrie si de 1% pentru casnici. De la 1 ianuarie 2014, probabil ca pretul la gaze va fi la fel", a afirmat acesta.

Miercuri, seful ANRE declara, pentru Agerpres, ca pretul gazelor pentru populatie va creste de la 1 octombrie cu cel mult 1%, odata cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pietei.

"1 octombrie este urmatorul termen din calendarul de liberalizare a pietei gazelor. La aceasta data, pretul gazelor de productie interna este programat sa se majoreze cu 2%. In ceea ce priveste pretul final pentru consumatorii casnici, avand in vedere influenta in pret a gazelor de import si cresterea pretului gazelor de productie interna, estimam o majorare de cel mult 1%", a spus Havrilet.

Romania isi asigura, in medie, 75% din consumul de gaze din productie interna, iar restul de 25% reprezinta importuri din Rusia. Insa, populatia si termocentralele utilizeaza gaze de import doar in proportie de aproximativ 5%.

Pretul gazelor de import a ajuns in aceasta perioada la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce gazele de productie interna sunt de doua ori mai ieftine, a adaugat Havrilet.

La 1 iulie 2013, pretul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei industriali.

Urmatorul pas din calendarul de liberalizare pentru populatie este 1 octombrie 2013, urmand ca anul viitor sa existe o majorare cumulata de 10%, respectiv 2% la 1 ianuarie 2014, 2% la 1 aprilie, 3% la 1 iulie si inca 3% la 1 octombrie.

In perioada 2015 - 2018, scumpirea va fi de 12% pe an, in patru etape anuale (la inceputul fiecarui trimestru).

Incepand cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati preturi reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmand sa negocieze pretul direct cu furnizorii.

Pentru consumatorii industriali, calendarul de liberalizare prevedea initial dereglementarea totala a pietei pana la 31 decembrie 2014, insa, la ultimele negocieri cu FMI, autoritatile romane au obtinut o derogare de un an, pana la 31 decembrie 2015.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2839 ori