Lucratorii sezonieri din Romania pot lucra anul acesta in Regatul Unit, viza asigurand o sedere de pana la sase luni, arata un mesaj al Ambasadei Marii Britanii in tara noastra.
"Cetatenii romani care cauta munca sezoniera in Marea Britanie vor fi bineveniti in 2021. Proiectul pilot pentru muncitorii sezonieri, lansat initial in 2019, a fost extins si prelungit pentru un an, suplimentar pentru cei care doresc sa vina sa lucreze la fermele din Marea Britanie pentru o perioada de pana la sase luni", conform unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice.
Mai multe informatii, inclusiv cerintele de viza, sunt disponibile pe platforma gov.uk.
Potrivit site-ului Guvernului britanic, cei interesati pot solicita o viza de lucrator sezonier, care acopera o perioada de sase luni. In acest sens, aplicantii trebuie sa arate ca vor fi platiti si sa indeplineasca anumite conditii, printre care sa fie majori si sa aiba dovada ca se pot intretine financiar pe durata sederii.
Pe platforma online este mentionata necesitatea unui certificat de sponsorizare. Acesta este un numar de inregistrare, ce ofera acces la informatii despre aplicant si tipul de munca pe care o va face pe teritoriul Regatului Unit.
Cei interesati pot solicita viza cu cel mult trei luni inainte sa lucreze ca sezonieri pe teritoriul Marii Britanii. Costul vizei este de 244 de lire sterline.
Persoanele care au primit acest tip de viza nu pot accepta un loc de munca permanent, nu pot... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 07:35
Planul autoritatilor britanice de a construi noi centrale nucleare este posibil sa fie afectat daca Brexitul va pune in pericol o mana de lucru vitala, sudorii calificati, informeaza Bloomberg.
Numarul disponibil de sudori calificati este unul redus de mai multi ani, iar situatia se va agrava daca vor fi construite noi reactoare nucleare. Aproximativ 13% din sudorii din Marea Britanie vin din alte tari ale Spatiului Economic European (SEE), care reuneste statele membre ale UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia, potrivit datelor furnizate de un comitet consultativ cu privire la migratie.
Fara acesti muncitori suplimentari este posibil ca proiectele privind constructia si operarea de noi centrale nucleare sa devina mai dificile. Aceste probeleme sunt deja evidente la centrala Hinkley Point C, un proiect de 19,6 miliarde lire sterline derulat de grupul francez Electricite de France SA, singura centrala nucleara aflata in prezent in constructie in Marea Britanie.
"Hinkley necesita un mare numar de sudori. Ei vin din Europa. Si avem nevoie ca acesti oameni sa aiba acces facil in Marea Britanie", a declarat Peter Haslam, responsabil pentru politici la Asociatia Industriei Nucleare.
Energie nucleara este responsabila pentru aproximativ o cincime din productia de electricitate a Marii Britanii si majoritatea actualelor centrale vor fi inchise in urmatorul deceniu. Chiar daca noul premier Boris Johnson a cerut o "relansare a energiei nucleare", inlocuirea vechilor... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 11:08
Firmele germane sunt interesate sa angajeze muncitori calificati care parasesc Marea Britanie din cauza Brexitului, a anuntat miercuri Camera de Comert din Germania (DIHK), avertizand ca cea mai mare economie europeana are un deficit de aproximativ 1,6 milioane de angajati calificati, transmite Reuters.
Si oamenii de afaceri din Germania sunt extrem de ingrijorati de lipsa fortei calificate de munca.
Conform celor mai recente date ale Institutului pentru Cercetarea Fortei de Munca (IAB), numarul locurilor de munca vacante in Germania a atins un nivel record in trimestrul patru din 2018.
In perioada octombrie - decembrie existau pe plan national 1,46 milioane de locuri de munca neocupate - cel mai ridicat nivel de dupa reunificarea Germaniei, in 1990 - arata datele IAB. Comparativ cu trimestrul precedent, s-a inregistrat o crestere de 221.000 de locuri de munca vacante, iar fata de perioada similara din 2017 un avans de 275.000.
Evolutia favorabila a pietei muncii este rezultatul cresterii robuste a Produsului Intern Brut al Germaniei timp de noua ani la rand, apreciaza analistii. mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 15:20
Marea Britanie vrea sa puna capat liberei circulatii a muncitorilor dupa ce iese din Uniunea Europeana si sa limiteze imigratia europenilor slab calificati, potrivit unui document de lucru al Guvernului britanic publicat de ziarul britanic The Guardian.
"Pentru a fi considerata un atu pentru intreaga tara, imigratia nu ar trebui sa fie numai in beneficiul migrantilor, ci sa fie profitabila din punct de vedere financiar actualilor locuitori", scrie in acest document de 82 de pagini redactat in august de Ministerul britanic de Interne, scrie AFP.
Potrivit cotidianului britanic, ministerul propune in acest text masuri menite sa reduca sosirea migrantilor europeni slab calificati dupa Brexit, hotarat prin vot in 2016 in urma unei campanii marcate de problema reducerii imigratiei.
Citeste si S-ar putea sa mergem fara viza in Marea Britanie si dupa Brexit, insa doar ca turisti. Reguli separate pentru studenti si muncitori
Migrantii slab calificati ar urma sa primeasca un permis de sejur doar pe o durata maxima de doi ani, iar cei inalt calificati de trei pana la cinci ani.
Ar urma sa fie "preferati pe piata muncii muncitorii rezidenti" sau sa li se restranga europenilor posibilitatea de a cauta locuri de munca in Regatul Unit, potrivit cotidianului.
Intre alte propuneri - care ar urma sa intre in vigoare dupa o perioada de tranzitie de cel putin doi ani - se mai afla introducerea treptata a unui nou sistem de migratie care sa limiteze drastic dreptul... mai mult
Joi, 07 Septembrie 2017, ora 11:00
Directorul general al celei mai mari companii de constructii din Marea Britanie, Travis Perkins, sustine ca forta de munca din estul Europei a avut un impact benefic asupra economiei tarii, reducand costurile cu renovarea locuintelor.
John Carter, directorul Travis Perkins, o companie cu o cifra de afaceri anuala de 5,6 miliarde de lire considera ca forta de munca din fostul bloc comunist a schimbat mentalitatea britanicilor in privinta renovarii locuintelor.
"Am trecut de la lucrarile in regie proprie la angajarea muncitorilor specializati", afirma Carter intr-un articol din ziarul The Telegraph.
Fara competitie locala
Pentru directorul de la Travis Perkins, est-europenii sunt cei care au relansat concurenta in sectorul constructiilor si lucrarilor de amenajari interioare.
"Modificarea in mentalitatea britanicilor s-a petrecut odata cu venirea acestor muncitori calificati si competenti. Britanicii au abdicat de la stilul DIY care era popular in urma cu un deceniu si jumatate", explica John Carter.
Chiar daca acesta recunoaste meritele muncitorilor din estul Europei in reglarea preturilor pe piata lucrarilor in constructii, o alta ingrijorare ii macina acum pe insulari.
Din punctul sau de vedere, modificarea mentalitatii in randul populatiei locale a fost atat de puternica, incat cei mai multi britanici sunt lipsiti de orice aptitudini practice.
"In ultimii 10 ani am inversat capacitatea de a face lucrari in regie proprie in casele noastre. Vom... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 15:56
Saptamanalul britanic The Economist publica in editia sa printata din 21 decembrie, sub titlul "Sunteti bineveniti!", o scrisoare deschisa adresata cetatenilor romani si bulgari in care ii invita pe acestia sa vina in Marea Britanie pentru a munci de la 1 ianuarie 2014, cand Londra va ridica restrictiile temporare impuse romanilor si bulgarilor pe piata fortei de munca britanice.
"Ziarele din Marea Britanie sunt pline de povesti despre saracia, criminalitatea si setea voastra de bunastare. Politicienii britanici se plaseaza contra normelor europene privind libera circulatie care va permit sa veniti aici si fac eforturi pentru a va face mai dificil accesul la ajutoare. Populatia britanica este mai ostila decat germanii sau francezii: aproape jumatate dintre britanici cred ca guvernul lor trebuie sa va interzica (accesul) in tara chiar daca acest lucru este contrar legii. Ati putea avea, prin urmare, impresia ca nu sunteti bineveniti. Dar sunteti. In numele tarii gazda a publicatiei The Economist, va invitam sa veniti si sa lucrati aici! Incepand de la 1 ianuarie, puteti merge oriunde in Uniunea Europeana. Speram ca multi dintre voi vor alege Marea Britanie. Desi liderii nostri par sa fi uitat, Marea Britanie a pledat pentru aderarea tarii voastre la UE, stiind ca intr-o zi veti bate la usa noastra", scrie The Economist, in scrisoarea deschisa adresata cetatenilor romani si bulgari.
Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 12:50
Britanicii nu sunt rasisti fata de romani si bulgari, dar invinovatesc Guvernul pentru lipsa de informatii cu privire la impactul imigratiei asupra Marii Britanii, potrivit unui studiu.
In total 80% dintre persoanele care au participat la acest studiu, efectuat de think-tankul independent in domeniul imigratiei British Future, sustin masuri mai dure. Insa 77% afirma ca ar primi migranti din Romania si Bulgaria care muncesc din greu si platesc taxe, invata limba si se integreaza in comunitate, relateaza site-ul The Huffington Post UK.
De asemenea, 38% dintre persoanele intervievate cred ca numarul romanilor si bulgarilor care vor veni in Marea Britanie in 2014 va fi mai mare de 50.000 de persoane, 18% apreciind ca va fi cuprins intre 50.000 si 100.000, iar alti 13% estimand ca ar putea atinge o jumatate de milion. Guvernul roman a afirmat ca numarul imigrantilor nu va fi nici pe departe asa de mare.
Britanicii dau vina tot pe Guvern
Potrivit studiului, trei sferturi dintre cei chestionati sunt de parere ca Guvernul britanic a esuat sa ofere suficiente informatii despre ceea ce se va intampla dupa anularea restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii britanice.
"Momentul imigrarii din Romania si Bulgaria nu este popular, iar oamenii sunt ingrijorati cu privire la presiunile pe care le-ar putea crea, insa nu au prejudecati", a declarat Sunder Katwala, directorul British Future. "Oamenii vor ca problemele sa fie solutionate, ci nu agitate. Daca... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 12:56
Parlamentarii britanici vor dezbate luni petitia electronica intitulata "Opriti imigratia in masa a bulgarilor si romanilor in 2014!", relateaza site-ul postului britanic de televiziune ITV.
Petitia a atins deja pragul de 100.000 de semnaturi.
Anterior, ministrul britanic de interne, Theresa May, declarase ca Marea Britanie nu este "singura" tara care va deschide granitele pentru Romania si Bulgaria in 2014. "Exista si tari importante din Uniunea Europeana, cum ar fi Germania, Austria, Franta, care isi vor deschide granitele pentru Romania si Bulgaria in acelasi timp", a precizat ministrul.
Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia, Slovenia si Estonia au aderat la UE in 2004, primind acces nelimitat pe piata fortei de munca din Marea Britanie. In cazul Romaniei si Bulgariei, care au aderat in 2007, restrictiile pe piata muncii vor fi eliminate in 2014 si nu vor putea fi prelungite, aminteste articolul citat.
Odata cu ridicarea restrictiilor, toti nou venitii vor putea solicita ajutoare sociale, iar numarul de persoane care isi cauta de lucru din aceste doua tari este estimat in prezent la aproximativ 1,5 milioane.
Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a fortei de... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 09:34
Aproximativ 74% din muncitorii britanici sunt ingrijorati ca o iesire din Uniunea Europeana ar putea aduce pierderea unor drepturi in ce priveste programul de lucru, nediscriminarea sau concediul anual, desi numarul celor care doresc ca tara lor sa ramana in UE este aproximativ egal cu cel al muncitorilor care doresc iesirea din Uniune.
Astfel 41% din muncitorii din Marea Britanie au declarat ca doresc ca Regatul Unit sa paraseasca UE, in timp ce 45% doresc ramanerea tarii in Uniunea Europeana, se arata intr-un sondaj realizat de institutul Survation pentru organizatia Unions21, potrivit Agerpres.
"Orice masura de repatriere de prerogative poate sa nu fie altceva decat o pierdea de fum pentru a retrage aceste drepturi europene muncitorilor si a-i obliga sa munceasca mai mult pentru un salariu mai mic", a explicat Lesley Mercer, presedintele Confederatiei Sindicale Britanice, posibilele consecinte.
Premierul britanic David Cameron a promis organizarea unui referendum pana in 2017 cu privire la ramanerea in UE sau parasirea acesteia, la presiunea unor parlamentari conservatori si pe fondul cresterii sustinerii publice pentru Partidul Independentei din Marea Britanie (UKIP).
Un sondaj Survation din luna ianuarie a aratat ca 54% dintre respondenti erau favorabili iesirii Marii Britanii din UE, numai 36% fiind pregatiti sa voteze pentru ramanerea in Uniune.
Promitand sa renegocieze termenii apartenentei Marii Britanii la UE, primul ministru David Cameron a... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 12:45