Cat de greu va fi sa muncesti in UK dupa Brexit: Trebuie sa fii profitabil pentru britanici si dreptul la reintregirea familiei aproape dispare

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 11:00
937 citiri
Cat de greu va fi sa muncesti in UK dupa Brexit: Trebuie sa fii profitabil pentru britanici si dreptul la reintregirea familiei aproape dispare
Foto: Arhiva Ziare.com

Marea Britanie vrea sa puna capat liberei circulatii a muncitorilor dupa ce iese din Uniunea Europeana si sa limiteze imigratia europenilor slab calificati, potrivit unui document de lucru al Guvernului britanic publicat de ziarul britanic The Guardian.

"Pentru a fi considerata un atu pentru intreaga tara, imigratia nu ar trebui sa fie numai in beneficiul migrantilor, ci sa fie profitabila din punct de vedere financiar actualilor locuitori", scrie in acest document de 82 de pagini redactat in august de Ministerul britanic de Interne, scrie AFP.

Potrivit cotidianului britanic, ministerul propune in acest text masuri menite sa reduca sosirea migrantilor europeni slab calificati dupa Brexit, hotarat prin vot in 2016 in urma unei campanii marcate de problema reducerii imigratiei.

Citeste si S-ar putea sa mergem fara viza in Marea Britanie si dupa Brexit, insa doar ca turisti. Reguli separate pentru studenti si muncitori

Migrantii slab calificati ar urma sa primeasca un permis de sejur doar pe o durata maxima de doi ani, iar cei inalt calificati de trei pana la cinci ani.

Ar urma sa fie "preferati pe piata muncii muncitorii rezidenti" sau sa li se restranga europenilor posibilitatea de a cauta locuri de munca in Regatul Unit, potrivit cotidianului.

Intre alte propuneri - care ar urma sa intre in vigoare dupa o perioada de tranzitie de cel putin doi ani - se mai afla introducerea treptata a unui nou sistem de migratie care sa limiteze drastic dreptul cetatenilor europeni la reintregirea familiei si obligarea la prezentarea la intrarea in tara a unui pasaport in locul cartii de identitate.

In document se subliniaza totodata ca propunerile pe care le contine este necesar sa fie aprobate de intregul Guvern si ca ele sun "supuse negocierii cu UE".

"Noi nu comentam cu privire la documente de lucru care au fost divulgate" in presa, a reactionat un purtator de cuvant al Guvernului britanic, contactat de AFP.

"Vom prezenta in aceasta toamna propuneri referitoare la un nou sistem al migratiei care sa permita sa se reia controlul la frontierele britanice", a adaugat el.

Problema statutului celor 3,2 milioane de cetateni europeni care traiesc in regat si a milionului de britanici instalati in intreaga Uniune se afla in centrul negocierilor cu privire la divortul dintre Londra si Bruxelles.

In iunie, premierul Theresa May a prezentat un proiect in vederea solutionarii statutului de dupa Brexit al europenilor instalati in Marea Britanie.

E ...citeste mai departe despre "Cat de greu va fi sa muncesti in UK dupa Brexit: Trebuie sa fii profitabil pentru britanici si dreptul la reintregirea familiei aproape dispare" pe Ziare.com

#Marea Britanie libera circulatie muncitori, #Londra libera circulatie muncitori, #Marea Britanie Brexit , #Stiri International