Banca Centrala Europeana nu va permite un colaps al creditorilor eleni deoarece s-ar crea un efect de domino, fiind afectate si alte banci europene, a declarat ministrul de stat Alekos Flabouraris.
"BCE nu va lasa bancile din Grecia sa intre in colaps. Ei stiu ca daca sistemul bancar elen se prabuseste, va exista un efect de domino", a afirmat oficialul elen la postul de televiziune Mega, transmite Reuters.
Grecii promit sa vina cu solutii noi, dar o preseaza pe Merkel sa ia o decizie clara
Vineri, Banca Centrala Europeana a majorat din nou plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni, sustin surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Saptamana aceasta, BCE a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro iar saptamana trecuta, cu 2,3 miliarde de euro.
Conform agentiei elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finantarea de urgenta pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Capitalul tampon de ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Plasa de salvare pentru bancile elene" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iunie 2015, ora 13:16
Angela Merkel conduce cu o mana de fier Germania si are un rol crucial in deciziile care vizeaza zona euro, insa e posibil sa fi facut o eroare care a condus la prabusirea Greciei, sustine Politico.
In luna septembrie a anului trecut, Antonis Samaras (foto), care la acea vreme conducea guvernul elen, a calatorit la Berlin pentru a-i cere Angelei Merkel o favoare.
Asezat pe un fotoliu din biroul ei, premierul grec de atunci a dat asigurari ca e pregatit sa implementeze restul reformelor la care s-a angajat.
Dar a semnalat ca intampina o problema grava, avand in vedere ca nu poate continua cu acest plan fara relaxarea conditiilor. De asemenea, a cerut si mai mult timp pentru a aplica masurile de austeritate ramase restante. El a avertizat ca, in caz contrar, e posibil sa izbucneasca o criza pe scena politica elena.
Dar seful cancelariei germane a refuzat categoric, aminteste Politico.
La doar cateva luni de la aceasta intalnire, previziunile lui Samaras s-au adeverit. La ...citeste mai departe despre "Merkel e de vina pentru tragedia elena? Decizia care ar fi putut schimba soarta Greciei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 07:48
Grecii au fost pacaliti sa faca primul pas, au inghitit in sec si au facut concesii, iar acum, cel mai probabil, se simt tradati de germani, care i-au trimis la plimbare.
Totusi, in premiera, un apropiat al Angelei Merkel si-a exprimat dubiul fata de vehementa cu care Berlinul face tandari solicitarea Greciei de a continua programul de asistenta financiara, semn ca ar mai fi totusi o ultima speranta.
Atena a facut primul pas: Grecia se supune: A cerut oficial extinderea programului actual
Raspunsul Germaniei: Tensiuni intre Germania si Grecia: Berlinul respinge cererea elenilor
"Varoufakis a facut primul pas trimitand noua propunere si se astepta ca partenerii de dialog sa apeleze la reciprocitate in acest gest. Presedintele consiliului de ministri, Jeroen Dijsselbloem, a fost cu siguranta de acord cu solicitarea grecilor, altfel nu ar fi convocat consiliul pentru maine.
Grecii trebuie sa se simta tradati de germani", dupa ce acestia le-au refuzat solicitarea, considera analistul economic al postului TV britanic Channel 4, Paul Mason, citat de The Telegraph.
O prima reactie a Atenei arata ca delegatia elena nu are de gand sa mai faca vreun pas inapoi in sedinta de maine.
"Au doua optiuni: sa accepte oferta noastra sau sa o respinga", a spus o sursa din interiorul guvernului grec.
Pe de alta parte, presedinte social-democratilor germani, Sigmar Gabriel, unul din aliatii Angelei Merkel, a iesit la rampa pentru a afirma ca "decizia de a refuza propunerea... mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 18:00
1Grecia ar putea avea nevoie de economii de 17,9 miliarde de euro in urmatorii doi ani, potrivit unei surse din Ministerul de Finante citata de publicatia elena Real News.
Publicatia elena a relatat ca economii de trei miliarde de euro vor fi necesare din cauza deficitului de venituri bugetare din acest an, iar reduceri de un miliard de euro pentru finantarea companiilor de stat care nu pot rambursa imprumuturi garantate de stat, relateaza Bloomberg.
Cele 4 miliarde de euro s-ar adauga economiilor de 11,7 miliarde de euro cerute de UE si FMI si care trebuie identificate pana in septembrie, precum si altor 2,2 miliarde de euro care trebuie sa compenseze scaderea anticipata a veniturilor bugetare si a contributiilor de asigurari sociale in urmatorii doi ani.
Premierul elen Antonis Samaras a cerut vineri la Berlin prelungirea cu doi ani a termenului pana la care Grecia trebuie sa faca economii substantiale si sa echilibreze finantele publice, dar cancelarul german Angela Merkel nu a lasat sa se inteleaga ca ar putea lua o decizie in aceasta privinta pana in septembrie, cand troica isi va face public raportul asupra situatiei statului elen.
Presedintele francez, Francois Hollande, a subliniat la randul sau, sambata, dupa o intalnire cu Samaras, ca Grecia inca trebuie sa isi "demonstreze credibilitatea" in privinta angajamentelor de redresare bugetara. mai mult
Duminica, 26 August 2012, ora 15:45
Nici nu se pune problema iesirii Greciei din zona euro, a dat asigurari presedintele francez Francois Hollande, insa Atena trebuie sa faca dovada credibilitatii angajamentelor sale de redresare bugetara, transmite AFP.
"Grecia se afla in zona euro si trebuie sa ramana in zona euro', a spus Francois Hollande in urma intrevederii, la Palatul Elysee, cu premierul grec Antonis Samaras. Atena 'trebuie sa faca in continuare dovada credibilitatii programului sau si a vointei liderilor sai de a merge pana la capat", a tinut totusi sa sublinieze Hollande.
La randul sau, Samaras le-a atras atentia celor care 'continua sa speculeze impotriva Greciei' ca tara sa 'va reusi si va ramane in zona euro si va juca un rol important in cadrul Uniunii Europene'.
"Vom arata ca Europa este capabila sa-si depaseasca dificultatile si problemele (...), iar pentru aceasta avem nevoie de eforturi si de angajamente, dar si de o relansare economica", a mai adaugat oficialul grec, aratandu-se increzator ca "putem sa ne realizam obiectivele si angajamentele, sa ne reducem deficitele, datoria, sa finalizam reformele structurale initiate".
Cu aceasta ultima intalnire cu Hollande, noul premier grec isi incheie ofensiva diplomatica pe langa cei mai importanti lideri europeni, pe care a incercat sa-i convinga ca tara sa va depune toate eforturile necesare pentru mentinerea ei in zona euro, insistand insa pentru o amanare suplimentara cu doi ani, pana in 2016, pentru reducerea de cheltuieli si... mai mult
Sambata, 25 August 2012, ora 13:52
Francois Hollande, presedintele francez, si Angela Merkel, cancelarul german, au cerut Greciei, cu prilejul summitului franco-german desfasurat joi, sa continue eforturile de austeritate.
"Noi vrem, eu vreau ca Grecia sa fie in zona euro", a declarat seful statului francez, insa "grecii trebuie sa depuna eforturile necesare pentru atingerea acestui obiectiv", a afirmat Hollande, scrie Agerpres.
Ce sanse sunt ca Merkel si Hollande sa ajunga la un consens in privinta Greciei?
Angela Merkel a declarat ca, in problema Greciei, este important ca toti sa isi respecte angajamentele si a mentionat ca vrea sa incurajeze continuarea reformelor.
Presedintele Eurogrup: Nu s-a luat o decizie cu privire la cererea Greciei
Cancelarul german a subliniat ca doreste sa astepte raportul realizat de delegatia Uniunii Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International, care urmeaza sa fie facut public la finalul lunii septembrie, inainte de a lua orice alta decizie cu privire la Grecia.
Premierul grec, Antonis Samaras, se va intalni, vineri, la Berlin, cu Angela Merkel, iar sambata va merge la Paris.
Europa, sub presiune pentru a lua o decizie in privinta Greciei mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 09:54
Presedintele francez, Francois Hollande participa, joi, la o serie de discutii la Berlin, alaturi de cancelarul Angela Merkel, in cadrul summitului franco-german. Cei doi oficiali vor cauta rezolvari pentru criza datoriilor din Europa, cu precadere pentru situatia Greciei.
Scaderea dobanzilor, extinderea perioadei de rambursare a imprumuturilor, o noua sesiune de restructurare a datoriilor reprezinta cateva solutii la problemele de lichiditate ale Greciei, pe care oficialii europeni le au in vedere, potrivit Bloomberg.
In incercarea de a recastiga increderea investitorilor, liderii celor mai mari doua economii europene cauta puncte comune in viziunea asupra rezolvarii crizei europene. In timp ce Merkel pune accent pe respectarea tintelor, seful de stat francez considera ca toate cerintele impuse Greciei sunt prea aspre, mai ales daca se ia in considerare starea economiei elene.
Hollande doreste sa sustina o conferinta de presa, dupa terminarea discutiilor, in locul obisnuitelor declaratii rapide dorite de Merkel. Conform presei, cancelarul german urmeaza sa fie precaut in ceea ce spune, pentru a nu evidentia si mai mult divergentele dintre punctele de vedere ale Germaniei si Frantei.
Presedintele Eurogrup: Nu s-a luat o decizie cu privire la cererea Greciei
"Credem ca vor ajuta Grecia. Daca asta inseamna sa le dea mai mult timp pentru indeplinirea tintelor, asa sa fie", a declarat David Owen, economist sef al Jefferies International.
Premierul grec... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 12:50
Cancelarul german Angela Merkel se gandeste sa relaxeze conditiile din acordul cu Grecia, punand la incercare relatia tensionata cu membrii coalitiei de guvernare care se opun unor noi concesii pentru statul elen, au declarat doi parlamentari germani.
Guvernul Merkel este strans cu usa intre apelurile la indulgenta venite de la Atena si nevoia de a afisa o atitudine severa pentru a asigura Germania ca Grecia isi va respecta angajamentele si sacrificiile asumate in schimbul finantarii externe care ii permite sa evite falimentul si sa ramana in zona euro, au spus, in interviuri telefonice acordate Bloomberg, parlamentarii Klaus-Peter Willsch si Frank Schaeffer, care desi fac parte din coalitia de guvernare au votat impotriva masurilor propuse de Merkel pentru rezolvarea crizei din zona euro.
"Merkel cunoaste bine sensibilitatile, dincolo de cei doar 27 de membri ai coalitiei care au votat ultima data impotriva, astfel ca linia oficiala este sa fie dura cu Grecia. Insa in acelasi timp, sunt impinsi in fata unii ca sa incerce apele, sa vada cum ar putea fi abandonata aceasta linie dura", a afirmat Wilsch, membru al Uniunii Crestin Democrate, partidul condus de Merkel.
Merkel vrea un compromis cu Samaras
Cancelarul va incerca probabil sa ajunga la un compromis cu premierul elen Antonis Samaras pentru a permite ambelor parti sa scape cu fata curata, comenteaza la randul sau Schaeffer, membru al Partidului Democrat Liber, de asemenea membru al coalitiei alaturi de... mai mult
Sambata, 18 August 2012, ora 11:08
Politicienii din Grecia vor incerca din nou miercuri sa se puna de acord in privinta masurilor de austeritate si reformelor cerute de institutiile financiare internationale in schimbul unui nou acord de ajutor extern, in timp ce liderii din zona euro par tot mai nemultumiti de intarzierile Atenei.
Guvernele din zona euro si ministrii cabinetului condus de Lucas Papademos au dat mai multe termene limita partidelor din Parlamentul elen, care au trecut insa fara ca liderii politici de la Atena sa-si ia angajamente ferme ca vor implementa masurile cerute de FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana indiferent de rezultatul alegerilor din aprilie.
Fara garantii ca politicienii din Grecia vor aplica masurile, partenerii din zona euro au indicat ca nu vor semna un nou acord de finantare externa, care sa ajute statul elen sa evite falimentul si sa se finanteze in conditii acceptabile timp de inca doi ani.
Liderii celor trei partide politice din coalitia ce sustine in parlamentul elen guvernul politic condus de tehnocratul Lucas Papademos au amanat cu o zi "discutiile de criza" anuntate pentru marti, care ar fi trebuit sa continue pana la un acord ferm, transmite Reuters.
Papademos, care a fost investit in luna noiembrie cu mandatul de a obtine un nou pachet de ajutor extern, de 130 miliarde euro, de la FMI si Comisia Europeana, incearca sa-i convinga pe liderii celor trei partide sa accepte masurile de austeritate si reforma economica pentru a evita... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 11:05