Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Decizia asupra Greciei ne va arata ce conteaza mai mult: Banii sau geopolitica?

Decizia asupra Greciei ne va arata ce conteaza mai mult: Banii sau geopolitica?


Discursul presedintelui Truman in fata Congresului american, tinut in 1947, a pecetluit pentru Grecia rolul de aliat strategic al Occidentului la frontiera sud-estica.

"Daca vom esua sa ajutam Grecia in acest ceas de cumpana, efectul se va resimti rapid atat in Occident, cat si in est. Trebuie sa actionam ferm imediat", spunea acesta.

Dupa 68 de ani, liderii politici din vest sunt in nou chemati sa decida soarta acestei tari, punand in balanta atuurile geostrategice ale elenilor si mormanul de datorii acumulat de acestia, arata Bloomberg.

Criza politica

"Potentialul geopolitic al Greciei a fost folosit ca o promisiune, dar cel mai adesea a jucat rol de amenintare.

Intotdeauna a existat teama ca ceva catastrofal se va petrece daca Grecia ar fi lasata sa-si urmeze calea sau daca ar deveni un stat de mana a doua uitat in curtea din spate a Europei", explica Eirini Karamouzi, lector de istorie contemporana la Universitatea Sheffield.

Miza ultimelor decenii a reprezentat-o pozitia geostrategica detinuta de tara in flancul sud-estic al blocului NATO.

In acest moment, convulsiile sangeroase declansate de Statul Islamic in Orientul Mijlociu, tendintele expansioniste ale Rusiei si avalansa de imigranti care inunda tarmurile Europei fac din nou din Grecia o piesa de baza in strategia occidentalilor.

Amenintarea reprezentata de Grecia a incetat sa mai fie una pur economica. In vreme ce premierul Tsipras si creditorii tarii se contreaza pe un procent sau doua in PIB-ul economiei elene, in alte cercuri discutia este strict politica.

Decizii dure

Summit-ul G7 desfasurat saptamana aceasta in Germania l-a adus fata in fata pe presedintele Barrack Obama, unul dintre sustinatorii variantei compromisului, cu aripa dura a creditorilor acestei tari, reprezentata de Angela Merkel.

"Daca ambele parti manifesta o flexibilitate suficienta, cred ca acesta situatie se poate rezolva.

Acest lucru necesita luarea unor decizii dure de catre toti cei implicati, iar noi vom continua sa ne consultam cu toate partile pentru a fi siguri ca situatia evolueaza in acest sens", a declarat Obama.

La o zi dupa discursul lui Obama, Tsipras, Merkel si Hollande se intalneau intr-o reuniune privata pentru a discuta inca o data problema datoriilor Greciei si solutia pentru deblocarea ultimei transe de 7,2 miliarde euro din ajutorul financiar.

Tsipras, pendul intre UE si Rusia

Un semn timid de bunavointa l-a dat si seful grupului de ministrii de finante din zona euro, olandezul Jeroen Dijsselbloem.

Acesta a admis ca o eventuala intelegere cu delegatia de la Atena ar putea fi perfectata pe 18 iunie, inainte ca Grecia sa fie nevoita sa intre in incapacitate de plata.

Ca din intamplare insa, premierul elen Alexis Tsipras va participa pe 18 iunie la un forum economic organizat la Sankt Petersburg, varianta care starneste si mai mult nelinistea liderilor occidentali.

Pentru oficialul elen ar fi deja a doua vizita in Rusia in mai putin de trei luni, in conditiile in care Tsipras a pasit pe scena mare a politicii abia la inceputul acestui an.

Tsipras s-a angajat deja sa sustina dezvoltarea proiectului Turkish Stream initiat de Moscova, fapt care a deranjat Washingtonul.

Ramane insa intrebarea: cat de mult poate sa dea inapoi Europa in fata pretentiilor Greciei?

Elenii au fost favoritii sortii inca de la mijlocul secolului trecut. Grecia a aderat la NATO in 1952, cu trei ani inaintea Germaniei Federale. In 1981 devenea al 10 stat membru al Comunitatii Economice Europene, inaintea Austriei sau a Spaniei.

Timp de 26 de ani a reprezentat o enclava a Europei in zona sud-estica, abia in 2007, odata cu aderarea Bulgariei, facand jonctiunea granitelor terestre cu restul blocului continental.

Grecia a aderat la uniunea monetara europeana in 2001 pentru ca la doar un deceniu dupa aceea sa se afle ca raportarile financiare depuse de oficialii de la Atena fusesera false.

"UE nu vede mai departe de varful nasului"

Varianta unei cacealmale politice este una de traditie in Grecia, premierii eleni jucand-o decenii la rand, folosind in special Moscova pe post de sperietoare pentru Occident.

Loc pentru un bluf pare sa mai fie, din moment ce ministrul de externe al tarii, Nikos Kotzias, intr-un discurs tinut la Universitatea Oxford, cu doar cateva ore inainte de intalnirea tripartita Tsipras-Merkel-Hollande, declara:

"In ziua de astazi, rolul geopoliticii a devenit mai important decat inainte. Lumea noastra este in mijlocul unui conflict generat de nevoile curente si asteptarile viitoare.

UE trebuie sa inceapa sa vada dincolo de varful nasului si sa nu decida viitorul grecilor printr-o decizie de moment la fel cum fac actionarii unei companii care nu vad dincolo de castigurile trimestriale".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4580 ori