Ce sanse sunt ca Merkel si Hollande sa ajunga la un consens in privinta Greciei?

Joi, 23 August 2012, ora 12:50
1395 citiri
Ce sanse sunt ca Merkel si Hollande sa ajunga la un consens in privinta Greciei?

Presedintele francez, Francois Hollande participa, joi, la o serie de discutii la Berlin, alaturi de cancelarul Angela Merkel, in cadrul summitului franco-german. Cei doi oficiali vor cauta rezolvari pentru criza datoriilor din Europa, cu precadere pentru situatia Greciei.

Scaderea dobanzilor, extinderea perioadei de rambursare a imprumuturilor, o noua sesiune de restructurare a datoriilor reprezinta cateva solutii la problemele de lichiditate ale Greciei, pe care oficialii europeni le au in vedere, potrivit Bloomberg.

In incercarea de a recastiga increderea investitorilor, liderii celor mai mari doua economii europene cauta puncte comune in viziunea asupra rezolvarii crizei europene. In timp ce Merkel pune accent pe respectarea tintelor, seful de stat francez considera ca toate cerintele impuse Greciei sunt prea aspre, mai ales daca se ia in considerare starea economiei elene.

Hollande doreste sa sustina o conferinta de presa, dupa terminarea discutiilor, in locul obisnuitelor declaratii rapide dorite de Merkel. Conform presei, cancelarul german urmeaza sa fie precaut in ceea ce spune, pentru a nu evidentia si mai mult divergentele dintre punctele de vedere ale Germaniei si Frantei.

Presedintele Eurogrup: Nu s-a luat o decizie cu privire la cererea Greciei

"Credem ca vor ajuta Grecia. Daca asta inseamna sa le dea mai mult timp pentru indeplinirea tintelor, asa sa fie", a declarat David Owen, economist sef al Jefferies International.

Premierul grec Antonis Samaras va merge vineri, la Berlin si sambata, la Paris, pentru a discuta cu cei doi lideri. El a afirmat, recent, ca mai mult timp pentru implementarea masurilor cerute nu inseamna neaparat mai multi bani. "Nu vrem decat un mic ragaz in care sa repornim economia si sa crestem veniturile la buget".

Europa, sub presiune pentru a lua o decizie in privinta Greciei

Costul de imprumut a coborat la cel mai mic nivel al ultimelor trei luni, dupa ce Merkel a lasat sa se inteleaga ca e deschisa la discutii privind cererea grecilor. "Nu vom gasi solutii vineri. Vom astepta raportul troicai si apoi vom lua o decizie", a spus Merkel.

11.00

Actiunile europene au deschis, joi, in crestere, pe fondul semnalelor privind implementarea unor noi masuri de stimulare din partea Federal Reserve, care au compensat temerile privind criza datoriilor din zona euro.

Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor actiuni europene, a avansat cu 0,6%, dupa ce miercuri a inregistrat o pierdere de 1,2 procente. Indicele Euro Stoxx 50 s-a majorat cu 0,9%.

Indicele bursei din Londra, FTSE 100, s-a apreciat cu 0,6%, dupa ce, cu o zi inainte pierduse 1,4%.

Documentele publicate in urma intalnirii Fed de miercuri, arata ca banca va adopta noi masuri pentru stimulare monetara, daca starea economiei nu se va imbunatati considerabil.

12.30

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca trebuie sa se dea dovada de intelegere pentru situatia dificila in care se afla Grecia, mai ales ca e clar ca statul a pierdut timp pretios din cauza repetarii alegerilor, scrie Bloomberg.

Cu toate acestea, acordarea unui ragaz de doi ani pentru ca Grecia sa atinga tintele impuse de Uniunea Europeana, FMI si BM nu este solutia pentru situatia actuala, spune Schaeuble, care adauga ca aceasta masura ar costa creditorii si mai mult.

"In acest mod nu o sa castigi niciodata increderea investitorilor. Astfel, acordarea acestui ragaz nu e solutia la problema. Intrebarea e cum recastigam increderea. Pentru acest lucru avem insa nevoie sa asteptam raportul troicai din septembrie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit franco german, #intalnire Hollande Merkel, #criza grecia, #solutii criza Grecia , #Criza economica