Spaniolii accepta cu greu masurile de austeritate

Joi, 10 Iunie 2010, ora 09:02
1278 citiri
Spaniolii accepta cu greu masurile de austeritate

Masurile de austeritate sunt acceptate cu greu in Spania, unde proiectul de masuri propus de guvernul socialist al lui Jose Luis Zapatero a declansat un val de proteste marti, in timp ce miercuri discutiile in contradictoriu s-au mutat in Parlament, transmite corespondentul RRA, citat de RADOR, transmite NewsIn.

Reducerile cheltuielilor din administratie sunt o tema permanenta de discutie in Parlament, iar puterea si opozitia s-au confruntat miercuri in Congresul Deputatilor.

Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a spus ca analizeaza o reducere a structurii administratiei, insa nu a precizat daca aceasta va atinge si ministerele.

De-a lungul acestui an, opozitia a cerut in mai multe randuri comasarea unor ministere si desfiintarea altora, cum ar fi Ministerul Egalitatii si al Locuintei, considerate inutile de liderul conservatorilor, Mariano Rajoy.

Intrebat de acesta de ce nu a indeplinit ceea ce Parlamentul a votat in mai multe randuri, adica o reducere a posturilor din administratia centrala de stat, premierul socialist a spus ca formarea guvernului este de competenta sa si ca deja au fost reduse posturile din ministere, dar ca este dispus sa aprofundeze aceasta reforma.

Pe de alta parte, Guvernul de la Madrid vrea sa ajunga la un acord cu agentii sociali pe marginea reformei pietei muncii inainte de data de 16 iunie, cand este prevazuta adoptarea decretului cu masurile de austeritate.

In lipsa unui acord intre actorii sociali, guvernul se vede obligat sa ia o decizie pana lunea viitoare, incercand o ultima prelungire in negocierile cu patronatul si sindicatele.

Miercuri seara a avut loc o intalnire intre sindicate, patronat si ministrul muncii, Celestino Corbacho, dar nu a fost ultima, asa cum era prevazut.

Negocierile sunt blocate pe teme ca platile compensatorii, fixate la contravaloarea a 33 de zile pe an in loc de 42, cat este prevazut in prezent pentru contractele pe durata nedeterminata, sau ca negocierea colectiva, care se doreste sa fie facuta in functie de situatia economica a fiecarei firme.

Daca sindicatele spun ca o reforma impusa nu a functionat niciodata, partidele care sustin guvernul afirma ca aceasta trebuie facuta indiferent ca place sau nu marilor centrale sindicale.

In cursul saptamanii viitoare, executivul va incepe discutiile cu grupurile parlamentare pentru a se asigura de sprijin pentru ca decretul cu masurile de austeritate sa fie votat in Parlament.

In acest context, Banca Mondiala a apreciat ca situatia economica in Spania este foarte grava, conform unui raport citat miercuri de cotidianul El Pais, dar ca masurile de austeritate adoptate de guvern merg in directia corecta.

"Cred ca situatia din Spania este foarte grava si ca somajul este deosebit de mare", a afirmat mierczuri unul dintre directorii Bancii Mondiale, intr-o conferinta de presa in care a prezentat perspectivele economice mondiale pentru anul 2011.

Indicatorii arata ca situatia in Spania este totusi mai putin grava decat in Grecia sau Portugalia, iar o criza a datoriei aici ar insemna automat repercusiuni in sistemul bancar, dar si in America Latina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spania, #austeritate, #criza, #guvern , #Spania