Consiliul pentru Stabilitate Financiara din Basel-Elvetia schimba regulile jocului in sectorul bancar.
Un nou pachet de reguli destinate bancilor care se cred prea mari pentru a se confrunta cu riscul prabusirii tinteste sa schimbe modul in care acestea se finanteaza.
Noile cerinte impuse de organismul cu rol regulator in piata bancara internationala ar putea forta 30 dintre maile banci internationale sa creasca capitalul propriu cu o suma totala ce depaseste 1000 de miliarde de dolari sau sa reduca profitul raportat, anunta Market Watch.
Dupa experienta din 2008, cand contribuabilii au trebuit sa suporte costurile de redresare a unui sistem bancar amenintat de colaps, Consiliul pentru Stabilitate Financiara a decis sa impuna noi reguli pentru institutiile de credit.
Noul plan prevede ca bancile internationale mari sa prezinte rezerve financiare indeajuns de mari pentru a absorbi socul pierderilor in cazul unei noi crize financiare de proportii.
Noua legislatie prevede si ca pierderile din sistemul bancar sa fie suportate de acum de catre investitori si nu de contribuabili.
Masurile vizeaza 30 de banci internationale printre care se numara si HSBC, JP Morgan sau Deutsche Bank, institutii catalogate de organismul de control de la Basel drept "de o importanta sistemica".
Aceasta se refera la riscurile pe care prabusirea unei astfel de institutii de credit le reprezinta pentru economia unei regiuni sau pentru cea globala.
Incepand cu 01 ianuarie 2019,... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 16:36
Intr-o zi bursa s-a prabusit cu 13%. A doua zi a urmat o scadere de 12 procente. A treia zi, sperantele ce pareau sa renasca au fost spulberate in urma prabusirii totale a indicelui de referinta, descrie Larry Elliot evolutia prabusirii pietei de capital.
Desi ai putea crede ca editorialistul ziarului The Guardian face referire la recenta evolutie dezastruoasa a burselor din China, acesta descrie prabusirea bursei de pe Wall Street, din 1929, care a provocat Marea Depresiune Economica.
Pericol major
Modelul crahului din 1929 este repetat ingrijorator de asemenator de evolutia burselor pietei de capital China si de reactiile inregistrate pe bursele din Londra, Frankfurt, Paris si New York.
Interventia in piata a bancii centrale de la Beijing nu este in masura sa linisteasca apele, atata vreme cat reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, cea a creditelor pe termen scurt si anuntarea unui program de relaxare cantitativa reflecta slabiciunea economiei chineze.
Intr-o analiza efectuata de Mike Ridell, de la M&G, se observa ca nivelul investitiilor in China a crescut de la 40% din PIB in 2007, la 48% in perioada 2008-2013, ajungand in final la 54% anul trecut.
In general, cresterea investitiilor se presupune a genera o crestere economica, numai ca in cazul Chinei acest lucru nu se confirma, conform datelor statistice inregistrate in ultimii ani.
Liderii de la Beijing nu pot ascunde la infinit o prabusire fortata a economiei din China. Criza financiara... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 16:54
1Cartea "Conspiratia celor bogati. Cele opt noi reguli ale banilor", scrisa de Robert T. Kiyosaki, este recomandarea noastra pentru tine, in acest weekend. Cartea prezinta viziunea autorului asupra economiei globale si prezinta cateva solutii pentru criza financiara.
Cartea a fost publicata mai intai online si este rezultatul interactiunii intre autor si oamenii care se confrunta cu situatia economica actuala, extrem de dificila.
Practic, "Conspiratia celor bogati. Cele opt noi reguli ale banilor" le-a oferit cititorilor din toate colturile lumii sa isi spuna parerea, capitol cu capitol, despre criza financiara.
Ce inveti din aceasta carte? Ca educatia financiara se obtine doar in momentele care par a fi extrem de dificile.
Dragos Nicolae, General Manager MoSys Romania:
"Dupa ce am citit aceasta carte, m-am gandit ca ar trebui inclusa in programa scolara de la liceu. Nu doar in cele cu profil economic, ci absolut in toate liceele. Astfel, elevii si-ar putea incepe viata profesionala avand o perspectiva mult mai larga asupra banilor si, as spune, asupra lumii profund materialiste in care traim"
"Sunt putine carti de economie a caror lectura poate fi la fel de palpitanta precum un roman politist, iar Conspiratia celor bogati. Cele opt noi reguli ale banilor este exact una dintre acele carti" mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 00:00
Casele de avocatura din Romania sfideaza criza economica anuntand profituri record in 2011. Cum reusesc avocatii sa faca profit si care sunt departamentele care lucreaza la "turatie maxima" in an de criza financiara?
Casa de avocatura Bostina si Asociatii si-a dublat in 2011 cifra de afaceri, la 33,47 milioane de euro, pe cand Societatea de Avocati Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) a inregistrat o cifra de afaceri de 4,5 milioane euro, in crestere cu 35% fata de rezultatele financiare din anul precedent.
Atat ZRP, cat si Bostina si Asociatii, pun performantele pe seama departamentului de litigii.
30,06% din incasarile Bostina si Asociatii au fost realizate de aria de practica "Litigii si Executari Silite - Birouri Teritoriale", cu 30,06%, proiectele de litigii, in principal cele privind recuperarea de creante si insolventa, care au contribuit cu peste 60% la performantele financiare ale firmei ZRP.
In cazul casei de avocatura Bostina si Asociatii, celelalte arii de practica au realizat, procentual, urmatoarele incasari: Comunicatii, IT, Gambling -5,43%, Infrastructura - 10,48%, Imobiliare - 1,47%, M&A, Privatizare, Concurenta - 16,19%, Energie, Petrol, Gaze - 9,20%, Bancar, Piata de Capital - 9,21%, Utilitati, Mediu - 9,78%, Fiscal - 6,84%, Proprietate intelectuala - 1,34%.
Criza finaciara, ocazie pentru profituri mari
Serviciile de consultanta oferite companiilor care in perioada de criza financiara s-au confruntat cu probleme juridice, sunt solutiile... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 09:30
Presedintele Traian Basescu a tinut sa dea asigurari ca Romania nu va intra in recesiune anul acesta, deoarece are perspective de crestere economica.
Traian Basescu a intervenit telefonic la Realitatea Tv, unde se comenta interviul sau la PRO TV de dimineata.
"Dupa cum vedeti, nu m-am lecuit dupa episodul Arafat, cand am intrat tot la dumneavoastra, dar sper sa nu fie la fel de nefericita interventia", a spus la inceput presedintele.
Seful statului a precizat ca "nu avem ingrijorarea unei intrari in recesiune reala". "Daca ati compara trimestrul 4 din 2011 cu trimestrul 4 2010 veti constata o crestere consistenta".
"De unde pana unde ne punem manile in cap ca vine recesiunea peste noi? Este adevarat, trimestrul 1 va fi un trimestru slab datorita conditiilor meteorologice, dar se vor recupera investitiile, serviciile catre populatie in trimestrul 2", a subliniat Traian Basescu.
El a explicat apoi ca in 2012 "ne putem finanta, avem perspectiva cresterii economice incepand cu trimestrul doi", astfel ca nu vom intra in recesiune tehnica, asa cum sustin unii specialisti.
"Eu nu vreau sa-i critic pe specialistii care au introdus acest termen pe piata romaneasca, dar modul cum a fost prezentat absolut incorect rezultatul trimestrului 4 in mass-media a lasat impresia pregatirii pentru intrare in recesiune. Nu este adevarat. Trimestrul 3 a avut un boom generat de productia agricola, iar trimestrul 4 a confirmat practic productia industriala si serviciile".... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 17:00
Cineva a spus ca suntem evreii Europei. Un popor de invidiat! Criza economica nu le-a domolit romanilor pofta de a se simti bine. Cat mai bine si cat mai mult.
De ani de zile urmaresc comportamentul romanilor de Sarbatori. Incerc sa inteleg fenomenul si-mi scapa ceva. M-am intrebat adesea: cum este posibil sa-ti chetuiesti ultimul ban din casa de Sarbatori? Paradoxal, acest lucru se intampla in multe familii de romani. Mai mult, unii se imprumuta special sa rupa "gura targului" pentru a epata prin ceea ce nu-si permit. Sa fie o inconstienta de moment sau o gena romaneasca speciala? Orice ar fi, nimic nu pare a avea o logica in acest fenomen care risca sa devina de masa.
Recent, am citit ca 43% din populatia activa din Romania (cam 4 milioane de oameni) este indatorata la banci. Dintre acestia, cati credeti ca au lasat-o mai moale cu petrecerile? Zilele onomastice, Pastele, Rusaliile, Inaltarea, Craciunul, Revelionul sunt de neuitat pentru multi. Zilele cu nume de sfinti, sarbatorile legale (mai putin Ziua Nationala care nu reprezinta mare lucru!) au constituit tot atatea prilejuri de rasfat pentru cei care vor totul azi. Nu iarta nimic! Pentru acestia, maine e prea tarziu.
Cititi mai multe despre Cum sa eviti criza in 2012 pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 21:12
Desi SUA devine intiia economie a lumii inca de la inceputul secolului al XX-lea, cind devanseaza Imperiul Britanic, povestea de succes a dolarului incepe abia patru decenii mai tirziu, dupa WW ll. De atunci nu a fost criza financiara semnificativa care sa nu aiba drept consecinta (inclusiv) un atac la adresa acestei suprematii monetare. Nu fac exceptie nici ultimii doi ani. Ne apropiem, intr-adevar, de finalul acestei dominatii? "Ordinea" financiara nascuta in anul 1944 la Bretton Woods consacra nu doar nasterea Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, ci si inaugura "secolul dolarului".
Propunerea britanicului J.M.Keynes, de adoptare a unei monede globale, este socotita prea anvangardista si, oricum, toate economiile puternice se resimteau dramatic in urma razboiului.
Prin urmare, prea putine asemenea economii erau capabile intr-adevar, in acel moment, sa sustina plauzibil un "cos" monetar.
Putea in schimb sa o faca dinamica SUA, care devansase inainte de conflict toate aceste economii si uimea lumea, la fel ca astazi China, cu uluitoarele sale ritmuri de crestere.
Circa 2/3 din rezerva de aur a lumii se afla in buncarele de la Fort Knox, ca urmare a platilor aferente efortului de razboi.
Dolarul parea - si chiar era - suficient de solid, de vreme ce era legat de aceasta imensa rezerva care ii definea valoarea.
SUA a profitat de situatie pentru a-si consolida dominatia financiara. Definirea preturilor internationale in dolari ii permitea... mai mult
Marti, 26 Aprilie 2011, ora 23:10
Criza financiara inceputa in 2008 in Statele Unite, cauzata de esecuri ale reglementarilor guvernamentale, proasta gestionare a companiilor si riscurile prea mari asumate de Wall Street, ar fi putut fi evitata, potrivit unei investigatii a autoritatilor federale.Comisia care a derulat investigatia a dat vina pentru criza pe doua guverne, pe banca centrala americana (Federal Reserve) si pe alte institutii de reglementare care au permis creditele ipotecare indoielnice, vanzarea excesiva a ipotecilor catre investitori si investitii foarte riscante, avand credite drept garantii. "Cea mai mare tragedie ar fi sa acceptam refrenul ca nu nimeni nu putea prezice intrarea in criza si, prin urmare, nu se putea face nimic pentru a o preveni. Daca acceptam aceasta notiune, se va intampla din nou", se arata in raportul Comisiei de Investigare a Crizei Financiare, obtinut de The New York Times. Mai multe institutii financiare sunt acuzate de lacomie si incompetenta, dar, si mai grav, ambele partide politice aflate la guvernare in aceasta perioada sunt criticate. Comisia a intervievat peste 700 de martori, timp de 19 zile, si va da publicitatii un raport de 576 de pagini, cu declaratiile acestora si alte documente. Desi parerile sunt impartite chiar si in randul membrilor comisiei - o parte fiind sprijiniti de Partidul Democrat si o parte de Partidul Republican - majoritatea au gasit doi mari vinovati pentru criza: Alan Greenspan, presedintele bancii centrale in timpul... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 00:07
La peste doi ani dupa declansarea celei mai grave crize economice globale din ultimele sapte decenii lectiile acesteia par ca si inexistente. Nimic nu s-a schimbat in mod consistent in circuitele intime ale mecanismului financiar.Intr-o celebra povestire a lui Hemingway personajele unei drame convin sa se comporte ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. Dupa criza ce a ravasit economia globala, jucatorii majori - atit cei statali, cit si cei nonstatali - par sa fi adoptat aceeasi filozofie.
Unul din marii "profeti" ai analizei de astazi - laureatul Premiului Nobel pentru Economie in anul 2008, Paul Krugman - crede ca aceasta stare de fapt nu face decit sa genereze viitoarele crize, tot mai ample ca efecte.
Insa nimanui nu pare sa-i pese; nici macar de opiniile celui care a prevazut, printre altele, "gripa galbena"(criza din Asia de sud-est - 1997) si "guturaiul rusesc"(criza financiara din Federatia Rusa - 1998).
In vreme ce observatorii se contrazic - inca - asupra cauzelor reale ale declansarii crizei, economia globala pare sa-si reia, incet dar sigur, dincolo de lozincile politice, tabieturile/naravurile anilor de inceput ale noului mileniu.
Bonusuri de milioane continua sa curga in buzunarele celor care s-au distins printr-un defectuos management al riscului si, eventual, au jonglat cu miliarde fictive in susul si in josul unei planete tot mai mici. FMI& World Bank Group se erijeaza in rolul pompierului care a ajuns la locul incendiului dupa ce focul mistuise... mai mult
Luni, 22 Februarie 2010, ora 23:22