Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Casele de avocatura: Corbii crizei financiare

Casele de avocatura: Corbii crizei financiare


Casele de avocatura din Romania sfideaza criza economica anuntand profituri record in 2011. Cum reusesc avocatii sa faca profit si care sunt departamentele care lucreaza la "turatie maxima" in an de criza financiara?

Casa de avocatura Bostina si Asociatii si-a dublat in 2011 cifra de afaceri, la 33,47 milioane de euro, pe cand Societatea de Avocati Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) a inregistrat o cifra de afaceri de 4,5 milioane euro, in crestere cu 35% fata de rezultatele financiare din anul precedent.

Atat ZRP, cat si Bostina si Asociatii, pun performantele pe seama departamentului de litigii.

30,06% din incasarile Bostina si Asociatii au fost realizate de aria de practica "Litigii si Executari Silite - Birouri Teritoriale", cu 30,06%, proiectele de litigii, in principal cele privind recuperarea de creante si insolventa, care au contribuit cu peste 60% la performantele financiare ale firmei ZRP.

In cazul casei de avocatura Bostina si Asociatii, celelalte arii de practica au realizat, procentual, urmatoarele incasari: Comunicatii, IT, Gambling -5,43%, Infrastructura - 10,48%, Imobiliare - 1,47%, M&A, Privatizare, Concurenta - 16,19%, Energie, Petrol, Gaze - 9,20%, Bancar, Piata de Capital - 9,21%, Utilitati, Mediu - 9,78%, Fiscal - 6,84%, Proprietate intelectuala - 1,34%.

Criza finaciara, ocazie pentru profituri mari

Serviciile de consultanta oferite companiilor care in perioada de criza financiara s-au confruntat cu probleme juridice, sunt solutiile gasite de casele de avocatura ca sa faca fata crizei financiare.

"Multe companii din provincie, care in perioada de avant economic au crescut spectaculos, au descoperit in perioada de criza ca se confrunta cu probleme juridice complexe carora nu le puteau gasi o rezolvare satisfacatoare decat apeland la expertiza unor case de avocatura mari".

"Pozitionarea noastra in provincie cu mult inainte de inceperea crizei ne-a permis sa oferim firmelor locale consultanta de care aveau atata nevoie in acea perioada, cand diferenta dintre supravietuire si faliment depindea de calitatea serviciilor de asistenta si consultanta juridica, declara pentru Business24 la inceputul anului Doru Bostina.

O gama variata de specializari care sa asigure consultanta atat in domeniul de drept privat, cat si in drept public, sunt cheia succesului gasita de reprezentantii Casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.

"Diversificarea specializarilor constituie un avantaj pentru o firma de avocatura si nu exista o perioada sau o conjunctura care sa o defavorizeze. Expertiza oferita in aproape toate domeniile dreptului privat si in parte si in dreptul public, asigura potentialul de crestere si deopotriva sansa de conservare pe perioada de criza", a declarat Stan Tirnoveanu, managing partner Zamfirescu Racoti Predoiu.

Managerii caselor de avocatura nu au apelat nici la concedieri masive, nici la cresterea tarifelor pentru a face fata crizei financiare. Masura care a dat rezultate in cazul domeniului avocaturii a fost extinderea gamei de servicii oferite clientilor.

"In conditii de criza, majoritatea managerilor vor sa se asigure ca fiecare pas pe care il fac este bine calculat, corect si oportun. Paradoxal, in situatii de criza, prudenta nu exclude nevoia de servicii juridice noi. In ceea ce ne priveste, am facut ceea ce orice om cu bun-simt face: am extins serviciile pastrand neschimbate tarifele, dar am adaugat un plus de calitate serviciilor, a declarat pentru Business24 Doru Bostina, managing partner Bostina si Asociatii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2240 ori