Stefan Grimberg isi face casa de licitatii, mizand pe nume "grele", de milioane de euro

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 17:00
2753 citiri
Stefan Grimberg isi face casa de licitatii, mizand pe nume "grele", de milioane de euro
Foto: Stefan Grimberg

Colectionarul Stefan Grimberg a deschis o noua casa de licitatii pe piata romaneasca de arta si este gata sa "infrunte" concurenta. Prima sa licitatie are loc la inceputul lui decembrie si are un fond estimat de 1,5 milioane de euro, bazat pe nume mari precum Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Camil Ressu, Gheorghe Petrascu, Samuel Mutzner sau Theodor Aman.

Ambitiile lui Stefan Grimberg trec dicolo de Artmark sau Goldart, deja consacrate in Romania, si ajung pana la modelul oferit de Sotheby's si Christie's, pastrand, insa, un etalon romanesc: "Zambaccian este un om la care m-am raportat mereu si pe urma caruia vreau sa calc", sustine Stefan Grimberg.

Paleta de investitii s-a restrans odata cu criza financiara"

"Ea (arta - n.red) poate fi si un produs foarte rezistent ca investitie financiara. Paleta de investii in ultimii cinci ani s-a restrans foarte mult cu prabusirea pietelor imobiliare si chiar a produselor financiare.

De 2000 de ani arta este unul dintre cele mai rezistente fenomene la criza. Daca urmariti la nivel international, o sa vedeti ce cifre se ating la licitatiile de la casele Christie's, Sotheby's si la alte case de licitatii mari.

Sunt de urmarit, in continuare, si eu raman pe pozitie", spune Grimberg.

Prima Icitatie Grimberg va fi organizata in data de 10 decembrie 2013 la sala ArCub din Bucuresti si va include pictura si sculptura de valoare, din arta plastica romaneasca, se arata in comunicatul casei de licitatii.

Aici preturile de intrare in licitatie pentru lucrarile-vedeta sunt estimate la 80. 000 - 130. 000 de euro pentru Nicolae Tonitza - Gladiole; 30.000 - 50.000 de euro pentru Nicolae Tonitza - Peisaj la malul marii; 45.000 - 70.000 de euro pentru Camil Ressu Hora.

Preturile, insa, ajung si pana la valoarea de 500 de euro. "Adica pentru toata lumea", completeaza colectionarul.

Pe langa colectionar si, acum, om de afaceri, Stefan Grimberg a fost Presedinte al Federatiei Patronale din Comertul cu Obiecte de Arta din Romania intre 1992 si 2002 si Presedinte al Patronatului Comerciantilor de Arta din Romania, din 2002 pana astazi. El provine dintr-o familie cu inclinatii culturale si a renuntat chiar la cariera de inginer pentru dragostea sa, arta.

Citeste mai multe despre colectionarul din spatele celei mai noi case de licitatii din Romania, despre cum vede el arta ca business, dar si despre sustinerea pe care a primit-o din partea fiului sau in repornirea afacerii sale in urmatoarea editie de weekend Business24 "Cum sa-i cheltuiesti".

#Stefan Grimberg licitatie, #licitatie Grimberg, #opere arta Grimberg , #Licitatii arta