Niels Schnecker, omul cu solutii: Toata viata am facut troubleshooting

Sambata, 24 Martie 2012, ora 00:00
6592 citiri
Niels Schnecker, omul cu solutii: Toata viata am facut troubleshooting

Se spune despre Niels Schnecker ca a facut in jumatate de viata, ceea ce alti n-ar fi facut in trei. Acum, se lupta pe trei fronturi. Este consultant, profesor si, recent, a intrat in media. Prima ipostaza ii este cea mai apropiata de caracter.

"Intotdeauna m-am simtit un consultant, indiferent care a fost postura mea. Daca ar fi sa-mi pun toata viata sub o singura meserie, as numi-o 'troubleshooting', omul care cauta solutii", a declarat Niels Schnecker, intr-un interviu pentru Business24.

V-ati gandit vreodata sa intrati in politica romaneasca?

Niciodata nu as vrea sa intru in politica. Nu doar in Romania, ci in general. Ma simt mai bine in postura de consilier, consultant, analist. Nu sunt genul de om caruia sa-i placa sa stea in primul rand.

Prefer sa lucrez cu cineva care are talente politice. Eu nu am, sunt foarte direct, nu am foarte multa rabdare.

Am avut oportunitatea sa intru in politica in SUA, cand eram foarte tanar. Inca de atunci, am hotarat ca nu este locul pe care mi-l doresc si prefer randurile din spate.

Daca v-ar propune presedintele Romaniei sa-i fiti consilier, ati accepta?

Posturile de consultant in orice forma sunt interesante. Dar nu posturile de executivi.

Consilierul prezidential in Romania e mai mult o pozitie politica decat o pozitie reala de consultant. Si nu ma refer la presedintele Basescu in particular.

In general, pozitiile ocupate de consilieri au avut si incarcatura politica.

Nu m-as da deoparte sa consiliez un politician, fie el si presedinte. Dar nu posturile oficiale, cu titulaturi si obligatiile atasate.

Va considerati un om cu principii de dreapta? Sau din contra, un democrat de stanga?

Esichierul politic romanesc nu cred ca are principii doctrinare, decat declarate.

Daca va uitati putin la esichier, o sa descoperiti ca o foarte mare parte din deciziile de dreapta au fost luate de guvernari care aveau mai multa stanga si viceversa.

Eu, ca individ, ma consider un om de dreapta, un "reagan-ist. "Reagan-ismul" este o filosofie de dreapta conservatoare. Ca si formatiune a mea, ma regasesc in zona aceasta, libertarianismul conservator. Dar nu cred ca in Romania exista in momentul de fata o politica reala, bazata pe doctrine politice.

Este bazat, momentan, eufemistic vorbind, pe tranzitie.

Care sunt diferentele dintre stanga europeana si cea americana, pentru ca de multe ori am auzit despre Europa ca este mult prea socialista?

Exact asta este diferenta cruciala. Stanga europeana, fata de cea americana, este mult mai la stanga. Valorile sociale, de interventionism, pe care le considera Europa, in zona stanga a esichierului, sunt mult mai mari si mult mai adanci decat stanga americana.

Daca luam chiar factiunile "roz", destul de departe in cadrul Partidului Democrat american, sunt de centru si chiar centru-dreapta fata de stanga europeana.

In Europa, se pleaca de la principiul ca statul trebuie sa ofere si sa asigure cetateanului. Americanismul considera societatea civila si corporatista ca fiind actori importanti in satisfacerea nevoilor cetatenesti. Alaturi de stat.

Interventionismul american exista, dar este mult mai limitat in stanga americana decat in stanga europeana, care presupune aproape o tinere de mana a cetateanului.

Ce ati sfatui un tanar care si-ar dori sa intre in politica?

L-as sfatui sa calatoreasca cat mai mult si sa incerce sa isi gaseasca mai intai intelegerile politice in tari cu experienta democratica. Dupa aceea, acea experienta la o maturitate financiara si profesionala a acestui om, sa o readuca in Romania.

Este singurul mod in care Romania se poate schimba si in care isi poate gasi si ea maturitatea democratica si sa iasa din tranzitie.

Am spus-o de mai multe ori. Este nevoie de trei generatii pentru ca Romania sa isi gaseasca momente de schimbare. A trecut una, mai sunt doua. Ca atare, generatia care este acum tanara-tanara, mai intai ar trebui sa incerce sa-si gaseasca experientele externe.

Ar putea sa plece in Nord, in Vestul Europei, Statele Unite, inclusiv in Asia, Coreea de Sud, Japonia, Singapore.

La noi, procesele politice sunt, din pacate, personalizate. Motivul pentru care o sa gasiti social democratii stand la masa cu liberalii are conotatii nu politice, ci mai degraba economice.

Oameni din PDL o sa faca afaceri cu oameni din PNL, chiar daca ei sunt adversari. Dar vor face acele afaceri pentru interesele afacerilor si nu din capacitatea de a intelege ca doi oameni pot avea viziuni politice fara sa fie inamici, ci doar adversari. Noi nu am descoperit acest lucru inca,la noi totul este personal. De aici si limbajul folosit, si traseismul.

Daca asta este ceea ce invata tanarul, cu asta creste, asta o aplica si chiar o perfectioneaza.

Sustineti ca este mai bine ca romanii sa isi caute norocul in strainatate. De ce spuneti asta?

Parerea mea va fi demonstrata numai de timp. Cred ca romanii sunt foarte legati de glie si, spre deosebire de alte natiuni, indiferent de cat de departe plecam, noi ramanem atrasi de mirajul de intoarcere.

E foarte adevarat ca Romania nu are ce sa ofere, in momentul de fata. Ca atare, de ce m-as intoarce?! Eu nu cred ca romanii plecati, chiar si cei la a doua generatie, isi vor rupe legatura cu radacina romaneasca.

Ati mai afirmat de-a lungul timpului si ca un antreprenor roman nu are ce cauta in Romania. Daca ar fi sa facem o paralela cu SUA din punct de vedere al dezvoltarii mentalitatii de antreprenoriat din Romania, cat de in urma suntem?

In Romania, antreprenoriatul nu cred ca exista. Este intr-o stare inca empirica si poate doar accidentala. Ma refer la antreprenoriatul real. Noi nu avem cultura. Tinerii nu au avut ocazia sa fi invatat acest concept.

In SUA, ideea de a vinde biscuiti din usa in usa sau ideea de a avea o ruta de ziare pe care tu livrezi, aceste lucruri se invata din gradinita. Un copil de clasa a 3-a stie exact ce inseamna o banca.

In Romania, o gramada de adulti nu inteleg ce e aia o banca si de ce exista. Nu avem elementele educationale elementare care sa permita dezvoltarea antreprenoriatului.

Romania coincide cu prezentul din viata dumneavoastra personala si profesioanala. Ce planuri de viitor mai aveti in Romania?

In moment, ma ocup de trei lucruri. In continuare, de partea de consultanta care cred ca are un viitor in Romania, mai ales pe piata de fuziuni si achizitii.

In continuare, imi place viata la catedra si, ca atare, continui sa predau si o voi face si mai departe.

Imi place si noua cariera pe care am inceput s-o fac in media.

In alte cuvinte, muncesc la trei stapani, ca asa mi-a zis presedintele meu: "daca nu-ti ajung banii, mai ia-ti o slujba". Eu mi-am luat doua.

Si va mai vedeti si peste 10 ani, in Romania?

N-as putea sa zic. Am avut un plan de a pleca din Romania in 2006-2007, la vremea aceea, sotia mea a decis ca e mai bine sa ramanem.

Acum, a venit criza peste noi si din punct de vedere economic nu e momentul sa te muti de nicaieri, nicaieri. Oriunde esti, e bine sa stai si sa treaca furtuna. Ce se va intampla dupa furtuna, vedem.

De care dintre activitatile desfasurate pana acum va simtiti mai apropiat?

Intotdeauna, m-am simtit un consultant, indiferent care a fost postura mea.

Activitatea mea se referea mereu la a incerca sa gasesc solutii la probleme. Ca atare, daca ar fi sa-mi pun toata viata sub o singura meserie, as numi-o "troubleshooting", omul care cauta solutii. Imi place asta.

Ati vizitat 124 de tari de-a lungul vietii. Unde va veti petrece vacanta din acest an sau unde v-ati dori sa mergeti?

Anul acesta nu stiu daca vom avea vacanta. Muncesc in trei slujbe, nu stiu daca voi putea sa gasesc concediul comun. Este o perioada de criza, ca atare vom cauta o saptamana pentru fiul meu, undeva la mare, in regim all-inclusive. Turcia sau poate Grecia.

Ce ne puteti spune despre hobby-urile dumneavoastra? Ce va place sa faceti in timpul liber?

Imi place foarte mult sa ascult muzica. Radioul in masina merge tot timpul. In rest, mai citesc cand mai apuc, imi place schiul.

Astept sa ies la pensie intr-o zi, sa-mi satisfac atunci placerile. Idealul vietii mele a fost sa ma retrag pe o plaja in Bora Bora.

Ce muzica ascultati? Ce carti cititi?

Sunt mai de moda veche. Sunt cu rock-ul clasic, imi place jazz-ul foarte mult, mai ascult si clasica. In general, muzica mai veche.

In ceea ce priveste cartile, imi plac toate scrierile biografice, autobiografice. Imi plac foarte mult romanele istorice, nu-mi plac dulcegariile. Cartea preferata este "Jurnalul lui Ronald Reagan".

Sunteti un om al vitezei, fie ca e vorba de o cursa pe saua motocicletei sau la bordul unui avion. De unde aceasta pasiune?

Am fost intotdeauna un drogat al adrenalinei. Mereu am stat pe marginea scaunului. Ca atare, si viteza este unul dintre provocatorii de adrenalina.

M-am mai cumintit nitel. Motorul pe care l-am cumparat dupa lupte seculare cu nevasta-mea este un chopper, are o viteza maxima de 80-90 km/h. Cu viteza, m-am mai potolit.

Intotdeauna va imbracati la costum. Care sunt brandurile dumneavoastra preferate?

In general, sunt un anti-brandist. Urasc brandurile cu pasiune.

Am foarte multe ceasuri, dar sunt facute de ceasornicari privati, companii micute. La fel si la costume, mi le fac la un croitor necunoscut, dar foarte bun, din Anglia.

Urasc pe cat se poate brandul. Prefer lucrurile facute in serii mici de oameni care sunt foarte priceputi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Niels Schnecker consultant financiar, #Niels Schnecker consilier Reagen, #Niels Schnecker politica, #Niels Schnecker hobby, #Niels Schnecker politica SUA , #Managementul carierei