Romania este unul dintre statele membre cu cele mai mici procente de absolventi recenti angajati.
In 2015, aveau un job 68,1% din tinerii care au absolvit in ultimii 3 ani (din 2012, inclusiv) o forma de invatamant.
Media eruopeana a acestui indicator a fost de 76,9, in acelasi an, potrivit unui studiu Eurostat.
Absolventii recenti sunt tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani care au terminat o forma de invatamant in urma cu 1 - 3 ani.
Tinerii din Romania se plang ca nu isi gasesc un loc de munca in tara, dupa terminarea studiilor, iar atunci cand au totusi o sansa, domeniul in care ajung sa munceasca nu are nicio legatura cu studiile absolvite.
Romanii sunt multumiti de locul de munca, desi sunt stresati si fac ore suplimentare - Studiu IRES
Tinta europeana este ca 82% dintre europenii cu varste intre 20 si 34 de ani care au terminat cel putin liceul sa-si gaseasca un loc de munca in cel mult 3 ani de la absolvirea ultimei forme de invatamant. Acest target a ...citeste mai departe despre "Tinerii absolventi nu-si gasesc un job - Cifrele din Romania comparativ cu restul UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 09:05
Top Talents Romania, aflat anul acesta la a 7-a editie, este un eveniment de cariera care isi doreste sa identifice si sa incurajeze cei mai buni 300 de tineri cu potential din Romania care au dovedit pasiune si excelenta in domeniul pentru care se pregatesc. Proiectul se adreseaza studentilor in ani terminali de facultate, masteranzilor, doctoranzilor si proaspat absolventilor.
Evenimentul se va desfasura pe 15 si 16 Mai in Bucuresti, la Hotel Caro si va cuprinde conferinte pe teme de leadership si dezvoltare, studii de caz, workshop-uri, zone de interactiune cu angajatorii, prezentari de oportunitati de cariera precum programe de internship, trainee si management trainee din cadrul unor companii multinationale.
Companiile multinationale care vor fi prezente la eveniment sunt: BRD - Groupe Societe Generale, Philips, Vodafone Romania, EY, Hilti, L'Oreal Romania, UniCredit Leasing si Unilever.
Pentru a putea ajunge in finala evenimentului, candidatii trec printr-un proces complex de selectie care consta in evaluarea CV-ului, a unui formular de aplicare si sustinerea unui set de teste online. Criteriile care sunt luate in considerare in prima etapa de selectie sunt: rezultate academice remarcabile, implicare in activitati extracurriculare/organizatii studentesti sau persoane cu experienta internationala. In functie de punctajul obtinut, cei mai buni 1000 de tineri intra in a doua etapa de selectie care consta in evaluarea prin intermediul testelor Cut-E care... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 14:40
Top Talents Romania, eveniment ce va cuprinde conferinte pe teme de leadership si dezvoltare, studii de caz, workshop-uri, zone de interactiune cu angajatorii, prezentari de oportunitati de cariera precum programe de internship, trainee si management trainee, isi propune sa identifice cei mai buni 300 de tineri cu potential din Romania.
Pana in prezent, aproximativ 12 000 de tineri au aplicat pentru Top Talents Romania, dintre care aproximativ 1600 au participat la eveniment.
"Pentru a ajunge in finala evenimentului, candidatii trec printr-un proces complex de selectie care consta in evaluarea CV-ului, a unui formular de aplicare si sustinerea unui set de teste online. In functie de punctajul obtinut, cei mai buni 1000 de tineri intra in a doua etapa de selectie care consta in evaluarea prin intermediul testelor Cut-E, care sondeaza abilitati numerice si logice. In final, cei mai buni 300 de candidati sunt invitati la cele doua zile de eveniment", a spus Salomeea Florea, Project Manager, Top Talents Romania.
In cadrul evenimentului Top Talents din acest an, aplicantii selectati vor avea sansa sa participe la conferinte si sesiuni sustinute de modele de succes si invitati internationali, sa interactioneze intr-un cadru restrans cu 8 companii multinationale de unde pot afla mai multe despre programele de internship si management trainee pe care acestia le au deschise, precum si sa faca parte dintr-o retea a tinerilor cu potential unde pot fi accesate toate... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 15:00
Editia cu numarul 16 a celui mai mare targ de cariera, Angajatori de TOP, care se va desfasura pe 4-5 aprilie, reuneste 100 de companii participante, iar in cele doua zile de eveniment sunt asteptati 15.000 de vizitatori, ajungand astfel la dimensiunile inregistrate inainte de criza economica.
Cu o traditie de 8 ani, prestigiul companiilor participante, oportunitatile de cariera si continutul conferintelor, Angajatori de TOP este cel mai relevant proiect de profil din piata. Participarea la un astfel de eveniment poate echivala cu ore intregi petrecute pe internet cautand informatii despre angajatori si ofertele acestora.
O discutie cu reprezentantii companiilor iti poate oferi in primul rand o perspectiva asupra pietei fortei de munca, informatii utile despre cum poate evolua cariera ta in cadrul companiei si o modalitate prin care cunosti profesionisti in domeniul tau de interes. Chiar si pentru candidatii care nu isi cauta activ un loc de munca, participarea este o ocazie buna pentru a intelege evolutia pietei in acest moment.
Companiile confirmate in cadrul acestei editii provin din arii variate de activitate si ofera sansa vizitatorilor de a-si gasi un loc de munca in functie de background-ul educational si experienta pe care o detin. In functie de numarul companiilor participante, domeniile cel mai bine reprezentate sunt: IT (36%), Outsourcing (13%), FMCG (11%), Inginerie (10%), Financiar - bancar (6%), Audit si Consultanta (5%), restul procentelor fiind... mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 11:34
Peste 20.000 de tineri merg in fiecare an la targuri specializate pentru a se informa si a avea contact direct cu reprezentantii universitatilor. Una dintre cele mai des intalnite intrebari, atat ale elevilor, cat si ale parintilor, face referire la sansele de angajare dupa absolvire: care sunt cele mai cautate si bine platite domenii.
Ultimii doi ani de liceu sunt marcati de intrebarea "Ce facultate vrei sa faci?", iar ultimul an de facultate este echivalent in mintea studentilor cu intrebarea "Ce faci dupa ce iti dai licenta?".
Cifrele ne arata ca in ultimii ani tot mai multi tineri din Romania au gasit raspuns la cele doua intrebari printre optiunile academice internationale, iar apoi au ales sa faca o facultate din strainatate.
Tinerii merg in fiecare an la targuri specializate pentru a se informa si a avea contact direct cu reprezentantii universitatilor. Acesta este unul dintre cele mai importante motive care sustin decizia a peste 4500 de romani care pleaca anual sa studieze in strainatate.
RIUF, Romanian International University Fair, este locul in care tinerii sunt asteptati, pentru a-l zecelea an consecutiv, sa gaseasca raspunsuri la toate intrebarile legate de viitorul lor academic. Fie ca vorbim de programe de business si IT sau de programe mai neobisnuite (precum ethical hacking sau filosofia Familiei Simpson), elevii vor afla informatii de la reprezentantii celor peste 100 de universitati internationale si de la consilierii educationali care... mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 14:49
Institutiile europene fac angajari in diverse domenii, incepand de la secretariat, functionari in administratie si pana la lingvisti, traducatori sau personal de conducere.
Persoanele care doresc sa lucreze intr-o institutie a Uniunii Europene trebuie sa se adreseze Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO).
In institutiile UE lucreaza 40.000 de persoane care provin din 27 de state membre, potrivit europa.eu.
Cele mai recente posturi scoase la concurs sunt cele de tehnicieni de conferinta si corectori cunoscatori de limba croata.
Tehnicienii de conferinta se ocupa de echipamentul video si audio in cadrul intalnirilor oficiale, in timp ce corectorii de limba croata se vor ocupa de manuirea manuscriselor si a documentelor in diverse formate.
In luna septembrie, s-au organizat concursuri pentru personal in domeniul securitatii la Parlamentul European.
Ce tipuri de joburi exista la nivelul institutiilor europene
Functionarii sunt selectionati prin concursuri organizate de Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO). EPSO se ocupa de selectia personalului nu numai pentru Comisie, ci si pentru toate celelalte institutii europene.
Institutiile UE angajeaza functionari titulari, care sunt administratori si asistenti.
Administratorii se ocupa de elaborarea politicilor si de punerea in aplicare a legislatiei europene, efectueaza analize si ofera consiliere. Persoanele care vor sa se inscrie pentru postul de administrator trebuie sa... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 07:50
Absolventii unei facultati cu profil financiar vor fi cei mai cautati de catre angajatori in urmatoarele sase luni, pe locul doi situandu-se cei cu studii in domeniu IT/Telecom, arata un sondaj de opinie realizat de un site de recrutare.
Potrivit sursei citate, 35% dintre participantii la sondaj au declarat ca vor realiza in urmatoarele sase luni angajari in domeniul finante, in timp ce 29% au spus ca sunt interesati de sectorul IT/Telecom.
Cele mai slabe perspective de angajare sunt in sectorul sanatate, unde numai 7% dintre companiile participante la sondaj au anuntat ca vor recruta in perioada urmatoare.
In ceea ce priveste volumul recrutarilor, 47% dintre respondenti nu cunosc inca numarul viitorilor angajati, iar aproape 30% au mentionat ca vor angaja doar pe pozitii cheie.
In acelasi timp, 23% dintre respondenti sustin insa ca vor avea un volum mare de angajari.
Citeste mai multe despre Absolventii de finante, cei mai cautati la angajare pana la sfarsitul anului pe Ziare.com. mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 11:30
Serviciul Roman de Informatii selecteaza 28 de candidati pentru pregatirea acestora la Academia Tehnica Militara (ATM).
Cele mai multe locuri alocate SRI sunt in domeniul sistemelor informatice militare, in anul universitar 2012-2013, a informat serviciul special, conform Agerpres.
SRI are alocate 23 de locuri la Facultatea de Sisteme Electronice si Informatice Militare din cadrul ATM: 16 locuri la specializarea "Calculatoare si sisteme informatice pentru securitatea nationala", 5 locuri la specializarea "Transmisiuni" si 2 locuri la "Echipamente si sisteme electronice militare".
Alte 5 locuri sunt alocate SRI-ului la "Facultatea de Mecatronica si Sisteme Integrate de Armament": un loc la specializarea "Armament, aparatura artileristica si sisteme de conducere a focului", 2 locuri la "Munitii, rachete, explozivi si pulberi", un loc la "Blindate, automobile si tractoare", un loc la specializarea "Constructii si fortificatii".
Din totalul celor 28 de locuri alocate SRI la ATM, numai 3 sunt pentru fete.
Studiile dureaza 4 ani, iar absolventii vor fi incadrati la SRI ca ofiteri-ingineri.
Probele de concurs sunt limba engleza si matematica-fizica, la care se adauga probele eliminatorii: interviu de selectie, evaluare psihologica preliminara, teste de inteligenta, examinare medicala si probe sportive.
Candidatii trebuie sa aiba diploma de bacalaureat si varsta de pana la 23 de ani impliniti in cursul acestui an.
La acestea se adauga mai multe conditii,... mai mult
Sambata, 17 Martie 2012, ora 14:15
Ne este frica sa ne dam demisia, sa ne schimbam locul de munca si incepem sa ne depunem CV-ul la primul semn de incertitudine de la birou. Acestea sunt doar cateva dintre schimbarile pe care criza le-a adus in comportamentul angajatilor.
Generatia actuala este foarte diferita de cei care s-au maturizat in perioada comunismului sau in primii ani de capitalism. Cei care au iesit de pe bancile facultatilor si s-au trezit in plina criza, formeaza o specie aparte, dominate de frica si de dorinta de stabilitate.
Cum ne-a schimbat criza viata de zi cu zi, relatiile de la birou, dar si modul in care investim, sunt cateva dintre intrebarile la care a raspuns Vlad Dutescu, managing partner al companiei de consultanta Sandler Training, intr-un interviu acordat Business24.
Cum a schimbat criza modul in care muncim si in care privim munca?
Din cauza concedierilor s-a ajuns ca multi dintre noi sa avem mai multe responsabilitati decat inainte de anul 2008, asa ca se munceste mai mult din nevoia de a compensa lipsa de personal.
In multe companii, necesarul de angajati este cu mult sub nevoia reala. Conform unei statistici recente, din punct de vedere al productivitatii suntem in media europeana, insa in ceea ce priveste nivelul salariilor sunt departe. Asa ca solutia este sa fim mai productivi pentru a ajunge la salariile din vestul Europei.
Credeti ca recesiunea ne-a crescut frica fata de riscuri? Preferam sa ramanem la un loc de munca nesatisfacator sau sa nu... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 12:25