Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Peste 37.000 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani; deficitul este de circa 15.500 de persoane/an (studiu)

Peste 37.000 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani; deficitul este de circa 15.500 de persoane/an (studiu)
Peste 37.000 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani, in timp ce deficitul anual al angajatilor din industria de profil este de aproape 15.500, arata un studiu de specialitate, prezentat, marti, intr-o conferinta.

Conform cercetarii "Scaling Up", cea mai importanta bariera identificata de 6 din 10 companii din Romania se refera la complexitatea abilitatilor din piata. De asemenea, circa 50% dintre companiile intervievate sustin ca sunt limitate de asteptarile salariale, care tind sa fie mai mari decat abilitatile identificate. Din punct de vedere al satisfactiei legat de pregatirea profesionala a oamenilor, companiile sunt multumite.

In ceea ce priveste planurile de crestere ale companiilor IT din Romania, acestea vizeaza un salt de 17,5%, in urmatorii trei ani.

Potrivit datelor studiului intocmit de Codecool si Brainspotting, 15.467 de oameni lipsesc din industria IT in fiecare an, insa datele nu includ absolventii de facultate. Pe acest fond, s-a ajuns la concluzia ca 37.031 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani, dintre care 30% sunt in SUA si Canada, 60% in Europa (13% numai in Marea Britanie), iar restul de 10% in tari asiatice si in alte zone.

Citeste si: Michael Tsamaz, seful OTE: In Romania avem cei mai buni specialisti IT din toata Europa.

Majoritatea companiilor din Romania (80%) completeaza extrem de mult si de bine sistemul educational, iar jumatate din totalul acestora se concentreaza pe campanii de a educa angajatii si au parteneriate cu universitatile. Totodata, 40% dintre acestea se concentreaza pe recrutari de absolventi.

In viziunea a 9 din 10 lideri care activeaza in industria IT din Romania, curicula educationala trebuie adaptata cu realitatea zilelor noastre. In plus, 60% dintre companii considera ca trebuie crescut numarul de absolventi, un procent similar fiind de parere ca trebuie mentinuta scutirea de taxe.

In timp ce 50% dintre companii vor sa fie incurajata reconversia profesionala, pentru 40% este importanta incurajarea IT-istilor de a se intoarce in tara.

Studiul Codecool si Brainspotting a fost realizat pe un esantion de 47 de lideri din industria IT, in perioada aprilie - iunie 2019.

Reprezentanti din mediul public si privat, ce activeaza in domeniul IT, participa marti la o conferinta privind evolutia pietei de profil din Romania, organizata la Bucuresti. ...citeste mai departe despre "Peste 37.000 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani; deficitul este de circa 15.500 de persoane/an (studiu)" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 908 ori