Locuri de munca UE: Ce posturi au mai scos la concurs institutiile europene

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 07:50
6050 citiri
Locuri de munca UE: Ce posturi au mai scos la concurs institutiile europene

Institutiile europene fac angajari in diverse domenii, incepand de la secretariat, functionari in administratie si pana la lingvisti, traducatori sau personal de conducere.

Persoanele care doresc sa lucreze intr-o institutie a Uniunii Europene trebuie sa se adreseze Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO).

In institutiile UE lucreaza 40.000 de persoane care provin din 27 de state membre, potrivit europa.eu.

Cele mai recente posturi scoase la concurs sunt cele de tehnicieni de conferinta si corectori cunoscatori de limba croata.

Tehnicienii de conferinta se ocupa de echipamentul video si audio in cadrul intalnirilor oficiale, in timp ce corectorii de limba croata se vor ocupa de manuirea manuscriselor si a documentelor in diverse formate.

In luna septembrie, s-au organizat concursuri pentru personal in domeniul securitatii la Parlamentul European.

Ce tipuri de joburi exista la nivelul institutiilor europene

Functionarii sunt selectionati prin concursuri organizate de Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO). EPSO se ocupa de selectia personalului nu numai pentru Comisie, ci si pentru toate celelalte institutii europene.

Institutiile UE angajeaza functionari titulari, care sunt administratori si asistenti.

Administratorii se ocupa de elaborarea politicilor si de punerea in aplicare a legislatiei europene, efectueaza analize si ofera consiliere. Persoanele care vor sa se inscrie pentru postul de administrator trebuie sa fi absolvit studii studii universitare.

Asistentii ocupa, de obicei, posturi care presupun activitati administrative, iar cei care vor sa se inscrie trebuie sa aiba cel putin diploma de bacalaureat.

Institutiile UE angajeaza si agenti contractuali pentru sarcini manuale sau administrative, contractele fiind incheiate la inceput pe sase - 12 luni, agenti temporari, care sunt recrutati pentru sarcini specializate sau temporare, durata contractelor fiind de maxim sase ani sau agenti interimari, angajati pentru activitati de secretariat pe timp de sase luni.

Sapte institutii europene primesc si stagiari, pe perioade cuprinse intre trei si cinci luni. Stagiarii pot fi studenti, absolventi de facultate sau lingvisti.

Institutiile europene incheie deruleaza si servicii de contractare, pentru sarcini specifice (mentenanta, cantine etc.). Personalul este recrutat de contractanti externi, selectati prin licitatie deschisa.

O alta posibilitate de a lucra in institutiile UE este constituita de pozitiile de experti nationali detasati, care sunt de regula functionari ai administratiilor nationale, selectionati printr-o procedura specifica, fara implicarea EPSO.

Recrutarea personalului in cadrul Comisiei Europene

Comisia Europeana este institutia Uniunii Europene cu cei mai multi angajati, care lucreaza atat in Europa, cat si in alte zone de pe glob.

Comisia Europeana face angajari pentru functionari titulari (administratori si asistenti) si posturi de conducere.

Institutia ofera si posturi pentru specialisti, cautandu-se persoane cu pregatire in domeniul stiintific, al limbilor straine sau al statisticii/economiei.

In domeniul stiintific se poate lucra pe baza unor contracte de munca temporare, ca expert independent sau pe posturi pre- si postdoctorale in cercetare (burse).

In cazul limbilor straine, cei care aplica pot alege intre traduceri scrise, la Directia Generala Traduceri, si interpretare consecutiva sau simultana, la Directia Generala Interpretare.

Administratorii Comisiei Europene activeaza in domeniul procesului legislativ si bugetar al Uniunii Europene, implicandu-se in politicile economice ale statelor membre, in politicile agricole comune sau in aplicarea efectiva a legislatiei comunitare.

Asistentii activeaza in gestionarea interna a Comisiei Europene, in special pe segmentele bugetare si financiare, in domeniul resurselor umane, in sectorul informatic si in cel al documentarii. Asistentii pot contribui la aplicarea politicilor in diverse domenii de activitate ale UE sau pot activa in sectorul administrativ.

Cum se desfasoara concursul pentru selectia personalului Comisiei Europene

Candidatii trebuie sa fie cetateni ai unei tari din Uniunea Europeana. Concursurile se desfasoara in doua etape: proba scrisa si proba orala.

Persoanele care au trecut de aceste probe primesc o scrisoare in care li se confirma ca sunt pe lista de rezerva care cuprinde candidatii cu sanse reale de recrutare in viitor. Persoanele aflate pe lista de rezerva pot fi recrutate de orice serviciu al Comisiei pentru un post vacant.

Candidatii care prezinta un profil adecvat pentru un post vacant, vor fi invitati la un interviu cu serviciul interesat. In cele din urma, candidatii vor primi o oferta de angajare oficiala din partea Directiei Generale Personal si Administratie, prin care li se confirma recrutarea in cadrul Comisiei.

Comisia Europeana angajeaza si personal cu atributii de conducere. Este vorba de personal de conducere de nivel medius si personal de conducere de nivel superior.

In general, posturile de conducere se adreseaza persoanelor care lucreaza deja ca functionari ai Comisiei. Cu toate acestea, Comisia poate numi candidati externi pentru posturi de sef de unitate, atunci cand se justifica acest lucru.

Sistemul de cariera al Comisiei consta intr-o scara unica de remunerare cu 16 grade. Pe aceasta scara de remunerare, gradele pentru asistenti (AST) sunt de la 1 la 11, iar pentru administratori (AD) de la 5 la 16.

Concursurile sunt in general organizate pentru diverse grade cuprinse intre AD5 - 8 si AST1 - 4.

Fiecare grad are cinci trepte de vechime, functionarii avansand automat, pe masura ce dobandesc vechime in cadrul Comisiei.

In momentul recrutarii, functionarul este incadrat in prima treapta a gradului in care a fost numit.

Castigurile salariale in cadrul Comisiei Europene

Salariul de baza la Comisie variaza intre 2.300 de euro pe luna, pentru un functionar la inceput de cariera AST1, si aproximativ 16.000 de euro pe luna, pentru functionarii din cel mai mare grad, AD16, si care au peste 4 ani de vechime.

Fiecare grad este divizat in cinci trepte de vechime cu cresteri salariale aferente. Salariile de baza sunt majorate anual, in functie de inflatie si de puterea de cumparare din tarile Uniunii Europene.

Functionarii care si-au parasit tara pentru a veni sa lucreze la Comisia Europeana primesc o indemnizatie de expatriere echivalenta cu 16% din salariul de baza.

Functionarii Uniunii Europene se pot pensiona la varsta de 63 de ani. Exista insa si posibilitatea de pensionare anticipata, cu o pensie redusa, incepand cu varsta de 55 de ani, precum si posibilitatea de a continua munca pana la 67 de ani.

Locuri de munca in Parlamentul European

Angajarile in cadrul Parlamentului European se fac tot pe baza de concurs, iar posturile pentru care se fac angajari le includ pe cele de administratori, interpreti, traducatori, asistenti, secretari sau agenti calificati.

Anunturile de concurs se publica in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) si in presa nationala.

Angajarile din cadrul Consiliului Uniunii Europene si Curtii Europene de Justitie

Consiliul Uniunii Europene organizeaza concursuri generale pentru diferite categorii de personal. In prezent, nu exista posturi vacante la aceasta institutie.

Personalul Curtii Europene de Justitie este, in cea mai mare parte, recrutat pe baza listelor de rezerva intocmite in urma concursurilor generale organizate de Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO).

Cu toate acestea, in anumite imprejurari, Curtea poate fi nevoita sa faca apel la agenti temporari sau la agenti contractuali auxiliari.

Curtea Europeana de Justitie face angajari pentru urmatoarele posturi de administratori:

- administrator jurist la grefa sau in domeniile biblioteconomiei, cercetarii si documentarii;

- interpret;

- jurist-lingvist pentru traducerea de texte juridice din cel putin doua limbi oficiale ale Uniunii Europene;

- informatician.

In ceea ce priveste grupa functionarilor, posturile pentru care se fac angajari la Curtea Europeana de Justitie sunt:

- asistent in domeniul secretariatului;

- corector tipografic/verificator lingvistic;

- informatician.

La Curtea de Conturi nu exista momentan posturi vacante

#joburi institutii UE, #angajari institutii UE, #locuri de munca UE , #Job in UE