Seful Confederatiei Patronatelor din Industrie: Invatamantul romanesc produce pe stoc. Putini absolventi reusesc sa fie utili la job

Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 17:26
2597 citiri
Seful Confederatiei Patronatelor din Industrie: Invatamantul romanesc produce pe stoc. Putini absolventi reusesc sa fie utili la job
Foto: Arhiva Pixabay

Invatamantul romanesc produce absolventi care au putine abilitati practice si se descurca foarte greu atunci cand reusesc sa-si gaseasca un loc de munca, a afirmat directorul general al Confederatiei Patronatelor din Industrie, Servicii si Comert - Adrian Izvoranu.

"Noi am incercat sa gasim o cale sa iesim din vesnica problema (...), aceea ca invatamantul romanesc, traditional unul cultural, bazat pe transfer de cunostinte, pe acumulare de cunostinte si pe evaluarea gradului de insusire a cunostintelor, din punctul nostru de vedere, al angajatorilor, produce pe stoc. (...)

Asta inseamna ca avem foarte multi posesori de una sau mai multe diplome de toate marimile, culorile si gradele si avem foarte putini absolventi ai acestor forme de invatamant care isi gasesc un loc de munca sau care, daca si-au gasit locul de munca, reusesc sa fie utili la locul de munca. (...) Este vechea si arhicunoscuta problema, dar care a ramas asa, la nivel de expresie, si anume lipsa de legatura intre invatamant si practica", a declarat Izvoranu in cadrul unei conferinte de presa, miercuri, la Pitesti.

In opinia sa, absolventii din Romania se confrunta si cu lipsa unei culturi antreprenoriale, neavand printre obiective infiintarea propriilor afaceri.

"Nu inteleg de ce un cursant care va deveni absolvent trebuie sa-si doreasca neaparat (...) sa fie angajat. Nu am vazut niciodata un indemn din partea scolii, a profesorilor, spre a deveni antreprenor.

Din punctul meu de vedere, asta ar fi ordinea, oamenii ar trebui intai sa-si doreasca sa fie ei antreprenori (...) si abia cei care nu reusesc si nu au aceasta aptitudine (...) vor deveni angajatii colegilor lor", a mai spus Adrian Izvoranu.

Citeste si Academia Romana: Absolventii de facultate sa fie obligati sa munceasca primii ani in tara, pentru a opri exodul creierelor.

Confederatia Patronatelor din Industrie, Servicii si Comert se numara printre organizatorii conferintei intitulate "Educatie & antreprenoriat - paralele romano-japoneze", care se desfasoara la Pitesti intre 24 si 26 februarie, in cadrul Forumului stiintific international "Omul, Terra, Universul", derulat de peste sapte ani de Asociatia romano-japoneza pentru educatie si stiinta.

In cadrul conferintei va fi abordata tema legaturii dintre scoala vazuta ca mediu de formare si viitorul mediu de evolutie al tinerilor. ...citeste mai departe despre "Seful Confederatiei Patronatelor din Industrie: Invatamantul romanesc produce pe stoc. Putini absolventi reusesc sa fie utili la job" pe Ziare.com

#absolventi locuri munca , #Stiri Locuri de munca