Compania de ridesharing Uber se va lista la bursa din New York, aceasta fiind una din cele mai asteptate listari ale anului.
Decizia de a opta pentru indicele Nasdaq (cu o puternica componenta tehnologica) al bursei de pe Wall Street a fost anuntata prima data de Bloomberg, care cita surse aflate sub protectia anonimatului.
Si rivala mai mica a Uber - Lyft - se pregateste de listare si va opta tot pentru indicele Nasdaq. Alte companii tehnologice importante, cum ar fi Google, Apple si Facebook, sunt incluse in indicele Nasdaq.
Analistii se asteapta ca in aprilie Uber sa lanseze oferta sa publica initiala (IPO), care ar putea evalua compania la 120 miliarde de dolari.
Decizia Uber vine pe fondul sporirii apetitului investitorilor pentru noile listari la bursa.
Joi, actiunile Levi Strauss au urcat cu 32% dupa ce renumitul producator american de blugi a revenit pe bursa dupa mai mult de trei decenii.
Alte listari importante asteptate in 2019 sunt cele ale Pinterest, Airbnb si Slack. mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 10:45
Uber Technologies a depus documentele necesare pentru lansarea unei oferte publice initiale, facand un nou pas catre listarea uneia dintre cele mai urmarite si controversate companii din Silicon Valley, au declarat persoane apropiate situatiei.
Compania de ride-hailing a inregistrat datele confidentiale joi, a spus una dintre sursele citate de Reuters.
Lyft, compania concurenta mai mica din SUA, a anuntat la randul sau, joi, ca a depus documentele pentru o oferta publica initiala.
Listarile simultane extind razboiul concurential dintre Uber si Lyft, care deseori au lansat servicii identice si au oferit preturi apropiate.
Uber vrea sa invinga Lyft pe Wall Street, potrivit unor surse apropiate situatiei.
Listarea Uber ar putea fi una dintre cele mai mari din istoria sectorului tehnologic.
Evaluarea Uber in cea mai recenta runda de finantare a fost de 76 de miliarde de dolari, iar in urma ofertei publice ar putea atinge 120 de miliarde de dolari. Listarea Uber, de anul viitor, ar fi cea mai mare dintr-o serie de listari ale unor companii cu evaluari mari din Silicon Valley, intre care Airbnb si Slack.
Planurile companiilor ar putea fi insa date peste cap de volatilitatea mare a pietelor de capital din aceasta perioada.
Oferta publica initiala ar putea fi un test al tolerantei investitorilor de pe piata de capital fata de controversele juridice si de guvernanta corporativa de la Uber.
In trimestrul al treilea, Uber a inregistrat pierderi de 1,07... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2018, ora 13:51
Site-ul de comert Alibaba a stabilit un nou record istoric de capitalizare prin lansarea de actiuni in cadrul ofertei publice de pe bursa din New York. Compania din China a depasit nivelul de 22,1 miliarde dolari stabilit in urma cu cativa ani de Banca Agricola din China, ajungand vineri seara, la inchiderea Bursei din New York, la 23 de miliarde de dolari.
O noua serie de actiuni va fi lansata zilele acestea, compania exercitandu-si dreptul de a supraalimenta piata cu titluri care sa duca suma totala stransa prin oferta publica de actiuni pana la 25 de miliarde de dolari, au mentionat surse din cadrul companiei. Lansarea de succes pe bursa din New York a dat peste cap insa planurile concurentilor, acestia confruntandu-se cu o scadere a pretului de tranzactionare. Tencent, un rival de pe piata comertului electronic din China, dar si Softbank si Yahoo, actionari in cadrul Alibaba, s-au confruntat cu o scadere de cateva puncte a cotatiilor, observa Financial Times.
Isterie pe bursa
Lansarea ofertei publice de actiuni a companiei Alibaba s-a transformat intr-o adevarata isterie pe bursa newyorkeza. In scurt timp, pretul initial de vanzare de 68 de dolari/actiune a sarit la 99 de dolari la reluarea tranzactiilor. O vinere magica pentru Alibaba care a inchis la pretul de 93,89 de dolari, in crestere cu 38%. Campania de promovarea a lansarii ofertei publice a fost sustinuta printr-un turneu de doua saptamani, in care presedintele Jack Ma, dar si alti oficiali din... mai mult
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 15:25
Lansarea ofertei publice de actiuni a companiei Alibaba este de asteptat sa starneasca azi un adevarat vartej pe piata, iar efectul ar putea tine mai multe zile, in conditiile in care tranzactiile din New York se vor derula de vineri.
Sunt destule sanse ca rivalul asiatic al Amazon sa depaseasca valoarea de 200 de miliarde de dolari, recent atinsa de Google, pe fondul unui pret crescut al titlurilor emise de companie si al interesului major starnit de deschiderea pe piata occidentala a firmei.
Evenimentul ar putea atinge nivelul celei mai mari oferte publice de actiuni de pana in prezent intarind si mai mult pozitia companiei. De altfel, Alibaba Group inregistreaza, din pozitia de lider al pietei din China un numar de tranzactii mai mare decat cel comyun al Amazon si eBay. Presiunea publicului a dus si la o crestere a pretului de la care vor porni actiunile Alibaba Group Holding, acestea fiind asteptate sa aiba o valoare de 66-68 de dolari. Parerile investitorilor sunt insa impartite in ceea ce priveste rentabilitatea unei investitii in actiunile gigantului specializat in comertul electronic, dupa cum noteaza Wall Street Journal.
La un pas de un record istoric
Recordul precedent privind atragerea unei sume de bani prin oferta publica de actiuni ii apartine Bancii Agricole din China care a atins cifra de 22,1 miliarde de dolari prin listarea sa pe piata in 2010. Alibaba are sansa sa maerga insa mult mai departe, estimarile initiale ale oficialilor din compania... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 08:59
Vanzarea publica de actiuni a companiei chineze Alibaba, demarata la inceputul acestei saptamani pe bursa newyorkeza, ar putea reprezenta cea mai mare atragere de capital de pana acum, considera analistii de pe piata.
Cu un pret de 60-66 de dolari/actiune, firma gigant de comert online din China ar putea atrage nu mai putin de 20 de miliarde de dolari, ducand valoarea de piata a companiei la aproximativ 160 de miliarde de dolari, surclasand operatiunea similara derulata de Facebook in urma cu doi ani.
Unii optimisti cred chiar ca operatiunea de capitalizare ar putea da o valoare de piata de 200 de miliarde de dolari pentru Alibaba Group, iar asteptarile lor sunt intrucatva justificate de modul conservator in care managerii companiei chineze au abordat piata americana. Listarea de pe piata americana pare sa fie facuta dupa toate regulile jocului, conducerea firmei preferand o abordare retinuta, pentru a nu trezi nelinisti in randurile jucatorilor de la bursa newyorkeza, observa The Economist.
Precedente riscante
Temerile chinezilor par justificate, in conditiile in care debutul pe piata al Facebook, de exemplu, este si acum considerat un fiasco, in conditiile in care compania infiintata de Mark Zuckenberg a reusit, in cele din urma, sa balanseze socul negativ inregistrat de titlurile emise. Un alt motiv de reticenta al lui Jack Ma, fondatorul Alibaba Group, este dat de evolutia titlurilor companiei odata cu lansarea lor pe bursa din Hong Kong.
Atunci,... mai mult
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 13:30
Compania chineza de comert pe internet Alibaba Group Holding vrea sa atraga pana la 20 miliarde de dolari prin listarea pe bursa de la New York, ceea ce ar reprezenta un nou record istoric, anticipand o capitalizare de piata de 109 miliarde de dolari.
Grupul subliniaza, in prospect, cota de piata uriasa pe care o detine in China, cea mai mare piata online din lume, cu peste 500 milioane de utilizatori.
Valoarea tranzactiilor pe platforme mobile intermediate anul trecut de Alibaba a crescut la 37 miliarde de dolari, potrivit prospectului, citat de Bloomberg.
Aplicatia Taobao a companiei a fost cea mai populara aplicatie de comert electronic din China incepand din august 2012, dupa numarul de utilizatori activi lunar.
Listarea Alibaba ar putea consemna un nou record istoric
Listarea Alibaba ar putea deveni cea mai mare oferta publica initiala derulata vreodata in SUA, depasind-o pe cea a Visa, care a atras 19,65 miliarde de dolari in 2008.
Compania chineza incearca, punand accentul pe businessul mobil, sa evite repetarea problemelor care au afectat listarea Facebook in 2012. Fara venituri generate pe platforme mobile la finele anului 2011 si cu o crestere perceputa de investitori ca anemica pe acest segment, Facebook a pierdut mai mult de jumatate din valoarea de piata in primele patru luni de la oferta publica initiala din mai 2012, prin care a atras 16 miliarde de dolari. In prezent, valoarea de piata a Facebook a revenit si a depasit nivelul de la... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 11:38
Actiunile Google au atins un nou maxim record pe bursa de la New York, finalizand saptamana la 775,6 dolari, pret care asigura companiei o valoare de piata de 255,69 miliarde de dolari, datorita rezultatelor financiare peste asteptari si optimismului investitorilor privind perspectivele de crestere.
Google a inchis vineri in urcare cu 2,6%, la cel mai ridicat pret de la listarea companiei, in august 2004, si afiseaza un avans de 34% in ultimele 12 luni, fata de o apreciere de 14% pentru indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York, transmite Bloomberg.
Compania se bucura de cresterea cererii pentru publicitate pe dispozitive mobile si servicii localizate de advertising online, zone unde concureaza cu rivali precum Facebook.
Profitul Google a crescut cu 6,7% in ultimele trei luni ale anului trecut, la 2,9 miliarde de dolari, depasind estimarile analistilor, datorita veniturilor mai ridicate din publicitate in perioada sarbatorilor de iarna.
Veniturile companiei au urcat cu 37% in trimestrul al patrulea al anului trecut fata de perioada corespunzatoare din 2011, de la 10,5 miliarde de dolari la 14,4 miliarde de dolari.
"Google are o prezenta semnificativa in toate zonele de crestere ale sectorului publicitatii online. In loc sa parieze pe cel mai rapid alergator, avem de-a face cu cineva care se bate pe toate fronturile", comenteaza pentru Bloomberg un analist american.
Google a atras anul trecut 41% din totalul veniturilor din domeniul... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2013, ora 15:50
Tarile BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - domina prima pagina a marilor publicatii economice si, de cele mai multe ori, pe buna dreptate.Cele 2,8 miliarde de oameni care traiesc in aceste state, adica 40% din populatia lumii, precum si oportunitatile de crestere in aceste economii ii fac pe investitori sa saliveze la modalitatile de crestere a afacerilor, profitand de numarul consumatorilor.
In ultimul timp, totusi, investitorii sa priveasca si catre "Continetul negru", scrie Investopedia.com.
Nu are o populatia foarte mare si nici o suprafata comparabila cu cea a tarilor de mai sus.
PIB-ul tarii africane este la un sfert din cel al Rusiei.
Insa ceea ce are este alura unei tari importante de pe un continent care abia intra in furtuna dezvoltarii rapide.
In plus, atat Brazilia, Rusia, India cat si China au legaturi economice cu Africa, pe care fiecare vrea sa le intareasca.
Populatia din partea de sud a continentului african reprezinta 20% din totalul africanilor.
Africa de Sud este considerata cea mai dezvoltata tara din aceasta regiune, bucurandu-se de stabilitate politica si fiind mai putin corupta decat vecinii sai.
Top actiuni sud-africane
Investitorii pot intra pe piata africana prin fondul de index iShares MSCI South Africa, care contine pana la 50 de holdinguri.
Pentru cei care sunt in cautarea unor pozitii individuale, pot sa urmareasca actiunile companiei de energie Sasol Ltd., cu o capitalizare bursiera de 31,6 miliarde de dolari pe New York Stock... mai mult
Vineri, 10 Iunie 2011, ora 16:36
Portofoliul Fondului Proprietatea ar putea sa-si gaseasca stabilitatea pe un alt contintent. Bursa din New York este mult mai atractiva din acest punct de vedere, motiv pentru care Franklin Templeton se gandeste serios la investitii pe NYSE, primind deja “binecuvantarea” de la CNVM. Un alt argument pentru incercare “visului american” este si traditia indelungata pe care o are administratorul FP pe piata din SUA, afirma Radu Hanga, director general BT Asset Management, intr-un interviu Bloombiz.ro. Potrivit acestuia, orice decizie care aduce randamente mai bune trebuie salutata de statul roman.Fondul Proprietatea vrea sa investeasca pe Bursa de la New York iar CNVM este de acord…
Administratorii Fondului Proprietatea doresc cresterea valorii Fondului, lucru care se poate realiza prin investitii in active cu potential ridicat, cum ar fi actiunile companiile listate, atat in piata locala, cat si in pietele internationale.
Plasamentele in alte tari decat Romania pot oferi randamente bune obtinute de multe ori in contextul unor piete mature care sunt mai previzibile si mai putin volatile, dar la fel de adevarat este ca o piata emergenta cum este Romania ofera randamente superioare investitorilor care sunt dispusi sa isi asume riscuri mai ridicate.
Din aceasta perspectiva investitiile in piata din SUA ar putea fi efectuate pentru a asigura un plus de stabilitate portofoliului.
Un alt argument ar fi ca Franklin Templeton este un administrator... mai mult
Luni, 16 Mai 2011, ora 16:42