Lukoil planuieste sa demareze o listare secundara la bursa de la Hong Kong

Marti, 29 Mai 2012, ora 15:01
1528 citiri
Lukoil planuieste sa demareze o listare secundara la bursa de la Hong Kong

Grupul petrolier rus Lukoil a confirmat marti ca are de gand sa demareze o listare secundara la bursa de la Hong Kong prin rascumpararea de actiuni existente in valoare de peste un miliard de dolari.

Vicepresedintele Lukoil, Leonid Fedun, a declarat ca grupul este in faza finala a negocierilor pentru a angaja firmele China International Capital Corp (CICC) si Renaissance Capital sa se ocupe de listare, fara a oferi un interval de timp concret. Fedun a adaugat ca Lukoil ar putea lua in considerare si o listare la bursa de la Shanghai atunci cand conditiile vor fi potrivite.

In prezent, actiunile Lukoil se tranzactioneaza in principal la bursa de la Moscova, dar si la bursele de la Londra si New York, capitalizarea de piata combinata a grupului ridicandu-se la aproximativ 44 miliarde de dolari.

"Vrem sa avem acces la o noua clasa de investitori. Lumea se schimba. Asia joaca un rol important in politica si economie", a declarat Leonid Fedun intr-un interviu acordat Financial Times. Fedun, care detine aproximativ 10% din actiunile Lukoil, sustine ca reactia initiala a bancherilor si potentialilor investitori din Hong Kong fata de o posibila listare secundara in valoare de 1-2 miliarde de dolari in 2013 este una pozitiva. Leonid Fedun a adaugat ca fondurile suverane de investitii din Singapore Investment Corporation si Temasek se numara printre actualii investitori asiatici de la Lukoil, dar a refuzat sa dezvaluie pachetele de actiuni pe care le detin.

Profitul Lukoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, a crescut in primul trimestru cu 7,7% pana la 3,79 miliarde de dolari, in timp ce vanzarile companiei au urcat cu 19%, la 35,26 miliarde de dolari.

Lukoil detine patru rafinarii mari pe teritoriul Rusiei si trei in exterior, respectiv in Ucraina, Bulgaria si Romania - rafinaria Petrotel. De asemenea, Lukoil detine actiuni la o rafinarie din Olanda.

#Lukoil listare bursa Hong Kong, #Lukoil listare secundara Hong Kong, #Lukoil bursa , #Companii energetice