Mark Zuckerberg, la primul interviu dupa 6 luni: "Listarea a fost dezamagitoare" (Video)

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 12:44
1978 citiri
Mark Zuckerberg, la primul interviu dupa 6 luni: "Listarea a fost dezamagitoare" (Video)
Mark Zuckerberg, in cadrul unui interviu realizat la evenimentul TechCrunch Disrupt SF 2012

Directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a oferit primul interviu de cand Facebook s-a listat la bursa. El a afirmat ca listarea a fost dezamagitoare si a explicat cum va recupera Facebook pierderile.

"Peformanta actiunilor a fost, evident, dezamagitoare. Ne pasa de actionari, iar promisiunea pe care am facut-o a fost ca vom face ca lumea sa fie mult mai deschisa si mai conectata.

Vom construi valoare pe termen lung. In urmatorii 3-5 ani, cea mai mare intrebare va fi cum ne vom descurca pe segmentul mobil", a declarat Mark Zuckerberg in cadrul unui interviu realizat de catre TechCrunch.

Seful Facebook a afirmat ca segmentul mobil este una dintre marile oportunitati ale companiei si ca va ajunge sa genereze venituri din publicitate mai mari decat cele obtinute in prezent de Facebook din segmentul PC.

Mark Zuckerberg a vrut sa clarifice "neintelegerea" aparuta printre utilizatorii care cred ca Facebook nu poate genera venituri din publicitatea oferita prin intermediul telefonului mobil.

El a subliniat faptul ca, in acest moment, in lume exista mai multi utilizatori de telefoane mobile decat utilizatori de PC-uri.

"Vedem deja faptul ca utilizatorii mobili se transforma tot mai mult in utilizatori zilnici ai Facebook", a spus Mark Zuckerberg.

Directorul Facebook a admis faptul ca strategia de dezvoltare a Facebook pe segmentul telefoniei mobile a inregistrat si pasi gresiti. Unul dintre acesti pasi a fost strategia de dezvoltare prioritara pe care Facebook a adoptat-o pentru versiunea retelei pe Internet, folosind HTML 5. Solutia mai eficienta ar fi fost concentrarea pe aplicatiile native (aplicatii proprii, in cadrul retelei Facebook).

"Cred ca una dintre cele mai mari greseli pe care am facut-o a fost pariul pe HTML 5".

"Nu este vorba despre faptul ca HTML 5 nu merge", a spus Zuckerberg, care s-a declarat optimist fata de aceasta tehnologie pe termen lung. Dar dupa ce Facebook a decis sa-si concentreze eforturile de dezvoltare pentru web, strategia pentru mobil a avut de suferit, a spus el.

Cautarea este o alta mare oportunitate de care a vorbit Mark Zuckerberg. Facebook are 30 de miliarde de cautari pe zi, a spus el. Majoritatea cautarilor sunt in legatura cu oameni, dar exista, de asemenea, cautari de pagini ale companiilor si cautari de aplicatii.

"Cred ca Facebook este pozitionata in mod unic sa raspunda la multe dintre intrebarile oamenilor", a spus directorul Facebook, care a si oferit un exemplu: "Ce restaurante sushi le-au placut prietenilor mei in New York, in ultimele sase luni?".

"Stiu ca exista o mare oportunitate aici si ca trebuie sa mergem in aceasta directie", a spus Mark Zuckerberg, adaugand: "La un moment dat o vom face".

Fara smartphone propriu

Oficialul Facebook a infirmat, inca o data, zvonurile potrivit carora Facebook va construi propriul smartphone. "Este in mod evident o strategie gresita pentru noi", a spus el.

"Mergem intr-o directie opusa" fata de companiile care isi construiesc propriiile telefoane, precum Google si Apple, a spus Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg s-a ferit de iesiri in public de cand Facebook s-a listat la bursa, in luna mai, actiune care a atras multe probleme tehnice si peste 30 de procese din partea investitorilor nemultumiti.

In unele dintre procese Facebook este acuzata de inducerea in eroare a investitorilor in ceea ce priveste supraestimarea afacerilor sale, inainte de listare, fapt care a pus comunitatea de investitori in dezavantaj. Alte procese vizeaza bursa Nasdaq, unde actiunile Facebook sunt tranzactionate, pentru problemele tehnice care au aparut in ziua listarii.

In plus, pretul actiunilor Facebook a cazut aproape la jumatate, in parte din cauza ingrijorarilor ca firma nu poate vinde publicitate milioanelor de utilizatori care acceseaza reteaua prin intermediul telefoanelor mobile.

Actiunile Facebook au inchis la 19,43 dolari sedinta de marti, in usoara urcare fata de ziua anterioara, dar in scadere fata de pretul initial de la listare, de 42 de dolari.

Intrebat daca pretul actiunilor a cauzat o problema morala la Facebook, Mark Zuckerberg a spus: "Nu ajuta".

Dar angajatii Facebook sunt obisnuiti cu suisuri si coborasuri si sunt motivati de faptul ca vor construi produse extraordinare, a spus seful Facebook.


#interviu Mark Zuckerberg, #interviu Zuckerberg listare Facebook, #venituri publicitate Facebook telefon mobil , #stiri Facebook