Alibaba creste pretul actiunilor din oferta publica, pe fondul interesului foarte mare din piata

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 16:42
1564 citiri
Alibaba creste pretul actiunilor din oferta publica, pe fondul interesului foarte mare din piata
Sursa foto: Reuters

Alibaba Group Holding a majorat intervalul de pret din oferta sa publica initiala, la 66 - 68 dolari, ca rezultat al cererii puternice venite din partea investitorilor, ceea ce ar putea conduce la cea mai mare oferta publica de listare din istoria pietei de capital.

Compania chineza de comert online, care realizeaza mai multe tranzactii decat Amazon.com si eBay impreuna, a atras investitorii interesati de piata din tara cu cea mai mare crestere economica, conform Reuters.

Compania si actionarii care vor sa vanda din titluri vor strange fonduri de circa 22 de miliarde de dolari, iar Alibaba poate stabili un nou record, fiind foarte aproape de nivelul maxim atins pana acum de oferta publica a Agricultural Bank of China, care a atras 22,1 miliarde de dolari prin cotarea pe piata de capital in 2010.

Alibaba a demarat saptamana trecuta campania sa de informare, iar ofertele investitorilor din primele doua zile erau suficiente pentru a acoperi intreaga tranzactie, conform unor surse apropiate companiei.

Compania si unii actionari au oferit 320,1 milioane de titluri pentru piata americana la un pret cuprins intre 60 si 66 de dolari. Dupa majorarea intervalului de pret, cantitatea de titluri a ramas neschimbata.

Alibaba poate stabili, in continuare, pretul actiunilor din oferta peste intervalul anuntat, insa surse apropiate tranzactiei au declarat pentru Reuters ca nivelul final va fi "favorabil investitorilor".

Compania isi va extinde activitatea in Europa si SUA

Alibaba intentioneaza sa-si extinda afacerile in SUA si Europa dupa ce oferta publica initiala va fi finalizata.

"Dupa ce vom fi listati in SUA, ne vom dezvolta afecerile din Europa si SUA", a spus fondatorul companiei, Jack Ma.

Alibaba a ales cotarea la bursa din New York dupa ce autoritatile de pe piata de capital din Hong Kong au respins cererea companiei de a acorda unui mic grup de "insideri" majoritatea voturilor in consiliul de administratie.

Aceasta cerere venita din partea companiei nu se incadra in principiul sustinut de autoritatile din Hong Kong, "o actiune, un vot".

Ma, care este si presedintele executiv al Alibaba, a declarat ca aceasta situatie a aparut, in parte, din cauza modului in care compania si-a prezentat planurile catre autoritatile locale.

"Multi spun ca Hong Kong a pierdut din tranzactia Alibaba. Din punctul meu de vedere, Alibaba a pierdut marea oportunitate de a intra pe piata de capital in Hong Kong", a adaugat Ma. "Vom continua sa apreciem Hong Kong-ul si sa investim in Hong Kong".

#Alibaba bursa, #oferta alibaba, #pret alibaba , #China