Paris - zona izolata. De teama atentatelor, marile companii fug din capitala Frantei

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 11:49
3062 citiri
Paris - zona izolata. De teama atentatelor, marile companii fug din capitala Frantei
Foto: Wikimedia

Din punct de vedere al afacerilor corporatiste, Parisul pare sa fi fost introdus in carantina de catre liderii companiilor multinationale. Ingrijorarea privind securitatea din metropola franceza i-a facut pe liderii corporatiilor sa anuleze zeci de evenimente programate pentru acest sfarsit de an.

Bancherii olandezi de la ABN Amro, japonezii de la Sharp si compania Airbnb au fost printre primele firme care au anuntat anularea unor evenimente programate in Paris si au cerut unor angajati sa evite deplasarile in capitala Frantei, anunta Bloomberg.

Val de ingrijorare

Dupa ce atacurile concomitente declansate in seara de 13 noiembrie pe strazile capitalei franceze au provocat moartea a 129 de persoane in mod aleatoriu, zeci de mii de alti turisti isi fac probleme legate desiguranta vietii in timpul unei calatorii in Paris.

"Clientii nostri intreaba care este cel mai sigur loc in care sa se cazeze sau daca este recomandabil sa mearga in Paris.

Principala noastra ingrijorare este legata de piedicile si intarzierile care vor surveni in urma impunerii controalelor de securitate", explica Tim Grant, seful serviciului de securitate de la International SOS and Control Risks.

Un sondaj efectuat de Business Travel Coalition, a asociatie a menagerilor din industria de turism, arata ca 20 la suta dintre managerii de firme sunt dispusi sa recomande anularea deplasarilor in Paris, in vreme ce alti 70% dintre acestia lasa aceasta decizie la latitudinea angajatilor.

De la inceputul acestei saptamani, actiunile unor mari lanturi hoteliere si a operatorilor din transport precum Accor sau Air France KLM au inceput sa scada pe fondul temerilor manifestate de investitori atunci cand vine vorba de o deplasare in Europa.

Zona interzisa

ABN Amro isi va continua procesul de listare la bursa, dar directorul executiv Gerrit Zalm a renuntat sa se mai intalneasca cu investitorii din Paris dupa declansarea atentatelor, alegand varianta unei videoconferinte in locul deplasarii in Franta.

Alti reprezentanti ai unor banci internationale sustin ca grupuri de clienti din Asia si Statele Unite si-au anulat calatoriile spre Paris dupa incidentele violente petrecute saptamana trecuta.

Producatorul auto japonez Mazda a anuntat ca deciziile de a trimite personal al firmei in Franta se vor lua cu mai multa strictete si a recomandat angajatilor sa amane orice calatorie in Hexagon pana la sfarsitul acestui an.

Conducerea Sharp a transmis acelasi avertisment angajatilor sai. Alerta nu s-a dat numai in randul multinationalelor, insa.

Guvernele Marii Britanii si Canadei au recomandat cetatenilor sa fie extremi de precauti atunci cand viziteaza Parisul.

Guvernul australian a insistat pe langa cetatenii sai sa analizeze mai bine daca o calatorie spre capitala Frantei sau zonele din jurul acesteia se impune in aceste conditii.

Inclusiv unele manifestari care trebuiau sa preceada summit-ul ONU pe teme de mediu de la Paris au fost contramandate de oficiali din cadrul guvernului american.

Industrii in prag de alerta

Nu doar operatiunile si afacerile derulate in capitala Frantei au de suferit in aceste conditii.

Gigantul industriei petroliere din Hexagon, compania Total deruleaza o mare parte din operatiuni in Orientul Mijlociu, iar executivii firmei se tem ca personalul francez din regiune ar putea fi vizat de atacuri ale gruparilor extremiste.

La fel, producatorul auto Renault, care detine doua fabrici in Maroc si Algeria, a declarat ca a recurs la sporirea masurilor de siguranta in perimetrul uzinelor din aceste tari.

Doua din industriile recunoscute ale Parisului: turismul si cea a creatiilor de lux sunt direct afectate de teroarea raspandita dupa atacurile din 13 noiembrie.

6000 de oferte de cazare rezervate prin Airbnb pentru Paris au fost anulate in weekend, iar o conferinta destinata modei de lux organizata de revista New York Times a fost amanata.

La aceasta erau asteptate staruri ale modei precum Victoria Beckham, presedintele Estee Lauder, John Demsey sau directorul executiv al Publicis, Maurice Levy.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atacuri teroriste Paris, #masuri securitate, #alerta securitate multinationale, #efecte atentate , #Franta