Purcari Wineries Group ("Purcari") sarbatoreste in luna februarie trei ani de la listarea in cadrul Bursei de Valori din Bucuresti. In toata aceasta perioada, Purcari a lansat 15 produse noi la nivel de grup si ramane cel mai mare exportator de vinuri din Republica Moldova, brandurile sale fiind desemnate cu 121 medalii la cel mai prestigios concurs de vinuri din lume, Decanter World Wine Awards. Conform raportului ARIR din ianuarie 2021, Grupul a inregistrat cel mai inalt scor VEKTOR in anul 2020, obtinand 10 puncte din 10 la indicatorul privind comunicarea cu investitorii.
Pe 15 februarie 2018, managementul Purcari alegea sa treaca "la o noua etapa de dezvoltare", prin decizia de listare la Bursa de Valori din Bucuresti. Astazi, Grupul continua sa fie sustinut de investitori de top, printre care: Fiera Capital, Horizon Capital, East Capital, Conseq, Franklin Templeton, Aberdeen si SEB. In 2021, Purcari ramane singura vinarie din Europa de Est care a intrat in competitia de la bursa la sectiunea actiunilor internationale din sectorul productiei de vinuri (simbol bursier - WINE), dar si una din Top 10 companii cu cel mai inalt scor VEKTOR.
Eugen Comendant, COO Purcari Wineries Group: "In trei ani de listare la bursa, Grupul Purcari a cunoscut o dezvoltare extraordinara atat in activitatea operationala, cat si in ceea ce tine de comunicarea cu partenerii si investitorii. Responsabilitatile pe care ni le-am asumat fata de comunitate si investitori odata cu... mai mult
Joi, 25 Februarie 2021, ora 09:00
Guvernul PNL sustine ca - in cazul in care va fi investit - va lua masuri pentru listarea la bursa a Hidroelectrica si a Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB).
Hidroelectrica a inceput sa creasca sustinut, din punct de vedere economic, dupa ce, in anul 2012, au fost eliminati din sistem asa-zisii "baieti destepti" (care cumparau energie ieftin de la marele producator si o vindeau apoi scump catre alte institutii si catre privati).
Ulterior, Hidroelectrica a facut afaceri din ce in ce mai bune, ajungand ca, in 2018, sa obtina un profit de peste 1,9 miliarde de lei.
Problema listarii la bursa a acestei companii s-a mai ridicat in spatiul public. Dar de fiecare data s-au gasit oameni politici care sa spuna ca societatea "trebuie sa mai puna carne pe ea" inainte de a intra pe bursa.
Ei bine, liberalii par sa considere ca Hidroelectrica este, in sfarsit, pregatita sa mearga la Bursa.
Si tot o listare la Bursa sustin liberalii ca pregatesc si pentru Compania Nationala de Aeroporturi Bucuresti (CNAB), dupa cum se arata in programul de guvernale al PNL, obtinut de Ziare.com.
Si situatia acestei companii este buna si ar permite listarea. In 2018, spre exemplu, CNAB a facut afaceri de nu mai putin de 972.932.742 de lei si a obtinut - cu cei aproape 1.500 de angajati ai sai - un profit de 371.822.393 de lei.
Si in cazul CNAB se vorbeste de ani buni despre listarea la Bursa, fara ca acest lucru sa se intample, efectiv. ...citeste mai departe despre... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 17:10
Compania de ridesharing Uber se va lista la bursa din New York, aceasta fiind una din cele mai asteptate listari ale anului.
Decizia de a opta pentru indicele Nasdaq (cu o puternica componenta tehnologica) al bursei de pe Wall Street a fost anuntata prima data de Bloomberg, care cita surse aflate sub protectia anonimatului.
Si rivala mai mica a Uber - Lyft - se pregateste de listare si va opta tot pentru indicele Nasdaq. Alte companii tehnologice importante, cum ar fi Google, Apple si Facebook, sunt incluse in indicele Nasdaq.
Analistii se asteapta ca in aprilie Uber sa lanseze oferta sa publica initiala (IPO), care ar putea evalua compania la 120 miliarde de dolari.
Decizia Uber vine pe fondul sporirii apetitului investitorilor pentru noile listari la bursa.
Joi, actiunile Levi Strauss au urcat cu 32% dupa ce renumitul producator american de blugi a revenit pe bursa dupa mai mult de trei decenii.
Alte listari importante asteptate in 2019 sunt cele ale Pinterest, Airbnb si Slack. mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 10:45
Uber Technologies a depus documentele necesare pentru lansarea unei oferte publice initiale, facand un nou pas catre listarea uneia dintre cele mai urmarite si controversate companii din Silicon Valley, au declarat persoane apropiate situatiei.
Compania de ride-hailing a inregistrat datele confidentiale joi, a spus una dintre sursele citate de Reuters.
Lyft, compania concurenta mai mica din SUA, a anuntat la randul sau, joi, ca a depus documentele pentru o oferta publica initiala.
Listarile simultane extind razboiul concurential dintre Uber si Lyft, care deseori au lansat servicii identice si au oferit preturi apropiate.
Uber vrea sa invinga Lyft pe Wall Street, potrivit unor surse apropiate situatiei.
Listarea Uber ar putea fi una dintre cele mai mari din istoria sectorului tehnologic.
Evaluarea Uber in cea mai recenta runda de finantare a fost de 76 de miliarde de dolari, iar in urma ofertei publice ar putea atinge 120 de miliarde de dolari. Listarea Uber, de anul viitor, ar fi cea mai mare dintr-o serie de listari ale unor companii cu evaluari mari din Silicon Valley, intre care Airbnb si Slack.
Planurile companiilor ar putea fi insa date peste cap de volatilitatea mare a pietelor de capital din aceasta perioada.
Oferta publica initiala ar putea fi un test al tolerantei investitorilor de pe piata de capital fata de controversele juridice si de guvernanta corporativa de la Uber.
In trimestrul al treilea, Uber a inregistrat pierderi de 1,07... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2018, ora 13:51
MedLife a reusit cea mai mare listare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a unei companii private.
Pana la termenul limita, de vineri, firma a reusit sa stranga din piata 230 milioane de lei (50,9 milioane euro), arata datele publicate luni de RTPR Allen & Overy, care a oferit consultanta la listare.
Pachetul de actiuni care a fost pus la vanzare, dupa aprobarea prospectului de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), era detinut de fondurile V4C Eastern Europe Holding V Limited (V4C) si de International Finance Corporation (IFC).
Inainte de listarea initiala, fondul de private equity V4C avea o participatie de 36,25% din Medlife, iar IFC - de 12,75%.
"Suntem mandri ca am acordat consultanta bancilor cu privire la listarea MedLife in valoare de 230 de milioane de lei, care s-a desfasurat intr-un interval de timp record si care demonstreaza interesul pentru listarea societatilor romanesti in Bucuresti si in strainatate", a comentat Loredana Chitu, membru al echipei ...citeste mai departe despre "MedLife a reusit cea mai mare listare a unei companii private la bursa de la Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 14:32
PayPal Holdings, Inc. ("PayPal") (NASDAQ: PYPL) a anuntat incheierea separarii de eBay Inc. ("eBay") si este acum o companie independenta tranzactionata public pe NASDAQ sub simbolul "PYPL.".
Managementul companiei, impreuna cu angajati si comercianti, vor apasa impreuna butonul PayPal pentru a marca evenimentul, dar si deschiderea sedintei de tranzactionare a bursei NASDAQ.
"Fiind o platforma de plati digitale deschisa, precum si cel mai popular si de incredere portofel digital, suntem incantati sa celebram ziua in care ne listam la bursa si care marcheaza inceputul unui nou capitol," spune Dan Schulman, presedinte si Chief Executive Officer PayPal.
"Tehnologia mobila transforma platile, astfel ca oamenii sa isi poata muta si administra banii mai rapid, mai sigur si mai convenabil decat oricand in trecut.
In calitate de companie independenta, consideram ca exista o oportunitate imensa ca PayPal sa isi extinda rolul de partener al consumatorilor si comerciantilor si sa ajute la conturarea industriei, in conditiile in care banii se digitalizeaza in ritm accelerat".
PayPal este bine pozitionat pentru a livra beneficiile monedei digitale oamenilor din intreaga lume.
In 2014, PayPal a procesat un volum total de plati de 235 de miliarde de dolari si a avut peste 8 miliarde de dolari venituri.
De asemenea, anul trecut, PayPal a procesat un volum de plati mobile de 46 de miliarde de dolari. Compania deserveste peste 169 milioane de conturi active apartinand... mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 17:13
Listarea la bursa este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. O spune chiar Octavian Badescu, antreprenorul care tocmai a trecut prin aceasta experienta alaturi de proiectul sau, Sameday Courier.
De fapt, Sameday se numara printre primele companii care vor fi listate in februarie in cadrul sistemului alternativ de tranzactionare administrat de BVB.
"Prin listare se pot atinge mai multe obiective: (..) se reliefeaza o valoare a companiei recunoscuta de piata. Se poate obtine capital de dezvoltare. Creste credibilitatea companiei cu toate efectele subsecvente. Creste expunerea", puncteaza antreprenorul.
A ales sa faca acum aceasta miscare intrucat contextul este unul potrivit, atat din punct de vedere al companiei cat si al evolutiei pietei de capital si a Romaniei si economiei Europei in ansamblu, explica Octavian Badescu.
Ce asteptari are de la aceasta listare, cum crede ca va fi "viata dupa listare" si de ce antreprenorii romani sunt reticenti cand vine vorba despre listarea la Bursa, explica fondatorul Sameday Courier, intr-un interviu acordat Business24.
De ce ati ales sa va listati la bursa?
Listarea este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. Este o experienta noua si pentru noi, vom vedea cum vor evolua lucrurile, cunoastem la nivel teoretic posibilele avantajele si dezavantaje.
Estimarea noastra este ca avantajele vor domina riscurile. Iar noua nu ne-a lipsit niciodata curajul de a accepta provocari,... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:30
Oferta publica de vanzare a 51% din actiunile Electrica incepe luni 16 iunie si se incheie pe 25 iunie.
Prin aceasta oferta publica, actionarul majoritar al companiei, Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie, vinde 177.188.744 actiuni sub forma de actiuni si/sau GDR, reprezentand 105% din actiunile emise anterior inregistrarii majorarii de capital si 51,2% din capitalul social ulterior inregistrarii majorarii de bapital. Unui GDR ii corespund 4 actiuni oferite.
Oferta este structurata pe trei transe: transa investitorilor mici, transa investitorilor mari si transa investitorilor institutionali.
Limita de pret pentru listarea Electrica este de minimum 11 lei/actiune, iar maximul de listare se ridica la 13,5 lei/actiune.
Administratorii ofertei sunt Raiffeisen Bank SA, BRD Groupe Societe Generale si Swiss Capital (in calitate de grup de distributie), precum si Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank SA si Societe Generale Corporate and Investment Banking (in calitate de coordonatori globali si manageri internationali).
"IPO-ul Electrica are sansa de a fi unul dintre cele mai valoroase evenimente de piata de capital din Europa Centrala si de Est in 2014. Romania isi continua drumul catre o infrastructura a pietei de capital cu drepturi depline, cu o reforma a reglementarilor si practicilor de piata in desfasurare. Piata de capital este o parte esentiala a economiei nationale si a proceselor de privatizare derulate prin intermediul... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 10:17
Conducerea Ministerului Economiei propune listarea la bursa a Cupru Min Abrud, considerand ca producatorul de cupru poate fi atractiv pentru investitori, a declarat joi Sorin Gaman, director general adjunct in Directia Generala de Resurse Minerale din minister.
"Probabil se vor vinde actiuni la bursa, inca nu s-a stabilit, asta este o propunere a conducerii Ministerului Economiei", a afirmat Gaman.
El a adaugat ca producatorul de cupru nu are datorii la stat si ca poate fi atractiva pentru investitori.
Cupru Min detine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Producatorul de cupru a fost scos la vanzare in 2012, cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprita din cauza neintelegerilor cu castigatorul licitatiei.
Dupa esecul privatizarii, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cupru Min.
Investitorul, trader sau producator din domeniu, urma sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.
Statul a incercat anul trecut sa vanda concentratul de cupru al Cupru Min, insa cele doua companii interesate sa cumpere nu au depus oferte pana la termenul limita. mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 14:58