Adrian Tănase, CEO BVB, la Quarterly Report: ”Bucureștiul este acum pe radarul multor investitori internaționali”

Joi, 12 Octombrie 2023, ora 16:15
0 citiri
Adrian Tănase, CEO BVB, la Quarterly Report: ”Bucureștiul este acum pe radarul multor investitori internaționali”
Adrian Tănase, CEO BVB FOTO Ziare.com

Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, a vorbit în cadrul Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB, despre listarea Hidroelectrica, planuri de viitor, dar și despre proiectul de Contraparte Centrală.

De asemenea, a punctat cifre importante ce denotă trendul ascendent al pieței de capital, dar și chestiunile care mai necesită îmbunătățiri.

”A fost un an foarte bun pentru Bursa de Valori București. Listarea Hidroelectrica, din foarte multe puncte de vedere, este o decizie foarte importantă atât pentru companie, cât și pentru dezvoltarea pieței. Cred că acest efect indirect este mai important pentru că se amplifică și din punctul meu de vedere este și un semnal puternic de susținere din partea autorităților a dezvoltării noastre ca societate și de susținere a pieței de capital.

Semnal care, pentru o bursă de dimensiunea noastră, este crucial. Frontul cu autoritatea pentru dezvoltarea pieței de capital este cel mai important. Decizia de listare a Hidroelectrica, pentru că într-un final a fost decizia Ministerului Energiei, cu toate că Fondul Proprietatea a vândut, era cea mai importantă decizie care s-ar fi putut lua în momentul de față. Este foarte bine sincronizat și cu trendul pe care ne aflăm noi ca și piață. Bucureștiul este acum pe radarul multor investitori internaționali și instituțiilor internaționale care țin de piețe de capital. Este privită ca piața cu cel mai bun potențial de dezvoltare din regiune”, a explicat Adrian Tănase.

Ce urmează?

Adrian Tănase a vorbit de asemenea despre planuri de viitor și despre schimbările semnificative înregistrate de piața de capital, care este mult mai activă, complet diferită de cum era în trecut.

”Sperăm să avem o piață primară a listărilor. Am văzut în 2021 o piață foarte activă, cel puțin ca număr de listări, un record absolut pentru standardele Bursei de Valori București, cu peste 20 de listări de equities. Nu poate opri nimeni acest fenomen pentru că se rostogolește în comunitatea de antreprenori și nu poate decât să se amplifice. Avem aceste certitudini mai ales discutând și cu brokerii care spun că, dacă acum zece ani se duceau ei să caute antreprenori, acum se întâmplă un fenomen invers în care sunt nevoiți să filtreze din antreprenorii care se uită către piața de capital astfel încât să îi aleagă pe cei potriviți.

Este una dintre cele mai importante dezvoltări ale pieței, faptul că am creat niște premise foarte serioase de a avea o piață primară mult mai activă, complet diferită față de ce am avut în trecut.

Avem niște fonduri de pensii foarte puternice și existența lor este foarte importantă pentru piața primară, dau foarte multă încredere în orice înțelegere care s-ar putea face, iar listarea Hidroelectrica este certitudinea faptului că avem această capacitate, la acest nivel”, a mai spus Adrian Tănase.

Directorul general al Bursei de Valori București a punctat de asemenea cifre importante, care arată trendul ascendent al pieței, dar a vorbit și despre lucrurile care mai necesită îmbunătățiri.

”În partea de retail avem o triplare a numărului de investitori, este o evoluție care ne bucură, asta pentru a acoperi și nevoia unor deal-uri de dimensiuni mici și mijlocii. Sunt multe lucruri la care trebuie să mai lucrăm și la care trebuie să muncim ca și comunitate. Activele fondurilor de pensii reprezintă 20 de miliarde de euro, 4 miliarde sunt investiți în piața de capital, intră două miliarde de euro pe an, 400 de milioane se investesc în equities.

Ca diversitate a acestei comunități locale de investitori nu stăm foarte bine și aici trebuie să muncim, să avem o comunitate locală de investitori mult mai diversă ca să avem o piață de capital într-adevăr sănătoasă. Deocamdată, piața de capital este dominată covârșitor de către fondurile de pensii. (...) Din punct de vedere al numărului de conturi pe bursă, acesta s-a triplat, dar suntem încă jos comparat cu populația activă a României. Suntem la 170.000 de conturi, ar trebui să ajungem la 500.000 să ne comparăm cu Polonia”, a mai explicat Adrian Tănase.

Scopul final, o bursă lichidă

Adrian Tănase a menționat și scopul final, și anume o bursă care să ofere în primul rând lichiditate investitorilor. A dezvăluit și un proiect important, proiectul de Contraparte Centrală, care este într-o fază înaintată în privința autorizării și implementării.

”Vrem să avem o bursă lichidă, acesta este scopul final, să avem lichiditate, pentru că o bursă fără lichiditate nu-și îndeplinește funcția. Bursele trebuie să ofere în primul rând lichiditate investitorilor, ori noi nu avem o bursă lichidă. Avem a treia cea mai mare bursă din regiune, însă nu e pe același loc și în privința lichidității. Trebuie să muncim mult la asta. Avem aici un proiect foarte important, proiectul de Contraparte Centrală, pe care sperăm să-l autorizăm cât mai curând. Suntem într-o fază foarte înaintată a autorizării și implementării și sperăm să avem produse care să facă piața noastră bursieră mult mai atractivă și în special pentru investitorii mai specializați cărora le trebuiesc și alt tip de instrumente pentru a-și implementa strategiile. Pentru că aceștia creează lichiditatea pe care ne-o dorim, potențialul de multiplicare a lichidității este enorm.

Sperăm să avem piețele de derivate, scopul inițial al Contrapărții Centrale. O să avem și produse pe energie, dar și operațiuni de landing & borrowing.

Singurul lucru care ar trebui să se mai întâmple acum ca să ne ajute este o normalizare a condițiilor macro pentru că orice am face noi, cu nivelul acesta de dobânzi și cu inflația ridicată, apetitul pentru piața primară este unul scăzut dacă ne uităm la 2023 versus 2021”, a concluzionat Adrian Tănase.

Quarterly Report, evenimentul #1 pentru companii la BVB, marca Ziare.com, alături de partenerul principal TradeVille, care a avut loc miercuri, 4 octombrie, a fost peste așteptări, fiind vândute toate biletele disponibile. Peste 100 de persoane au participat fizic la conferința ținută la One Tower, iar aproximativ 130.000 de oameni au urmărit online.

...citeste mai departe despre "Adrian Tănase, CEO BVB, la Quarterly Report: ”Bucureștiul este acum pe radarul multor investitori internaționali”" pe Ziare.com

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#Adrian Tanase director Bursa, #bursa de valori bucuresti, #quarterly report, #listare Hidroelectrica , #Stiri Bursa