Fondul Monetar International (FMI) se asteapta ca acordul cu Romania sa continue dupa demisia premierului Emil Boc, a delcarat luni pentru Reuters seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Nu vad niciun motiv pentru care acest eveniment ar avea vreun impact asupra acordului. Ne asteptam ca acordul sa continue", a afirmat Franks.
Reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale au incheiat duminica cea de-a patra misiune de evaluare a acordului preventiv cu Romania si au recomandat eliberarea unei noi transe, de aproximativ 500 milioane euro.
Franks a afirmat duminica, la conferinta de presa de la sfarsitul misiunii, ca se asteapta ca orice nou guvern, inainte sau dupa alegeri, va continua sa aplice reformele convenite in cadrul acordului cu insitutiile financiare internationale.
"In discutiile cu partidele de opozitie au avut cateva idei foarte bune. Nu exista niciun monopol asupra ideilor bune. Am asteptari foarte bune ca politicienii responsabili si toate partidele sa inteleaga pe deplin nevoia de continuare a acestor reforme. O schimbare de guvernu nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economca castigata in ultimii ani", a spus Franks duminica, intrebat daca apropierea alegerilor si presiunile protestelor ar putea pune in pericol incheierea cu succes a acestui acord.
Franks a evitat un raspuns direct si cand a fost intrebat daca ar fi oportuna o schimbare de Guvern in aceste momente. "Nu este treaba nostra... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 13:06
Emil Boc si-a anuntat, luni, demisia din functia de prim ministru al Romaniei. Premierul a explicat, in declaratia de dupa anuntarea demisiei, ca nu se agata de putere.
13.50Bursa a scazut dupa anuntul demisiei premierului
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut dupa anuntul demisiei premierului Emil Boc, indicii depreciindu-se cu 2-3 procente, dar corectiile sunt normale si nu este de asteptat inceputul unei ajustari severe, a declarat Gabriel Aldea, director la casa de brokeraj Intercapital Invest.
'A fost o perioada de crestere a cotatiilor, pentru unele actiuni au fost inregistrate in ultima perioada cresteri foarte mari. Exista o teama privind eventuale corectii si anuntul demisiei premierului a fost impulsul pentru o corectie a preturilor.
Este insa o corectie normala, ar fi fost exagerata o corectie de 10%, iar volumele de tranzactionare sunt de asemenea normale. Nu este panica', a spus reprezentantul Intercapital Invest.
12.10Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, a fost numit premier interimar.
Analistul Lucian Davidescu spune ca interimatul sau este posibil sa dureze doar cateva ore.
"Nimeni nu vrea sa isi asume o conducere de scurta durata, care poate sa fie de sacrificiu. In plus, partidele nu au oameni competenti din care sa aleaga, sa faca o schimbare rapida in structura si modul de abordare a economiei", mai spune analistul economic.
Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei, a fost desemnat premier interimar de catre seful... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 10:33
Romania se indreapta spre furtuna putin mai pregatita decat acum doi ani, sustine Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. Afirmatia vine in contextul discutiilor dintre premierul Emil Boc si FMI din aceasta seara.
Premierul roman, Emil Boc, si liderii coalitiei de guvernare s-au intalnit cu oficialii Fondului Monetar International (FMI), pentru a discuta bugetul pe anul viitor.
"Romania se indreapta spre furtuna," a spus Jeffrey Franks, dupa ce premierul Emil Boc a mentionat ca bugetul este pregatit pentru vreme rea.
Emil Boc a declarat ca in cazul in care vremea din Europa in anul 2012 va fi rea, atunci Romania va fi pregatita pentru ca are un buget adecvat. Franks i-a dat dreptate Premierului si considera ca Romania este mult mai pregatita sa intre in al doilea val de "furtuni" economice de anul viitor, decat era in urma cu doi ani si jumatate.
"Pentru 2012 vom pregati un buget de stat de vreme rea si, in cazul in care vremea va fi mai buna, va fi mai buna pentru toti. Deci, este mai bine sa prevenim raul si sa consolidam stabilitatea noastra macroeconomica. Asa cum am vazut azi, in mod special in Grecia, nu vom primi stiri foarte pozitive, din cate stiu, asadar vremea in Europa, din punct de vedere economic, nu va fi foarte buna, dar, asa cum am spus, noi ne vom pregati nu pentru cea mai buna vreme in 2012, dar in cazul in care vom avea o vreme mai buna, va fi mai bine pentru toata lumea sau macar nu va fi furtuna. Daca nu va fi furtuna, va fi mai... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 18:23
FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. "In mod cert va fi redusa (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranta mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%", a spus Franks pentru Mediafax.
El a adaugat ca riscurile de contagiune de pe plan extern au crescut in ultimele trei luni in Romania, iar pentru a le contrabalansa este necesara mentinerea si chiar accelerarea reformelor din programul cu FMI.
"Nu este vina Romaniei, ci a factorilor externi. Din acest motiv, este cu atat mai important ca reformele din program sa fie mentinute. Programul este polita de asigurare necesara pentru a minimiza aceste efecte asupra Romaniei in viitor", a afirmat Franks.
Premierul Emil Boc a declarat saptamana trecuta ca prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern in luna octombrie, dupa consultari cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Pentru acest an, guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.
Estimarea actuala pentru cresterea de anul viitor este de 3,5-4%.
In ultima perioada, premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori ca datele privind evolutia economiei in foarte multe tari din Uniunea Europeana si alte zone... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 12:00
Guvernul trebuie sa aleaga intre cresterea salariilor bugetarilor, mai multi bani pentru investitii sau reducerea CAS, pentru ca oricare masura le va limita pe celelalte, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI."Am discutat despre reducerea CAS in cadrul acestei misiuni, dar, dupa cum am mai spus, Guvernul trebuie sa decida care sunt prioritatile: salarii, investitii sau taieri de taxe.
Trebuie sa existe un echilibru. Daca se va opera una dintre aceste masuri, atunci va exista mai putin spatiu pentru celelalte, astfel ca Executivul trebuie sa decida care este prioritatea numarul unu", a spus Franks pentru Mediafax.
Intrebat daca este posibila majorarea salariilor bugetarilor in acest an, oficialul FMI a spus ca spatiul fiscal permite o crestere modesta, mentionand insa ca decizia apartine Guvernului.
"Guvernul nu a decis pentru 2012 momemtul si nici procentul cu care vor creste salariile.
Sunt sigur ca vor exista anumite cresteri de salarii in cursul anului viitor, dar as ezita sa spun cu cat sau in ce moment", a spus Franks.
Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca in coalitie nu s-a discutat despre o eventuala majorare a salariilor incepand cu luna octombrie 2011, el precizand ca obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 sa inceapa recuperarea diminuarii salariale.
In opinia lui Franks, cel mai important este ca Romania sa nu depaseasca tintele de deficit bugetar pe care le-a agreat cu FMI si Comsia Europeana.
"Planurile de cheltuieli trebuie sa se incadreze in... mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 16:32
Unul dintre principalele subiecte analizate in discutiile de sambata dintre premierul Emil Boc si seful delegatiei Fondului Monetar International, Jeffrey Franks a fost proiectia bugetara pe anul 2012, potrivit Newsin. "In cadrul discutiilor, au fost abordate urmatoarele teme: proiectia bugetara pe anul 2012, reducerea arieratelor din sectorul medical si finalizarea reformei in domeniul sanatatii, privatizarea managementului companiilor de stat si vanzarea unor pachete de actiuni minoritare detinute de stat la unele companii", se arata intr-un comunicat al biroului de presa al Guvernului.
Din partea romana, pe langa primul-ministru Emil Boc, au fost prezenti si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, secretarii de stat din Ministerul Finantelor Publice Bogdan Dragoi si Gheorghe Gherghina. mai mult
Sambata, 30 Iulie 2011, ora 17:53
Reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, s-a aratat optimist in cadrul intalnirii de sambata, cu premierul Emil Boc, la Palatul Victoria. in ceea ce priveste perspectivele economiei romanesti, care, in opinia sa, ar putea inregistra "o crestere in 2012", potrivit Newsin. "Cu reformele impinse mai departe si imbunatatirea absorbtiei fondurilor comunitare, daca veti continua cu planuri solide de investitii, credem ca va exista o crestere economica pozitiva in 2012 si chiar se va accelera (...)
Daca ne uitam la situatia economiei romanesti acum, sunteti intr-o pozitie mult mai buna decat acum trei ani atat din punctul de vedere al cresterii economice, cat si din cel al depasirii unor viitoare dificultati care ar putea aparea.
Nu numai ca sunteti intr-o postura de crestere, puteti avea crestere sustenabila fara a dezechilibra economia", a spus Franks. Inca de la inceputul discutiilor, prim-ministrul roman a dat asigurari ca guvernul sau are in continuare ca tinta stimularea cresterii economice prin intermediul investitiilor.
"In ceea ce priveste prioritatile Guvernului, vreau sa spun ca investitiile si locurile de munca sunt prioritatile in acest moment.
Conform datelor preliminare, sunt sanse mari sa avem trei trimestre de crestere economica si, in acest context, ne pregatim pentru rectificarea bugetara din august pentru a acorda bani pentru investitii cu scopul de a sustine al treilea trimestru cu bani in vederea investitiilor", a declarat Boc.
Totodata, seful Executivului... mai mult
Sambata, 30 Iulie 2011, ora 15:38
Guvernul roman si FMI se inteleg perfect in privinta masurilor de austeritate si a reducerii defitului bugetar. Problema este cum va iesi economia romaneasca din acest "tur de forta" si in cat timp se vor mai putea recupera decalajele economice fata de media europeana. Concluziile celei mai recente misiuni a Fondului Monetar International (FMI) si a Comisiei Europene (CE) in Bucuresti aduc o revelatie in ceea ce priveste guvernarea din ultimul an si jumatate.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, si Emil Boc, premierul roman, au imprumutat, unul de la altul, setea de reforma.
Ascultandu-l pe Franks, parca il auzi pe Boc. Si invers, discursul reformist al lui Emil Boc seamana leit cu cel al lui Franks.
Mai mult decat atat, Jeffrey Franks a vorbit si despre "greaua mostenire", intr-o varianta mai internationala, de tip FMI, spunand ca actuala criza se manifesta in economia din Romania cu atata forta, pentru ca economia a fost nepregatita inainte de criza, avand deficite, bugetar si de cont curent, mari.
Este adevarat, dar parca prea seamana cu discursul lui Boc pe aceasta tema.
Cu singura diferenta ca premierul este, pe tema "mostenirii grele", mult mai agresiv si mai politicianist. Si pentru ca Franks si Boc au inceput sa vorbeasca unul prin vocea celuilalt (precum un ventriloc, ca tot este acum la moda), sa vedem ce spun ei.
In primul rand, amandoi pledeaza pentru atingerea unui deficit bugetar de 4,4% din PIB, in anul 2011. Mai mult decat atat, reducerea deficitului ar... mai mult
Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 00:18
Premierul Emil Boc a discutat, vineri, cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si cu un reprezentant al Comisiei Europene, dupa intalnirea care a durat circa 30 de minute oficialii FMI si CE fiind condusi de catre premier pana la masinile parcate in curtea Guvernului, potrivit Mediafax.Dupa discutii, Boc, Franks si oficialul CE au parasit sediul Guvernului folosind o iesire secundara.
"A fost vorba de o intalnire informala, in contextul prezentei in tara a sefului misiunii FMI pentru a lua parte la evenimentele care marcheaza aniversarea a 130 de ani de la aniversarea BNR", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Printre evenimentele organizate cu ocazia aniversarii a 30 de ani de la infiintarea BNR se numara o conferinta pe teme economice si un concert extraordinar al orchestrei filarmonice "George Enescu".
Cu aceeasi ocazie se va afla la Bucuresti, duminica, si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
Anterior discutiei cu Franks, Boc a avut o intrevedere cu noii ministri ai Finantelor, Muncii si Comunicatiilor, Gheorghe Ialomitianu, Ioan Nelu Botis, respectiv Valerian Vreme, pentru discutii pe teme precum legea salarizarii si Ordonanta de Urgenta privind drepturile de autor. mai mult
Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 23:33