Franks: Guvernul trebuie sa-si stabileasca prioritatile

Luni, 01 August 2011, ora 16:32
1695 citiri
Franks: Guvernul trebuie sa-si stabileasca prioritatile

Guvernul trebuie sa aleaga intre cresterea salariilor bugetarilor, mai multi bani pentru investitii sau reducerea CAS, pentru ca oricare masura le va limita pe celelalte, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI.

"Am discutat despre reducerea CAS in cadrul acestei misiuni, dar, dupa cum am mai spus, Guvernul trebuie sa decida care sunt prioritatile: salarii, investitii sau taieri de taxe.

Trebuie sa existe un echilibru. Daca se va opera una dintre aceste masuri, atunci va exista mai putin spatiu pentru celelalte, astfel ca Executivul trebuie sa decida care este prioritatea numarul unu", a spus Franks pentru Mediafax.

Intrebat daca este posibila majorarea salariilor bugetarilor in acest an, oficialul FMI a spus ca spatiul fiscal permite o crestere modesta, mentionand insa ca decizia apartine Guvernului.

"Guvernul nu a decis pentru 2012 momemtul si nici procentul cu care vor creste salariile.

Sunt sigur ca vor exista anumite cresteri de salarii in cursul anului viitor, dar as ezita sa spun cu cat sau in ce moment", a spus Franks.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca in coalitie nu s-a discutat despre o eventuala majorare a salariilor incepand cu luna octombrie 2011, el precizand ca obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 sa inceapa recuperarea diminuarii salariale.

In opinia lui Franks, cel mai important este ca Romania sa nu depaseasca tintele de deficit bugetar pe care le-a agreat cu FMI si Comsia Europeana.

"Planurile de cheltuieli trebuie sa se incadreze in anvelopa bugetara, iar acest lucru inseamna ca majorarile salariale pot fi efectuate intr-o proportie mai mica la inceput si o crestere mai mare ulterior", a afirmat Franks.

Oficialul FMI se asteapta ca anul viitor cresterea economica sa genereze venituri suplimentare la buget, insa nu atat de mari incat sa fie eliminate constrangerile bugetare.

El a spus ca anul viitor cheltuielile bugetare vor ramane la un nivel apropiat celui din acest an.

Deficitul bugetar trebuie sa scada de la 4,4% din PIB in acest an la 3% in 2012. Atat in precedentul acord cu FMI, cat si in actuala intelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate in sume absolute, iar orice majorare salariala este posibila doar in acest spatiu.

In acordul incheiat in luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar in limita a 1,29 milioane de salariati.

Potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014, anvelopa salariala pentru anul viitor trebuie sa se incadreze in 42,5 miliarde lei, respectiv 7,1% din PIB estimat.

Cheltuielile cu salariile vor continua sa fie limitate in 2013 si 2014, la 6,7% din PIB si, respectiv, la 6,4% din PIB. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#jeffrey franks, # franks, # fmi franks, # franks declaratii cas, # franks salarii , #stiri Jeffrey Franks