Vezi care sunt primele companii care vor avea management privat

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 22:22
2028 citiri
Vezi care sunt primele companii care vor avea management privat

Hidroelectrica, Oltchim, Tarom si CFR Marfa sunt companiile de stat unde atat FMI, cat si autoritatile romane au convenit pana acum sa numeasca management privat, lista finala urmand sa fie definitivata pana la jumatatea lunii septembrie, au declarat surse guvernamentale, informeaza Mediafax. 

Potrivit surselor, Ministerul Economiei a propus o lista de sapte companii care vor avea management privat, respectiv Compania Nationala a Huilei (CNH), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Elcen, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romaero si Oltchim.

Dintre aceste companii, doar Hidroelectrica si Oltchim se afla si pe lista de propuneri a FMI. Celelate companii pentru care institutia financiara internationala a propus management privat sunt Nuclearelectrica, Transgaz, Romarm, Romgaz si Transelectrica.

Pentru companiile din subordinea Ministerului Transporturilor, FMI a propus management privat la Tarom CFR Marfa, Metrorex, CFR Calatori si CFR Infrastructura. Dintre acestea, doar Tarom si CFR Marfa se afla pe lista Ministerului Transportului.

Potrivit Andreei Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, primele 7-10 companii de stat vor avea management privat si noi membri in Consiliile de Administratie pana la sfarsitul lunii februarie a anului viitor.

"Lista scurta cu propunerile de directori generali si criteriile de selectie pentru membrii Consiliului de Administratie (va fi stabilita - n.r.) pana la 1 decembrie 2011. Numirea managerilor selectati si a membrilor Consiliului de Administratie (se va face - n.r.) pana la sfarsitul lunii februarie 2012", potrivit datelor prezentate de Andreea Paul Vass la finele saptamanii trecute.

Prima etapa a acestui proces presupune separarea functiei de director general de cea de presedinte a Consiliului de Administratie. 

Consilierul premierului a aratat ca pana la 1 octombrie vor fi selectate firmele pentru recrutarea managerilor.

Seful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, Jeffrey Franks, a declarat la inceputul lunii august ca 15 companii de stat vor avea manageri privati, iar la unele dintre ele vor fi inlocuiti si membrii Consiliilor de Administratie. Procesul ar urma sa fie derulat de o firma independenta de resurse umane, cunoscuta pe plan international, care sa asigure o selectie cat mai buna a personalului.

In luna iunie, ministrul Economiei, Ion Ariton, afirma ca managementul privat vor avea atat companiile profitabile, cat si cele cu pierderi.

#companii stat, #hidroelectrica, #tarom, #management privat , #stiri Tarom