Vezi cand vor avea management privat companiile de stat

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 15:39
1830 citiri
Vezi cand vor avea management privat companiile de stat

Primele 7-10 companii de stat vor avea management privat si noi membri in Consiliile de Administratie pana la sfarsitul lunii februarie a anului viitor, potrivit datelor prezentate de Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc.

"Lista scurta cu propunerile de directori generali si criteriile de selectie pentru membrii Consiliului de Administratie (va fi stabilita - n.r.) pana la 1 decembrie 2011. Numirea managerilor selectati si a membrilor Consiliului de Administratie (se va face - n.r.) pana la sfarsitul lunii februarie 2012", arata Vass.

O prima etapa a acestui proces de alegere a unor noi directori generali la companiile de stat este reprezentata de separarea functiei de director general de cea de presedinte a Consiliului de Administratie. Aceasta operatiune este in derulare, iar primele companii la care va fi aplicata sunt Oltchim Ramnicu Valcea si la Conpet Ploiesti.

Potrivit Andreei Paul Vass, pana la 1 octombrie vor fi selectate firmele pentru recrutarea managerilor.

Mai multi consultanti si directori de companii de stat si private, prezenti joi la o dezbatare ZF Expert, considera ca succesul numirii managementului privat depinde de reducerea influentei politice in conducerea companiilor de stat, stabilirea clara a obiectivelor in contractele de mandat ale directorilor si de pachete salariale corelate cu profitul obtinut.

Printre companiile care ar putea avea manageri privati se numara Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfa, CFR Calatori, CFR Infrastructura, SNLO, CNH si Oltchim.

Seful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, Jeffrey Franks, a declarat la inceputul lunii august ca 15 companii de stat vor avea manageri privati, iar la unele dintre ele vor fi inlocuiti si membrii Consiliilor de Administratie. Procesul ar urma sa fie derulat de o firma independenta de resurse umane, cunoscuta pe plan international, care sa asigure o selectie cat mai buna a personalului.

In luna iunie, ministrul Economiei, Ion Ariton, afirma ca managementul privat vor avea atat companiile profitabile, cat si cele cu pierderi.

Microsoft a devenit cea mai valoroasă companie din lume, depășind Apple
Microsoft a devenit cea mai valoroasă companie din lume, depășind Apple
Microsoft a reușit să detroneze Apple, devenind compania cu cea mai mare valoare de piață din lume, o realizare care nu a mai fost atinsă de Microsoft din 2021. Conform unui raport publicat...
Cum s-ar putea construi repede și eficient în România. Analist: ”Luate 10 proiecte absolut strategice. Puse frumos sub CSAT și declarate de siguranță națională”
Cum s-ar putea construi repede și eficient în România. Analist: ”Luate 10 proiecte absolut strategice. Puse frumos sub CSAT și declarate de siguranță națională”
Andrei Caramitru, un cunoscut analist economic, se întreabă într-o postare pe Facebook de ce durează atât de mult proiectele de infrastructură la noi în țară și ce putem face ca să...
#management privat companii stat, #companii stat, #manageri privati, #recrutari manageri privati, #manageri, #companii , #stiri Andreea Paul Vass