Ce ar insemna USL la putere pentru mediul de afaceri?

Marti, 07 Februarie 2012, ora 23:45
2449 citiri
Ce ar insemna USL la putere pentru mediul de afaceri?

Schimbarea guvernului Boc nu va avea un impact major asupra mediului de afaceri, in conditiile in care se mentin echilibrul politic si directiile de guvernare, sunt de parere analistii economici.

De asemenea ei cad de acord asupra faptului ca nici macar declansarea alegerilor anticipate si preluarea puterii de catre USL, nu poate schimba situatia economica in care se afla Romania, in conditiile in care Opozitia nu a prezentat inca un program economic pertinent.

Programul economic al USL, mediocru

Programul economic al USL, facut public in primavara anului trecut, isi propune in principal crearea a peste un milion de locuri de munca, impunerea impozitului progresiv pe venitul salarial si reducerea TVA la 19%. Cu toate acestea, documentul nu este vazut ca o solutie, de catre analisti.

"Programele pe care le-a prezentat sunt mediocre, nu aduc schimbari de natura structurala, pe ici pe colo o modificare, o completare la CAS, la TVA. Ar trebui sa existe o viziune pe termen mediu si lung", considera Mircea Cosea.

Mai mult, analistul considera ca recurgerea la greva parlamentara, chiar daca are sanse sa isi indeplineasca scopul politic, nu este in interesul mediului de afaceri.

"Ar trebui discutat intr-un cadru parlamentar ce pozitie are Romania in Tratatul privind stabilitatea fiscala pentru ca nu putem decide asupra unui document atat de important pentru interesul tarii, in functie de parerea unui singur om: presedintele Traian Basescu", considera Mircea Cosea.

Guvernul Mihai Razvan Ungureanu nu va aduce schimbarea

Pe de alta parte, analistii considera ca nici guvernul Mihai Razvan Ungureanu nu va aduce schimbari substantiale, atat timp cat este pastrata majoritatea parlamentara si sunt continuate directiile guvernului Boc.

"Daca viitorul guvern este asa cum s-a anuntat, este aceeasi Marie cu alta palarie: aceleasi directii, aceiasi oameni", este de parere Mircea Cosea.

Potrivit avocatului Gabriel Biris, mediul de afaceri a devenit oarecum insensibil la ce se intampla pe scena politica, iar investitorii se ghideaza mai curand dupa ceea ce raporteaza FMI, decat dupa declaratiile politienilor romani, acordul reprezentand pentru acestia un fel de "plasa de siguranta". Cu toate acestea, nu toti analistii romani vad cu ochi buni implicarea Fondului in economia Romaniei:

"Noi am avut un guvern condus de domnul Jeffrey Franks si mi se pare ca avem un nou guvern condus tot de domnul Jeffrey Franks. Daca nu il schimbam pe domnul Jeffrey Franks, nu cred ca se poate face ceva", este de parere analistul economic Ilie Serbanescu.

Luni, Emil Boc a depus mandatul guvernului, in functia de premier fiind desemnat seful SIE, Mihai Razvan Ungureanu. Acesta urmeaza sa se consulte cu partidele politice in privinta programului de guvernare si pentru a forma un nou guvern.

#usl, #mihai razvan ungureanu, #emil boc, #mediul de afaceri criza financiara , #Guvernul Romaniei