Franks: FMI va reduce prognoza de crestere economica in 2012 la jumatate

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 12:00
1839 citiri
Franks: FMI va reduce prognoza de crestere economica in 2012 la jumatate

FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. 

"In mod cert va fi redusa (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranta mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%", a spus Franks pentru Mediafax.

El a adaugat ca riscurile de contagiune de pe plan extern au crescut in ultimele trei luni in Romania, iar pentru a le contrabalansa este necesara mentinerea si chiar accelerarea reformelor din programul cu FMI.

"Nu este vina Romaniei, ci a factorilor externi. Din acest motiv, este cu atat mai important ca reformele din program sa fie mentinute. Programul este polita de asigurare necesara pentru a minimiza aceste efecte asupra Romaniei in viitor", a afirmat Franks.

Premierul Emil Boc a declarat saptamana trecuta ca prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern in luna octombrie, dupa consultari cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Pentru acest an, guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.

Estimarea actuala pentru cresterea de anul viitor este de 3,5-4%.

In ultima perioada, premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori ca datele privind evolutia economiei in foarte multe tari din Uniunea Europeana si alte zone sunt destul de proaste si releva continuarea crizei economice si diminuarea nivelului de crestere economica, ceea ce indirect poate afecta si cresterea economica a Romaniei.

El a aratat totodata ca majorarea salariilor pentru bugetari anul viitor va depinde strict de resursele bugetare si nu vor fi lansate promisiuni daca nu exista perspectiva unei cresteri economice de 3,5%.

Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu le-a solicitat ministrilor, la Cotroceni, sa pregateasca pentru anul viitor un buget "care sa n-aiba nicio legatura cu alegerile", respectiv care "sa ia in consideratie o crestere de 2 -2,5%, dar bazata pe investitii".

Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a declarat saptamana trecuta ca performanta foarte buna a agriculturii, care ar putea duce cresterea economica din acest an la 1,7%, limiteaza avansul PIB din 2012, prin efectul de baza, iar riscurile de pe pietele partenere fac probabila o reducere a prognozei de crestere pentru 2012 spre 3%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#jeffrey franks, # crestere economica romania, # fmi reduce prognoza de crestere, # economie romania , #stiri Jeffrey Franks