Analist Fitch: Romania va respecta programul cu FMI si UE pana la alegeri

Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:27
1396 citiri
Analist Fitch: Romania va respecta programul cu FMI si UE pana la alegeri

Romania va respecta, pana la alegeri, programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru acest an, cel mai mare risc fiind legat de politica economica a guvernului format dupa alegeri, afirma analistul Fitch Ratings Gergely Kiss, dupa demisia premierului Emil Boc.

"Pe termen scurt, pana la alegeri, scenariul de baza al Fitch ramane ca Romania va urma programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru 2012", a declarat Kiss.

In opinia sa, este probabil ca noul guvern sa nu devieze de la programul cu FMI si UE, iar criteriile de performanta vor fi indeplinite.

Romania ramane insa expusa la riscurile provenite din zona euro, care limiteaza spatiul de manevra al guvernului, in pofida unor evolutii favorabile precum succesul recentei vanzari de obligatiuni si incetinirea inflatiei, a spus Kiss.

El a adaugat ca cel mai mare risc este legat de politica economica a guvernului rezultat dupa alegeri.

"Cea mai mare incertitudine ramane ce politica economica va urma guvernul format dupa alegeri", a avertizat analistul Fitch.

In privinta calificativului de tara al Romaniei, Kiss a explicat ca ratingurile suverane au in general un orizont pe termen mediu si in acest context evenimentul cheie din acest an va fi reprezentat de alegerile parlamentare.

Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei in iulie 2011, de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea cresterii economice in teritoriu pozitiv, de evolutia buna a exporturilor, precum si de reducerea deficitului de cont curent si a celui bugetar.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat luni, pentru Reuters, ca Fondul se asteapta ca acordul cu Romania sa continue dupa demisia premierului Emil Boc.

Analistul Juraj Kotian, de la Erste Bank, considera la randul sau ca depunerea mandatului Guvernului condus de Emil Boc nu este motiv de crestere a costurilor de finantare ale Romaniei, atat timp cat va exista continuitate in privinta cooperarii cu FMI si Comisia Europeana si a consolidarii fiscale.

Premierul Emil Boc a depus luni mandatul Guvernului la Presedintie si Parlament.

Presedintele Traian Basescu a luat act, luni, de demisia lui Boc din functia de premier si a semnat decretul de numire a lui Catalin Predoiu ca prim-ministru interimar, pana la formarea noului guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Fitch Romania demisie Boc, #demisie premier boc, #program FMI demisie Boc , #demisie