"Valul" de migranti care vine din Turcia spre Grecia prin Uniunea Europeana da semne ca a incetinit simtitor. Conform Organizatiei Internationale a Migratiei, numarul celor care incearca sa ajunga in Occident pe aceasta ruta a scazut de la un varf de 1.500 de migranti la aproximativ 300 pe zi.
Ce a "schimbat jocul?"
In primul rand, acordul dintre Uniunea Europeana si Turcia.
Ankara primeste bani (3 miliarde de euro), promisiuni concrete de liberalizare a vizelor, "amuteste" criticile Europei cu privire la deplasarea sa catre autoritarism si alte avantaje.
In schimb, Uniunea Europeana poate returna imigrantii sositi ilegal din Turcia in Grecia, dar e obligata sa primeasca, pentru fiecare din ei, cate un imigrant care alege cai legale. O cota regleaza situatia astfel incat totul sa nu se transforme intr-o tranzactie. In al doilea rand, blocarea granitelor de catre tarile balcanice i-a descurajat pe cei care doreau sa ajunga in Occident.
Este momentul pentru niste concluzii ...citeste mai departe despre "Inceputul sfarsitului crizei migratiei? Cateva concluzii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 11:48
Romania si Albania sunt doua dintre tarile care se pregatesc pentru o invazie a imigrantilor, in aceasta primavara.
Radio Europa Libera a transmis, in Macedonia, ca autoritatile din Romania iau masuri urgente pentru a se pregati pentru un posibil val de imigratie in masa, relateaza agentia bulgara Focus.
In calitate de membru al Uniunii Europene, dar nu si al spatiului Schengen, Romania nu s-a aflat pana acum pe asa-numita ruta balcanica a refugiatilor.
Chiar si asa, potrivit postului de radio, Bucurestiul a anuntat ca va cere ajutor restului statelor membre UE.
Iohannis pleaca la Bruxelles nelamurit: Ce va sustine pe tema imigrantilor (Video)
De ...citeste mai departe despre "Radio Europa Libera: Romania si Albania se pregatesc de invazia imigrantilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Martie 2016, ora 17:55
Anul 2015 marcheaza cel mai dificil moment din istoria Uniunii. La necazurile euroariei se adauga un climat intern tensionat mult de valul de refugiati/migranti.
Cu luni in urma, cancelarul Angela Merkel invoca valori morale si ratiuni umanitare deschizand portile larg refugiatilor; alte voci considerau acest val o oportunitate pentru o Europa ce imbatraneste. Acum domina reactii ce acuza ritmul destabilizator de venire a refugiatilor. Insasi Germania a facut un volte face si cauta limitarea imigratiei.
Cat de exploziva a devenit situatia reiese din declaratia ministrului de Externe german ca, daca nu pot fi protejate granitele externe, UE se va destrama. O afirmatie anterioara similara a avut si presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Pledoarii ce leaga repartizarea refugiatilor cu accesul la fonduri europene arata incordarea extrema in relatiile dintre state. Analogia facuta de premierul olandez (a carui tara va prelua presedentia UE in ianuarie 2016) cu imperiul... citeste mai departe despre "Marea discordie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 06:57
Reuniunea Uniunii Europene si a liderilor din Balcani de la Bruxelles a convenit asupra unui plan in 17 puncte pentru a coopera in gestionarea fluxurilor de migranti prin Peninsula Balcanica, a anuntat Comisia Europeana luni dimineata.
Agentia Reuters prezinta principalele puncte a ceea ce a fost convenit:
- Cresterea capacitatii de primire cu 30.000 de locuri pana la sfarsitul anului in Grecia. Agentia de refugiati a ONU va oferi subventii pentru chirie si programe implicand familii gazda pentru cel putin 20.000 de persoane suplimentare.
Criza refugiatilor: Inca un summit. La ce bun?
Criza imigrantilor: 100 de mii de locuri de primire a refugiatilor in tarile de pe ruta din Balcani
- Obtinerea de capacitati suplimentare de 50.000 de locuri, pentru a se ajunge la un total de 100.000 de-a lungul rutei din Balcanii de Vest si Grecia.
- Desfasurarea a 400 de ofiteri de politie intr-o saptamana in Slovenia.
- Intensificarea eforturilor pentru trimiterea inapoi a... citeste mai departe despre "Care este planul UE si al liderilor din Balcani pentru criza migratiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 07:19
Guvernul slovac este hotarat sa-si exercite dreptul de veto la Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), ce se va desfasura luni, pentru a bloca astfel impunerea cotelor obligatorii de refugiati in statele Uniunii Europene.
Ministrul slovac de Interne, Robert Kalinak, i-a acuzat pe sustinatorii ideii cotelor obligatorii ca sunt inclinati mai degraba sa sanctioneze statele care se opun acestei propuneri decat sa discute cu ele, transmite agentia TASR.
160.000 de imigranti vor fi redistribuiti in tarile UE. Juncker: "Nu e prea multa uniune in UE" (Video)
Oficialul slovac a mai precizat ca tara sa nu va fi singura care se va opune la Consiliul JAI cotelor obligatorii de refugiati, propunerea impunerii acestora fiind respinsa si de celelalte trei state ale grupului de la Visegrad, respectiv Ungaria, Republica Ceha si Polonia.
"Am un mandat, nu doar din partea guvernului, dar si a parlamentului, de a folosi dreptul de veto impotriva oricarei propuneri ce ar institui cote, ...citeste mai departe despre "Slovacia, hotarata sa blocheze prin veto impunerea cotelor obligatorii de refugiati" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Septembrie 2015, ora 22:11
Criza imigrantilor cu care ne confruntam acum este una fara precedent si nu exista o "reteta" pentru rezolvarea ei. Dar, in mod cert, solutia nu poate fi decat una europeana. De fiecare data cand Europa a fost in criza, am gasit rezolvarea la nivel european. Iar Romania trebuie sa fie parte a solutiei.
Prin pachetul de solutii propus zilele trecute de Comisia Europeana, exista premise atat pentru a rezolva criza imediata, cat si pentru a pune in practica un mecanism pe termen lung.
Filosofia acestui mecanism este ca orice stat din Uniunea Europeana aflat in dificultate trebuie sa fie ajutat de catre ceilalti. Prin urmare, stim ca, daca noi vom fi in dificultate, vom fi ajutati la randul nostru.
In mod concret, Comisia Europeana propune un mecanism permanent de relocare a imigrantilor intre statele membre, mecanism la care ma astept sa ia parte si Romania.
O alta masura importanta inaintata de Comisia Europeana pentru a contribui la solutionarea crizei imigrantilor este ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor - suntem parte a solutiei sau tragem obloanele?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 07:50
Afluxul sutelor de mii de migranti si refugiati in Europa "nu va duce la schimbarea demografiei la nivelul continentelor", asigura Gilles Pison, de la Institutul national de studii demografice (INED) in fata temerilor generate de acest fenomen.
In 2015, populatia lumii este estimata la circa 7,3 miliarde de oameni si ar trebui sa continue sa creasca pana la atinge aproximativ 11 miliarde catre sfarsitul acestui secol, potrivit previziunilor INED.
Avertisment din Europa: Sa primim toti refugiatii ar fi o victorie a Statului Islamic
"Imigratia nu va schimba fundamental datele demografice la scara continentelor. Mai mult, astazi, exista un flux de refugiati si nu de imigranti. Nu se stie cat timp vor ramane in tara gazda, cat de multi se vor intoarce acasa si cand. Chiar daca in cazul Siriei, in special, aceasta ar putea dura ceva timp inainte ca situatia sa se stabilizeze", a opinat expertul francez, intr-un interviu acordat marti AFP.
Criza refugiatilor, in cifre: Cine sunt ...citeste mai departe despre "In panica generalizata, un expert ne linisteste: Refugiatii nu vor schimba demografia continentelor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 09:38
In contextul in care Europa este luata cu asalt de un val de migranti, expertii avertizeaza ca schimbarile climatice vor agrava situatia si ca fenomenele migrationiste vor lua amploare.
Mai mult de 10.000 de migranti si refugiati au calatorit in weekend spre Europa de Vest, fugind de conflictele sangeroase din tara lor de origine si sperand la o viata mai buna si mai sigura, scrie Time.
Europa inca dezbate asupra modului de a absorbi nou-venitii, iar activistii pentru drepturile omului si expertii in fenomenele migrationiste avertizeaza ca acesta criza este departe de a se fi incheiat: razboaiele, teroarea si saracia din Orientul Mijlociu vor aduce noi valuri de refugiati. Un factor suplimentar, spun oamenii de stiinta, este de natura sa faca chiar mai mult rau: schimbarile climatice.
Din 2006 pana in 2011, mare parte din Siria a suferit o seceta extrema si, potrivit climatologilor, schimbarile climatice au exacerbat problema. Seceta a condus la saracie si la relocalea spre ...citeste mai departe despre "Europa va fi lovita de un alt val de imigranti: Refugiatii care nu fug din calea razboiului" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 17:46
Sute de persoane ar fi murit joi, dupa ce doua ambarcatiuni la bordul carora se aflau pana la 500 de imigranti s-au rasturnat in largul coastelor orasului libian Zuwara, potrivit unor locuitori si oficiali.
Prima ambarcatiune, care a cerut ajutor joi, avea aproape 50 de persoane la bord. A doua ambarcatiune, intesata de oameni si care s-a scufundat ulterior, avea aproximativ 400 de pasageri, relateaza BBC.
Oficiali libieni au anuntat ca aproximativ 201 persoane au fost salvate de catre Paza de Coasta libiana, insa multi oameni ar fi ramas blocati in cala ambarcatiunii care s-a scufundat.
Un centru de detentie pentru imigranti ilegali de la Sabratha, la vest de Tripoli, a primit 147 de persoane, a declarat un oficial pentru Reuters.
Cel putin 100 de cadavre au fost aduse la un spital de la Zuwara, tot la vest de Tripoli, a declarat un locuitor pentru BBC.
Intre victime se afla imigranti din Siria, Bangladesh si din mai multe tari subsahariene, a declarat acest locuitor, o ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Sute de morti dupa ce doua vase s-au rasturnat in Mediterana" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 08:20