Migratia se apropie de Romania

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 15:29
753 citiri
Migratia se apropie de Romania

Imigrantii apar tot mai des la hotarele noastre. De la cei cativa care erau descoperiti in urma cu un an sau doi trecand granita dinspre Serbia, iata ca apar pe Marea Neagra acele salupe supraincarcate cu care n-ar trebui sa te joci, ca sa nu fii acuzat de moartea a sute de persoane.

Romanul nu prea e obisnuit cu asemenea vizite inopinate, iar imaginile televizate provoaca ingrijorare.

Ne placea candva sa emigram noi la altii, dar nu ne place azi sa imigreze altii la noi. Parca ne facem ca am uitat vremurile cand, satui sa tremure de frig si sa sufere de foame, unii dintre noi indrazneau sa-si incerce norocul "dincolo".

Pamantul fagaduintei era atunci Germania, acolo unde pare sa fie si astazi. Nu te astepta nimeni cu paine si cu sare, dar nici nu te trimitea cineva inapoi, la frig, la foame si in ghearele Securitatii.

De-a lungul anilor, sute, mii, zeci de mii de romani, bulgari, maghiari, cehi, slovaci, polonezi treceau granita clandestin, pentru ca oficial nici nu te puteai apropia de frontiera. Si, de fiecare data, erau primiti cu destula ospitalitate acolo unde ajungeau.

Acum, aceiasi romani, bulgari, maghiari, cehi, slovaci, polonezi stramba din nas cand vine vorba sa faca pe ospitalierii. Ungaria si-a facut gard de sarma ghimpata la granita, Austria pare intre ciocan si nicovala cand e vorba de tranzitul imigrantilor mai departe, iar Polonia trimite de pe acum semnale de nemultumire, desi valul n-a ajuns inca pana acolo.

Opinia publica, atat de ingaduitoare acum patru decenii, a intors brusc foaia. Chiar autoritatile, declarate pro-europene, dispuse sa accepte standardele convenite cu UE, stau pe ganduri.

Trebuie sa recunoastem ca, pentru unele state europene, imigratia poate fi o sansa de viitor. Specialistii sunt constienti ca trendul demografic negativ din Europa nu prevesteste nimic bun pe plan economic.

In fata acestei amenintari, n-ai alta solutie decat sa accepti forta de munca din afara, cu atat mai mult cu cat se ofera singura si nu-ti trebuie decat o minte inteligenta si un spirit organizatoric nemtesc, ca s-o pui la treaba.

Hai sa fim cinstiti: nu asa s-au ridicat pe val Statele Unite, ajungand supraputerea economica a lumii? Nu asa s-a refacut economia Germaniei, dar si a altor tari vest-europene, ruinate dupa cel de al Doilea Razboi Mondial?

Multi insa nu gandesc asa. Pe ei ii sperie ideea ca noii sositi isi vor cauta de lucru cu orice pret, vor oferi manopera ieftina, vor strica piata muncii si vor face co ...citeste mai departe despre "Migratia se apropie de Romania" pe Ziare.com

#migranti marea Neagra, #migratie terorism , #Stiri International