Un fost inginer software Microsoft, originar din Ucraina, a fost condamnat la 9 ani de inchisoare pentru ca a furat peste 10 milioane de dolari sub forma unui credit pentru magazinul online Microsoft.
Volodymyr Kvashuk a lucrat din 2016 pana in 2018, atributiile lui fiind sa plaseze comenzi online. Cu toate acestea, a facut operatiuni in fals. In mod normal, software-ul pe care lucra trebuie sa impiedice automat expedierea de produse catre persoane care lucrau in companie, precum Kvashuk. Cu toate acestea, programul nu a blocat achizitionarea cadourilor virtuale, potrivit arstechnica.com.
Astfel, barbatul in varsta de 26 de ani a descoperit ca isi poate folosi contul pentru a cumpara credit din magazine si pentru a-l folosi ca sa isi cumpere produse. A inceput cu un abonament Office si cateva placi grafice. Observand ca nimeni nu a sesizat, a inceput sa comande produse mult mai scumpe.
Asa a inceput sa sustraga credit de la Microsoft, pe care l-a revandut online pentru bitcoin, pe care l-a incasat, mai apoi, folosind Coinbase.
Procurorii americani sustin ca a castigat peste 2,8 milioane de dolari, pe care i-a folosit pentru a-si cumpara o Tesla, in valoare de 160.000 de dolari, dar si o casa pe malul marii, de 1,6 milioane de dolari.
Kvashuk a fost obligat sa restituie 8,3 milioane de dolari, desi pare putin probabil sa poata face asta vreodata. Guvernul spune ca poate fi deportat dupa ce isi ispaseste pedeapsa.
Citeste si: Judecatorii confisca 1.300.000... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 22:07
Inginerii unei divizii aflate sub aripa gigantului american Intel din Timisoara au dezvoltat ochiul de robot de pe satelitul trimis pe orbita de Agentia Spatiala Europeana.
In 2 septembrie 2020, Agentia Spatiala Europeana (ESA) a lansat pe orbita un mic satelit, botezat PhiSat-1, care va avea misiunea de a monitoriza gheata polara si umiditatea solului, fiind primul satelit cu inteligenta artificiala la bord. Mai exact, ochiul de robot trimis sa faca poze din spatiu cu Pamantul are capacitatea sa selecteze pozele bune de cele nereusite, usurand foarte mult munca cercetatorilor.
Potrivit adevarul.ro, procesorul Myriad2, care sterge pozele neclare, ascunse de nori, si nu le mai trimite pe Pamant, a fost dezvoltat in Timisoara, de catre specialistii Movidius, o companie infiintata de Valentin Muresan.
"Practic, satelitul se misca deasupra Pamantului si face poze constant. In timp ce preia pozele, le proceseaza si isi da seama daca sunt neclare din cauza norilor. Acelea nu au nicio valoare de informatie. Pe tine te intereseaza ce e pe suprafata Pamantului; paduri, oceane etc. Nu are rost sa trimita rebuturile. Procesorul nostru asta face, e ochiul unui robot care filtreaza din mers, se uita pe poza si daca sunt prea multi nori nu o trimite pe Pamant. Cu alte cuvinte, poate sa trimita mult mai multe poze relevante. Asta este povestea in sine", a declarat Valentin Muresan, director Intel Romania si fondatorul companiei Movidius, pentru adevarul.ro.
...citeste mai... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 08:15
Ingineria sociala este tipul de frauda care necesita anumite talente din partea infractorilor, mai ales ca aceasta consta in manipularea ta prin telefon sau prin e-mail. In general, infractorii vor incerca sa te convinga sa le dai informatii personale precum CNP, datele de identitate sau chiar informatii bancare.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa te feresti de raufacatori.
Daca ai descoperit ca ai fost victima unei astfel de fraude, in care ti-a fost folosit cardul bancar, spre exemplu, va trebui sa suni la numarul de pe spatele cardului pentru a-l bloca, astfel prevenind orice alta tentativa de inselaciune.
Expertii in securitate spun ca veriga slaba in lantul de siguranta este chiar omul. Noua ne este mai usor sa avem incredere intr-o voce umana decat intr-un e-mail pe care-l primim pe laptop, sa spunem. De aceea, infractorii incearca sa afle parola de la contul tau bancar pe cale directa, decat sa incerce sa o descopere ei, asta daca nu cumva ai o parola foarte usoara.
Printr-o conversatie foarte placuta la telefon, cu o persoana necunoscuta, te vei trezi ca ii dai informatii confidentiale, fara sa iti dai seama, doar pentru ca aceasta s-a folosit de niste informatii generale pe care le-a manipulat pentru a-ti castiga tie increderea.
Experinete de genul acesta s-au facut in SUA, in care anumiti angajati erau sunati de persoane necunoscute si, printr-o simpla discutie, ajungeau sa vulnerabilizeze conturile companiei sau... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 09:30
Uniunea Europeana avea in 2018 un numar total de 17,2 milioane de oameni de stiinta si ingineri cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, dintre care aproximativ 539.100, sau 3% din numarul total din UE, erau in Romania, arata datele publicate vineri de Eurostat.
Conform acestor date, numarul oamenilor de stiinta si inginerilor din Uniunea Europeana a crescut cu 4% intre 2017 si 2018, in timp ce in Romania a crescut cu 2,6%, de la 525.300 pana la 539.100.
Eurostat subliniaza ca in ceea ce priveste distributia oamenilor de stiinta si inginerilor in UE, pentru majoritatea statelor membre aceasta este in linie cu ponderea tarilor respective in populatia Uniunii Europene.
Exceptie fac Marea Britanie si Germania, care impreuna sunt responsabile pentru 37% din numarul total de oameni de stiinta si ingineri din UE, in timp ce ponderea lor combinata in populatia UE este de 29%.
In contrast, Italia si Franta sunt responsabile pentru 16% din numarul total de oameni de stiinta si ingineri din UE, in timp ce ponderea lor combinata in populatia UE este de 25%.
In cifre absolute, Romania are mai multi oameni de stiinta si ingineri decat Belgia, Danemarca, Austria, dar mai putini decat Polonia, Olanda sau Suedia. ...citeste mai departe despre "Eurostat: 3% din numarul total de oameni de stiinta si ingineri din UE sunt in Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 11:34
Rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti, Mihnea Costoiu, sustine ca in urmatorii 10 ani sunt necesari intre 300.000 si 400 000 de ingineri pentru dezvoltarea economica a Romaniei.
"5,8% din PIB al Romaniei este astazi generat de industria IT, in care lucreaza circa 200.000 de ingineri. Tot pe o schimbare pe care PSD a facut-o acum foarte multi ani, in momentul in care a scutit de impozit pe cei care lucreaza in IT, softistii in mod special si, evident, cu dezvoltarea universitatilor tehnice, a facultatilor de specialitate in toate regiunile tarii.
Cifrele oficiale spun ca in urmatorii 10 ani - cifre asumate si de Guvern, camerele de comert si sindicate - ca ne trebuie intre 300.000 si 400 000 de ingineri pentru dezvoltarea economica. Acestea sunt cifrele in conditiile in care Romania nu mai este demult - imi pare rau, e normal sa spunem adevarul - tara din 1990, care avea forta bine calificata de munca si ieftina - asa era cunoscuta Romania pana prin 2000.
Forta de munca nu mai este nici ieftina, nici calificata si nici suficienta, pentru ca un numar important de tineri nu mai sunt in Romania, au plecat demult. Si foarte multi tineri pleaca inca din Romania - deja nivelul deciziei scade. (...) In IT, acum, pleaca mai putini, dar continua sa plece si pleaca oameni foarte valorosi", a detaliat Mihnea Costoiu, sambata, la Scoala Politica a TSD care se desfasoara la Neptun.
Pe de alta parte, rectorul UPB a adaugat ca in Romania exista "o supraproductie de... mai mult
Sambata, 16 Iunie 2018, ora 13:46
Romania se afla la nivelul de 60% fata de media europeana ca performanta economica (criteriul fiind indicatorul PIB/locuitor in metodologia preturilor comparate, PPP).
Practic, performanta noastra globala este situata la sub doua treimi din media Uniunii Europene si avem o "intarziere" de aproximativ o sesime fata de tarile din "liga" noastra, Polonia si Ungaria. Ceea ce ne dorim cu totii este sa reducem treptat acest decalaj de performanta si sa recuperam deficitul de dezvoltare care ne separa de clubul european.
Romania este creditata cu 0,75% din resursele naturale ale globului (estimate la aproximativ 300 miliarde USD), ceea ce ne plaseaza in ierarhia europeana undeva pe locurile 3-4. Suntem o tara importanta in UE dupa criteriul numeric, aflandu-ne, pe locul sapte adica. Si atunci, de ce suntem asa de prost plasati in ierarhia dezvoltarii?
De ce continuam sa ne aflam pe penultima pozitie (poate antepenultima anul acesta) din concertul european? Este o lipsa de eficienta in valorificarea resurselor? Este o calitate proasta a politicilor publice?
Sumar vorbind, problemele majore de dezvoltare ale Romaniei sunt trei: calitatea proasta si insuficienta infrastructurii, saracia (la propriu) a majoritatii familiilor romanesti si o economie bazata pe industrii cu valoare adaugata mica. Faptul ca economia este inca dominata de retelele de retail (angajati multi si prost platiti), de sumedenie de fabrici cu un grad scazut de sofisticare (la fel de multi angajati si... mai mult
Sambata, 20 Mai 2017, ora 17:00
Uber l-a angajat pe Mark Moore, un fost inginer NASA, pentru a contribui la dezvoltarea tehnologiilor necesare crearii asa-numitei masini zburatoare.
Mark Moore a lucrat 30 de ani pentru NASA si este cunoscut mai ales pentru lucrarea sa despre vehicule cu decolare si aterizare verticala (VTOL - vertical takeoff and landing). El este cel care l-a inspirat pe Larry Page sa lanseze doua startup-uri care se ocupa cu dezvoltarea tehnologiei necesare crearii vehiculelor cu decolare si aterizare verticala.
Uber are deja un proiect dedicat cercetatorilor in zona masinilor zburatoare, numit Elevate. Mark Moore va lucra la acestr proiect.
Cei de la Uber sustin ca scopul lor nu este acela de a construi masini zburatoare, ci de a ajuta aceasta industrie sa se dezvolte mai rapid. Deocamdata, poluarea fonica, eficienta energetica si autonomia acumulatorilor par a fi unele dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta cei din aceasta industrie.
Mark Moore este de parere ca obstacolele care stau in calea construirii masinilor zburatoare nu sunt doar de ordin tehnic. Companiile din acest domeniu trebuie sa negocieze cu furnizorii scaderea preturilor pentru componente si, totodata, sa convinga autoritatile sa adopte o legislatie mai permisiva in privinta traficului aerian.
Scenariul celor de la Uber este unul familiar fanilor filmelor science-fiction: vehicule care decoleaza si aterizeaza de pe asa-numitele vertiports, construite in zonele rezidentiale, pe cladirile... mai mult
Marti, 07 Februarie 2017, ora 10:14
Unde cauta start-up-urile promitatoare atunci cand au nevoie de noi talente din industria IT? Ne-am putea gandi ca cele din Silicon Valley nu trebuie sa mearga prea departe, insa nu este si cazul lui Akash Nigam, cofondatorul aplicatiei de mesagerie Blend, care s-a concentrat pe un alt hub tehnologic al lumii: Romania.
Tara are un trecut zbuciumat si a trecut prin numeroase impasuri economice, insa capitala Bucuresti este acum locul in care s-a dezvoltat un sector vibrant de start-up-uri, plin de ingineri talentati, scrie Forbes.
Dar de ce ai calatori peste 10.000 de kilometri tocmai din Statele Unite, cand San Francisco si profesionistii sai sunt la o aruncatura de bat?
"San Francisco este o lama cu doua taisuri. Cu siguranta exista ingineri talentati in zona, insa tot mai multi pozeaza in Ferrari cand, in realitate, sunt niste simple Honda. Iar asta cand incerci sa angajezi doar cate o persoana; sa construiesti o intreaga echipa din staruri care nu se cunosc intre ele este ...citeste mai departe despre "Forbes: De ce cauta americanii ingineri talentati tocmai in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 August 2016, ora 12:14
Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti este angajata in formarea profesionala a tinerilor ca ingineri de elita, competitivi in spatiul european si mondial, usor integrabili pe piata muncii.
La studii universitare de licenta, Facultatea de Cai Ferate are doua specializari:
Cai ferate, drumuri si poduri - ofera viitorilor studenti posibilitatea dobandirii cunostintelor teoretice si abilitatilor practice necesare in domeniul infrastructurii transporturilor. Absolventii pot activa cu succes atat in cadrul firmelor de proiectare si cercetare, cat si in servicii de consultanta sau activitati de executie.
Infrastructura transporturilor metropolitane - pregateste specialisti in domeniul infrastructurii de transporturi din marile aglomerari urbane. Acestia dobandesc competentele necesare in vederea desfasurarii, la nivele maxime de exigenta, a unor activitati de proiectare, cercetare si executie.
Facultatea de Cai ...citeste mai departe despre "Facultatea de Cai Ferate, Drumuri si Poduri - pentru cei care vor sa devina ingineri de elita" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 10:00