Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si omologul sau chinez, Xi Jinping, au salutat luni lansarea conductei 'Power of Siberia', primul gazoduct care face legatura intre cele doua tari si care va da un impuls semnificativ legaturilor economice si politice dintre Moscova si Beijing, informeaza Reuters si AFP.
Ggazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri si va conecta zacamintele de gaze naturale din Siberia orientala de frontiera ruso-chineza. Ulterior, China ar urma sa finalizeze in 2022-2023 un gazoduct care va face legatura intre frontiera cu Rusia si metropola Shanghai, astfel ca lungimea totala a conductei va depasi 3.000 de kilometri.
"Acesta este un eveniment istoric nu doar pentru piata mondiala a energiei dar si pentru noi, pentru Rusia si China", a declarat Vladimir Putin intr-o video-conferinta retransmisa de televiziunea rusa. "Act pas duce cooperarea strategica dintre Rusia si China la un nou nivel si ne aduce mai aproape de obiectivul pe care l-am stabilit in comun cu liderul chinez Xi Jinping privind cresterea schimburilor comerciale pana la 200 miliarde dolari in anul 2024", a mai spus Putin.
"Robinetul a fost deschis (...) gazul natural intra in China", a declarat la randul sau directorul general de la Gazprom, Alexey Miller.
Noul gazoduct este insotit de un urias contract de aprovizionare de gaze, semnat in luna mai 2014 de grupul rus Gazprom si concernul chinez CNPC, si a carui valoare este estimata la peste 400 de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 12:49
Rolul Europei de ultima destinatie pentru gazele naturale lichefiate (GNL) pe care traderii nu le pot vinde in alta parte se apropie de sfarsit, transmite Bloomberg.
In contextul in care depozitele sunt pline, iar iarna pare a fi una blanda, au crescut ingrijorarile cu privire la cat de multe gaze naturale lichefiate pot absorbi terminalele si retelele de gazoducte din Europa.
In plus, cererea modesta din Asia si mai multe livrari din SUA si Rusia inseamna ca presiunile la adresa capacitatii Europei de a absorbi gaze naturale sunt din ce in ce mai mari.
"Iarna aceasta si anul viitor vor fi complicate. Europa a jucat un rol uimitor pe piata dar poate ca in prezent am epuizat toate instrumentele", a declarat Arturo Gallego, director pentru tranzactiile cu GNL la grupul britanic Centrica Plc.
Daca cererea nu isi revine, furnizorii ar putea fi fortati sa reduca productia. Intr-un scenariu extrem o prabusire a preturilor ar putea obliga si o reducere a capacitatilor de export ale SUA.
In plus, presiunile la adresa sistemului de gaze al Europei ar putea sa devina si mai intense. Massimo Di-Odoardo, analist la Wood Mackenzie Ltd. sustine ca importurile de gaze naturale lichefiate ar urma sa creasca semnificativ anul acesta la 81 milioane de tone, urmand ca anul viitor sa fie adaugate alte 10 milioane tone.
"Daca aduci un cargo cu gaze naturale lichefiate in nord-vestul Europei, cred ca vei avea dificultati in a gasi capacitati", a apreciat Peter Abdo, director... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 16:01
Pentru prima data dupa ce a demarat productia de gaze naturale la zacamantul Groningen in 1963, Olanda a devenit anul trecut un importator net de gaze naturale, adaugandu-si numele pe lista statelor europene care sunt din ce in ce mai dependente de gazele naturale livrate prin conducte de furnizori precum Norvegia si Rusia sau via tancuri LNG din SUA, Qatar si alte parti.
Aceasta modificare era inevitabila dupa ce autoritatile olandeze au promis ca vor inchide campul Groningen, in urma cutremurelor provocate de extractia de gaze la depozitele din zona de nord a zacamantului.
Productia la ceea ce a mai ramas la acest zacamant va mai continua cativa ani, ceea ce va genera miliarde de euro pentru statul olandez, Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, informeaza Bloomberg.
Gazele naturale sunt responsabile pentru aproximativ 40% din productia de energie electrica a Olandei.
Firma GasTerra, un joint venture intre statul olandez si companiile petroliere Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, a anuntat vineri ca in 2018 vanzarile sale au crescut cu 17% pana la 11,2 miliarde euro.
Insa doar o treime din gazele naturale au venit de la campul Groningen, pentru care firma are drepturi exclusive de comercializare, iar restul de la mai multe zacaminte mai mici offshore precum si din importuri din Norvegia si Rusia.
"Inca de cand a inceput exploatarea de gaze naturale la Groningen, Olanda a fost autosuficienta. Acest lucru nu mai este valabil", a declarat... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 13:51
Romania va importa in acest an din Rusia doar 3% din consumul de gaze naturale, insa de anul viitor ar putea renunta la importuri, intrucat productia interna ar fi capabila sa asigure integral consumul, a declarat presedintele ANRE, Niculae Havrilet.
"Din luna aprilie nu s-a mai importat nimic. Si acum, in acest moment, importurile sunt zero. Estimam pentru acest an importuri de circa 3%, insa luam gaze din import pentru echilibrare. De exemplu, daca avem o perioada mai geroasa, gazele din depozite nu pot fi scoase la presiunile normale. Daca anul viitor productia interna va acoperi intreg consumul, atunci nu vom mai importa", a afirmat Havrilet.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) estimeaza un consum de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru acest an, din care importurile se vor ridica la numai 3%, fata de 25% inainte de 2008.
Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul tarii. In ceea ce priveste ...citeste mai departe despre "Romania ar putea renunta la importurile de gaze naturale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 17:40
Valoarea facturii la gaze naturale ar putea sa scada cu 1-3% la 1 aprilie, ca urmare a eliminarii importului de gaze rusesti, insa pretul gazelor din productia interna poate creste cu 6-7% in 1 iulie, in functie de rezultatul discutiilor dintre Guvern si Fondul Monetar International (FMI).
"Din 1 aprilie nu mai impunem import nimanui, iar din 1 ianuarie oricum nu mai exista cosul de gaze pentru industrie, ci doar pentru consumatorii casnicici. Anul acesta consideram ca nu vom mai depinde de import, dar asta nu inseamna ca acordurile de import ale firmelor nu raman in vigoare", a declarat, vineri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.
FMI si Comisia Europeana (CE) au cerut Guvernului sa creasca pretul gazelor pentru populatie si centrale de energie termica (CET) de la 53,3 ...citeste mai departe despre "Romania scapa de "jugul" energetic al Rusiei? In acest an am putea sa nu importam deloc gaze" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 19:50
Europa nu va putea in viitorul apropiat sa cumpere gaze lichefiate din SUA, a declarat Rainer Seele, presedintele Consiliului de administratie al companiei germane Wintershall, intr-un interviu aparut luni in publicatia economica Vedomosti, informeaza agentia de presa RIA Novosti.
Potrivit lui Seele, discutiile despre inlocuirea gazelor naturale ruse cu livrari de gaze lichefiate din SUA seamana mai mult cu niste declaratii populiste decat cu previziuni realiste si intemeiate economic.
"Livrarile in masa de gaze din SUA reprezinta, cu siguranta, o perspectiva indepartata si nu o prognoza pentru viitorul apropiat. Nu este clar despre ce volume libere de gaze americane este vorba si care va fi pretul final al acestor gaze in terminalele europene", a afirmat Rainer Seele, care conduce si Camera de comert ruso-germana.
Potrivit acestuia, este dificil de evaluat in ce masura infrastructura actuala este pregatita pentru eventualele livrari din America si daca exista un numar suficient de petroliere pentru transportarea lor.
Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, declarase anterior ca pretul gazelor in Europa va creste cu 50% in cazul in care autoritatile europene vor decide sa renunte la gazele din Rusia.
Necesitatea construirii unor terminale de regazeificare si a altei infrastructuri va conduce la faptul ca gazele in Uniunea Europeana vor costa cel putin 550 dolari pe mia de metri cubi in loc de 380 de dolari, cat este in prezent, a indicat ministrul rus.... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 11:45
Presedintele Traian Basescu a subliniat, luni, ca Romania se poate descurca si fara importurile de gaze din Rusia, datorita resurselor bogate si variate de care dispunem. In plus, tara noastra nu sufera de un deficit energetic, asa cum se intampla in cazul altor state din regiune.
"Romania, daca nu mai face importuri de gaze din Rusia, poate foarte bine sa isi duca viata, inchide productia de ingrasaminte de la un combinat sau doua si isi rezolva problema. Asta este situatia cea mai rea, dar Romania are o capacitate energetica mai mare decat propriile ei nevoi. Investitiile in energia eoliana au fost extrem de eficiente. Putem sa ne desfasuram activitatea fara import de gaze din Rusia", a declarat presedintele Traian Basescu, la Adevarul LIVE.
Mai mult, el aminteste ca putem scoate gaze naturale din Marea Neagra in perioada 2018-2020, iar companiile Chevron si Exxon Mobile sunt "determinate sa valorifice licentele primite de la statul roman"
Basescu: Nu poti sa urasti Romania ...citeste mai departe despre "Basescu: Romania o poate duce bine si fara gazele rusesti. Tarile din jur au un mare deficit energetic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 14:59
Rusia garanteaza livrarea de gaz Europei, a declarat ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, la o intalnire cu omologul bulgar Traicio Traikov, la Moscova.
"Perceptia unei scaderi a livrarlor catre statele din Balcani a aparut din cauza cresterii consumului, pe fondul conditiilor meteo din Europa. Nu vor fi probleme cu livrarea cantitatilor cerute catre Bulgaria si alte state europene", a subliniat ministrul rus.
In primele zile ale lunii februarie, mai multe state europene, printre care Bulgaria, Grecia, Romania, Slovacia, Ungaria, Polonia, Austria, Italia si Germania, au spus ca Gazprom nu livreaza suficient.
Potrivit Gazprom, in ianuarie compania a indeplinit cerintele de gaz pentru Europa, iar situatia se va ameliora curand. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 19:37
Productia totala de gaze naturale a scazut anul trecut cu 2,8%, iar importurile au avansat cu 16,5%, se arata intr-un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE), precizeaza Mediafax.Cei mai mari producatori de gaze sunt OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias, cele doua companii acoperind impreuna peste 97% din piata.
Romgaz a produs o cantitate de 5,776 miliarde metri cubi de gaze, iar OMV Petrom a extras 5,16 miliarde metri cubi.
Gazele produse in Romania au acoperit anul trecut 82,84% din consum, fata de 85,28% in 2009, in timp ce importurile au reprezentat 17,16% din total, comparativ cu 14,72% in 2009.
Romania importa gaze indirect din Rusia prin intermediul companiilor WIEE Romania si Conef Gaz, care livreaza cantitati si catre GDF Suez Energy Romania, E.ON Energie Romania, Romgaz Import sau ELCEN Bucuresti.
Potrivit ANRE, WIEE a acoperit anul trecut 18,5% din importuri, fata de 17,6% in 2009, iar Conef Gaz a avut o cota de 2,13%, la fel ca in 2009.
WIEE este detinuta de WIEE Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom pentru a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene. Conef este controlata de grupul rus Vimetco, proprietarul producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR).
Pretul mediu al gazelor importate a fost anul trecut de 360 dolari pe 1.000 metri cubi, in usoara crestere fata de media de 356,5 dolari pe 1.000 metri cubi in 2009.
Principalii furnizori... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 16:05