Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dupa o jumatate de secol de autosuficienta, Olanda a fost importator net de gaze naturale in 2018

Dupa o jumatate de secol de autosuficienta, Olanda a fost importator net de gaze naturale in 2018


Pentru prima data dupa ce a demarat productia de gaze naturale la zacamantul Groningen in 1963, Olanda a devenit anul trecut un importator net de gaze naturale, adaugandu-si numele pe lista statelor europene care sunt din ce in ce mai dependente de gazele naturale livrate prin conducte de furnizori precum Norvegia si Rusia sau via tancuri LNG din SUA, Qatar si alte parti.

Aceasta modificare era inevitabila dupa ce autoritatile olandeze au promis ca vor inchide campul Groningen, in urma cutremurelor provocate de extractia de gaze la depozitele din zona de nord a zacamantului.

Productia la ceea ce a mai ramas la acest zacamant va mai continua cativa ani, ceea ce va genera miliarde de euro pentru statul olandez, Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, informeaza Bloomberg.

Gazele naturale sunt responsabile pentru aproximativ 40% din productia de energie electrica a Olandei.

Firma GasTerra, un joint venture intre statul olandez si companiile petroliere Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, a anuntat vineri ca in 2018 vanzarile sale au crescut cu 17% pana la 11,2 miliarde euro.

Insa doar o treime din gazele naturale au venit de la campul Groningen, pentru care firma are drepturi exclusive de comercializare, iar restul de la mai multe zacaminte mai mici offshore precum si din importuri din Norvegia si Rusia.

"Inca de cand a inceput exploatarea de gaze naturale la Groningen, Olanda a fost autosuficienta. Acest lucru nu mai este valabil", a declarat directorul general de la GasTerra, Annie Krist. Acesta a subliniat ca este nevoie stringenta de gaze naturale, pentru a face fata cererii crescute de energie electrica, pentru a sustine sursele regenerabile si a inlocui carbunele.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 3420 ori