Cum va fi afectata Romania daca Ucraina intra in incapacitate de plata

Luni, 10 Martie 2014, ora 14:19
1878 citiri
Cum va fi afectata Romania daca Ucraina intra in incapacitate de plata

Intrarea Ucrainei in incapacitate de plata sau sanctiunile economice la adresa Rusiei ar afecta intr-o mica masura Romania, principala provocare fiind gasirea unei solutii alternative la furnizarea de gaze rusesti, dar impactul ar fi mult mai mare in cazul escaladarii conflictului, estimeaza BCR.

"Pentru perioada urmatoare vedem un impact limitat asupra Romaniei in urma unei posibile intrari in incapacitate de plata a Ucrainei, dar o retorica beligeranta din partea Rusiei va determina o reactie prompta din partea investitorilor, dupa cum am putut vedea deja. (...) Am asistat pana in prezent la un fenomen de contagiune limitata in special in cursul zilei de luni (3 martie, n.r.), cand Vladimir Putin a emis un ultimatum catre fortele ucrainene ca acestea sa se retraga din Crimeea. Leul si zlotul polonez au reactionat rapid, dar s-au intors pe un trend de apreciere dupa ce presedintele rus a revenit asupra declaratiei belicoase", arata analistii BCR, intr-un raport.

In ceea ce priveste pietele financiare, autorii raportului noteaza ca preturilor activelor romanesti nu prezinta riscuri semnificative, in lipsa unor declaratii beligerante sau escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina, destul de putin probabila data fiind diferenta de forte dintre cele doua tari.

"Leul ar putea suferi un usor recul, de 1-2%, daca intr-adevar lucrurile iau o intorsatura urata. Iesirea investitorilor straini din plasamentele in obligatiuni locale ar putea pune presiune pe cursul de schimb, dar banca centrala va apara leul punand gratie regimului de flotare controlata daca se constata o crestere mare a volatilitatii. Pretul obligatiunilor romanesti ar putea fi afectat pe termen scurt, insa miscarea nu ar trebui sa fie mai mare de 20-30 puncte de baza. Pana in prezent nu a fost observata o asemenea miscare. Faptul ca Romania a devenit o piata emergenta dintr-una periferica pentru investitiile in titluri cu venit fix si pozitia macroeconomica solida ar trebui sa ofere suficiente motive de incredere", se mentioneaza in raport.

Impactul asupra Romaniei al unui eventual embargo economic asupra Rusiei

Sursa citata analizeaza si impactul asupra Romaniei al unui eventual embargo economic al Uniunii Europene asupra Rusiei, concuzionand ca, intr-un scenariu negativ, Romania se va confrunta cu mai multe riscuri, transmise atat direct cat si indirect, prin cateva canale, precuum reducerea exporturilor, intreruperea furnizarilor de gaze naturale si impactul asupra pietei globale a marfurilor (pretul petrolului).

Ponderea exporturilor romanesti catre Rusia este in prezent de 2,8% in total exporturi (locul 9), in timp ce ponderea importurilor este de 4,1% (locul 6). Comertul cu Rusia genereaza un deficit de 700 milioane euro pe an.

"Principalele produse exportate sunt echipamentele de transport (34%), unde credem ca Dacia este principalul contributor, echipamente electrice (21%) si produse chimice (14%). Pe partea de importuri, gazele naturale domina clasamentul de departe avand o pondere de 88% in importurile Romaniei din Rusia. O posibila oprire a furnizarii gazelor naturale ar putea fi declansata nu numai de un embargo comercial european asupra Rusiei ci si de o decizie a Rusiei de oprire a furnizarilor catre Ucraina datorita neplatii unei facturi de 2 miliarde de dolari. Aceasta ar fi o repetare a scenariului din 2009 si s-ar putea petrece mai rapid decat instituirea unui embargo european asupra Rusiei", conform raportului.

BCR mentioneaza ca circa 80% din consumul anual de gaze naturale al Romaniei este acoperit de productia locala si ca cererea poate fi acoperita integral din resurse interne, in caz de nevoie. Pacura si carbunele pot substitui gazele naturale la productia locala de electricitate.

Analistii bancii concluzioneaza ca impactul asupra Romaniei va fi destul de limitat datorita relatiilor comerciale slab dezvoltate dintre Romania pe de o parte si Rusia si Ucraina de cealalta parte.

"Industria auto ar putea fi afectata pana intr-un anumit punct (5% din exporturile acestei ramuri merg in Rusia), la fel si industria echipamentelor electrice (care livreaza in Rusia 6% din totalul exporturilor sale), dar nu in mod semnificativ. Securitatea energetica a Romaniei ar putea fi afectata destul de putin pe termen scurt. Pana la venirea iernii viitoare ar putea fi gasite solutii alternative, de tipul cumularii de noi rezerve, folosirii resurselor alternative sau gasirea de noi furnizori. Totodata, Romania fiind perceputa ca jucand intr-o liga economica diferita de cea a Ucrainei, o eventuala incetare de plati a Ucrainei ar putea avea un efect limitat asupra Romaniei. Bineinteles, un razboi deschis intre Rusia si Ucraina ar schimba in mod dramatic intreaga situatie", estimeaza sursa citata.

Autoritatile ucrainene au renuntat, in noiembrie, sa semneze un acord de asociere cu UE, aflat in pregatire de trei ani, declansand o miscare de contestare fara precedent care a condus la o baie de sange, la Kiev. Peste 100 de persoane au fost ucise.

Viktor Ianukovici a parasit Ucraina si fost destituit din functia de presedinte al tarii de catre Parlament, de facto, la sfarsitul lui februarie. Ulterior a fost instalat un guvern interimar, iar Moscova a masat trupe militare in Peninsula Crimeea.

Parlamentul din Crimeea a votat in favoarea secesiunii regiunii din Ucraina si aderarii la Federatia Rusa. Un referendum pe aceasta tema a fost programat pentru 16 martie.

SUA si UE au amenintat Rusia cu sanctiuni economice si diplomatice dupa interventia militara in Crimeea.

#incapacitate plata ucraina, #conflict Rusia Ucraina, #impact economic Romania, #embargo economic Rusiei , #stiri Impact