Ultimul program de asistenta financiara dedicat Greciei pare sa nu aiba nimic de a face cu datoria tarii, fiind, mai degraba, un experiment capitalist atat de extrem incat niciun alt stat european nu risca sa-l aplice.
Cele 86 de miliarde de euro care vor fi alocate progamului sunt insotite de masuri de austeritate drastice, incat nesustenabilitatea datoriei si agravarea depresiunii economice sunt inevitabile.
Si, cu toate acestea, este pe punctul de a fi implementat, constata cotidianul The Independent.
De vanzare
Europa nu pare deloc confuza in privinta Greciei, in spatele declaratiilor liderilor sai stand un program de privatizare bine pus la punct.
Grecia este de vanzare, iar din acest punct de vedere antreprenorii, muncitorimea si fermierii din tara vor trebui maturati din calea corporatiilor straine.
In cadrul programului de privatizare, Grecia va trebui sa puna la dispozitia unui organism controlat de institutiile europene active insumand 50 de miliarde de euro care vor fi vandute pe rand.
Porturi, aeroporturi, sistemul de energie electrica, proprietati si terenuri vor fi vandute pentru a asigura returnarea datoriilor, dupa cum argumenteaza creditorii europeni.
O logica de bun simt dezvaluie totusi faptul ca o tara care isi vinde activele profitabile, risca mai degraba sa intre in incapacitate de plata, decat sa achite la timp imprumuturile.
Deloc surprinzator, cele mai profitabile afaceri detinute de statul elen sunt scoase la licitatii... mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 10:09
1Criza din Grecia a intrat in atentia lumii abia in 2009, insa mai multi economisti, politicieni si profesori au sesizat problemele din zona euro inca din anii 1990.
Cel putin noua persoane, grupate de Bloomberg intr-un amplu articol, au avut viziunea de a avertiza cu privire la o potentiala criza de genul celei pe care o traverseaza Grecia.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Iata cine sunt acestea:
Wynne Godley
Economist britanic, acesta a scris despre crizele cu care se poate confrunta o tara inca din 1992, in London Review of Books:
Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat
"Ce se intampla daca o intreaga tara - o potentiala 'regiune' intr-o comunitate deplin integrata - sufera probleme structurale? Daca este un stat suveran, isi poate devaloriza moneda. Poate apoi sa continue cu succes, fara a face concedieri, cu conditia ca oamenii sa accepte scaderea necesara din veniturile lor reale.
Intr-o uniune ...citeste mai departe despre "9 oameni care au prevazut criza din Grecia cu decenii in urma" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Iulie 2015, ora 08:45
Noile incercari de a iesi din impasul negocierilor sterile duse intre oficialii eleni si tabara creditorilor din zona euro au adus in discutie posibilitatea organizarii unui referendum prin care populatia sa decida daca este de acord sa ramana in zona euro cu pretul reformelor dure.
Desi reprezentantii guvernului Syriza au fost cei care au marsat initial pe aceasta varianta, vestea ca ministrul de Finante german sustine propunerea i-a facut pe greci sa intoarca foaia. Guvernul de la Atena a retras de pe ordinea de zi propunerea de organizare a plebiscitului, relateaza Reuters.
Inca o incercare de compromis
Oficialii de la Atena au motivat decizia de a renunta la ideea organizarii unui referendum privind mentinerea sau nu a Greciei in zona euro prin sansa atingerii unui compromis cu creditorii pana la sfarsitul lunii.
"Suntem pe punctul de a ajunge la un compromis onorabil. Organizarea unui referendum nu intra in vederile noastre in acest moment", a explicat ministrul de Interne Nikos Voutsis la postul Mega TV.
"Ne grabim sa punem in practica toate lucrurile asupra carora s-a cazut de acord. Lucram cu deosebita atentie si determinare pentru a incheia intelegerea cu creditorii, in ciuda piedicilor puse de cei care vor sa submineze aceasta intelegere", a explicat si Nikos Pappas, unul dintre consilierii personali ai premierului Tsipras.
Obstacolele principale care stau in calea incheierii unui acord intre guvernul elen si creditorii sai din zona euro sunt... mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 07:56
Peste 44% dintre greci au avut anul trecut venituri sub pragul saraciei, potrivit estimarilor unui grup de analiza al Universitatii de Economie si Afaceri de la Atena, citat de cotidianul elen Kathimerini.
Pragul saraciei este de 60% din venitul mediu din 2009, ajustat la inflatie, sau pana la 665 de euro pe persoana, sau 1.397 de euro pentru un cuplu cu doi copii minori in intretinere, informeaza Kathimerini.
Raportul Grupului de Analiza pentru Politici Publice sugereaza ca, in loc sa intareasca sprijinul pentru persoanele fara loc de munca - o metoda eficienta de stimulare a cererii de consum, statul a fost nevoit sa reduca acest ajutor.
De asemenea, statul nu a reusit sa impiedice colapsul structurilor sociale atat din cauza masurilor de austeritate adoptate in ultimii ani, cat si a lipsei unor strategii adecvate si a utilizarii ineficiente a resurselor, probleme care au afectat Grecia si inainte de declansarea crizei.
Grecia a inregistrat in 2013 al saselea an de recesiune. Bugetul pentru acest an, aprobat de parlament la inceputul lunii decembrie, ia in calcul revenirea economiei pe crestere, cu un avans al PIB de 0,6%.
Comisia Europeana, FMI si guvernul de la Atena se asteapta ca economia sa revina pe crestere in acest an, insa unii analisti au avertizat ca recesiunea va continua, insa cu o contractie a PIB mai redusa.
Guvernul de la Atena a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate, printre care cresteri de taxe, concedieri si reduceri de... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 18:16
Bancile elene inchid in fiecare zi lucratoare 2 - 3 filiale, deoarece creditorii locali trebuie sa-si injumatateasca marimea comparativ cu perioada de dinaintea crizei financiare, potrivit unei analize a site-ului ekathimerini.com.
Din 2010 si pana in 2012, bancile si-au redus cu 300 numarul de filiale si cu 5.000 numarul de angajati. Ca rezultat, la sfarsitul anului trecut, in sectorul bancar elen mai erau 3.453 de sucursale si 54.751 de angajati.
Dar aceste tendinte sunt doar la inceput. Conform planurilor de restructurare a celor patru banci de importanta sistemica din Grecia, reteaua lor combinata va scadea cu 1.000 de filiale si vor fi concediati 13.500 de angajati, pana la sfarsitul lui 2017, adica o reducere cu 30% a numarului de filiale si cu 25% a numarului de angajati.
La sfarsitul lui 2012, reteaua combinata a bancilor din Grecia se ridica la 3.350 de filiale.
La sfarsitul primului trimestru din 2013, Piraeus avea cea mai mare retea, de 1.300 de unitati, urmata de Alpha, cu 730 de filiale, Eurobank cu 630 de sucursale, si National Bank of Greece, cu 500 de unitati. Numarul de angajati din cele patru mari banci de importanta sistemica va fi redus cu peste 20%, de la aproximativ 43.000 de persoane in prezent.
Deja Piraeus a anuntat ca 2.182 de angajati vor pleca in urma acceptarii schemei de plecari voluntare, National Bank of Greece vrea sa renunte la 2.000 de persoane, iar Eurobank are ca obiectiv concedierea a 800 de angajati.
In ciuda... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 10:22
Grecia va fi marcata saptamana aceasta de o avalansa de greve si proteste impotriva concedierilor si transferurilor fortate in sectorul public, dar si a masurilor de austeritate impuse de creditorii internationali in schimbul ajutorului financiar, primele incidente inregistrandu-se deja luni dimineata la Atena, unde politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa paznicii de scoli care au incercat sa patrunda cu forta in cladirea Ministerului Reformei Administrative, transmit agentiile Reuters si EFE.
Acest "tsunami" de greve este determinat in principal de angajamentul pe care guvernul de la Atena si l-a asumat in fata troicii creditorilor internationali (UE-BCE-FMI) de a transfera 12.500 de angajati din sectorul de stat pana la sfarsitul lunii in curs si inca atatia pana la sfarsitul anului, in cadrul asa-zisei scheme de mobilitate a fortei de munca.
Aceasta schema presupune transferul fortat al angajatilor sau concedierea lor intr-un termen de opt luni din momentul primirii preavizului. In aceasta perioada, ei primesc numai 75% din salariu si pot fi mutati oricand pe un alt post vacant sau sunt concediati daca la sfarsitul celor opt luni nu li se gaseste vreun post.
Profesorii sunt cei care au inceput luni greva. Ei vor fi urmati de personalul administrativ din invatamant, de functionarii publici din organismele de ocupare a fortei de munca si de securitate sociala, de personalul medical din spitalele de stat si de avocati. Incepand de miercuri a fost... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 14:54
Grecia nu poate indeplini tintele de reforma a sectorului public dar cu toate acestea se asteapta sa ajunga la un acord cu creditorii internationali cu privire la toate celelalte subiecte cu ocazia reuniuni de luni a Eurogrupului, au declarat miercuri mai multi oficiali din Ministerul grec de Finante.
UE si FMI au avertizat Grecia ca are la dispozitie pana vineri pentru a-i convinge ca poate indeplini conditiile impuse in schimbul pachetului de asistenta financiara, pentru a obtine urmatoarea transa de 8,1 miliarde de euro din asistenta internationala, transmite Reuters.
Autoritatile de la Atena au ratat deja un termen limita fixat pentru luna iunie privind plasarea a 12.500 de angajati din sectorul public intr-o "schema de mobilitate", in cadrul careia urmeaza sa fie transferati sau concediati in decurs de un an, iar oficialii greci sustin ca nu vor putea ajunge la un acord cu privire la acest subiect pana luni.
"Nu exista nicio sansa sa indeplinim solicitarile actuale in forma in care sunt fixate", a declarat un inalt oficial din Ministerul grec de Finante.
Atena trebuie sa finalizeze discutiile cu creditorii internationali pana la mijlocul lunii pentru a se asigura ca va primi o noua transa din programul de ajutor, bani de care are nevoie pentru a rascumpara obligatiuni in valoare de aproximativ 2,2 miliarde de euro care ajung la maturitate in luna august.
Oficialii greci incearca acum sa calmeze ingrijorarile cu privire la ceea ce s-ar putea intampla... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 14:02
Grecia a inceput, duminica, o noua runda de discutii cu reprezentantii UE, BCE si FMI, pentru a obtine luna aceasta acordarea urmatoarei transe din pachetul de asistenta financiara acordat Atenei, in valoare de 2,8 miliarde de euro, transmit AP si Xinhua.
De asemenea creditorii internationali ai Greciei vor analizat saptamana aceasta cu oficialitatile elene posibilitatea unor concedieri in sectorul public, surse anonime afirmand ca ar fi vorba de concedierea a 150.000 de angajati pana in 2015.
Duminica, reprezentantii UE, BCE si FMI au avut discutii preliminare cu oficiali de la Ministerul de Finante al Greciei privind reducerile de personal in sectorul public, dar nu s-a adoptat nici o decizie.
Trei oficiali la Ministerul de Finante al Greciei au declarat, sub protectia anonimatului, ca reprezentantii creditorilor internationali insista ca sunt necesare concedieri in sectorul public ca parte a planului de reorganizare pentru a face statul elen mai eficient.
De asemenea, inspectorii UE, BCE si FMI vor sa analizeze progresele inregistrate in procesul de privatizare, de colectare a taxelor si de recapitalizare a bancilor.
Ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, a declarat dupa intalnirea cu reprezentantii UE, BCE si FMI: "Climatul a fost extrem de pozitiv, creditorii recunoscand eforturile facute in ultimele luni".
"Nu mai putem face concedieri", a mai afirmat Stournaras, referindu-se la presiunile creditorilor internationali de reducere a... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 11:44
Guvernul elen pregateste noi taieri de salarii si pensii din sectorul public, precum si concedierea catorva mii de bugetari, in cadrul noului pachet de austeritate necesar pentru a convinge creditorii externi sa acorde urmatoarea transa din programul de finantare.
Detaliile planului nu sunt inca oficiale, insa surse guvernamentale elene au afirmat ca printre noile masuri se va numara o taiere "larga" a prestatiilor din sistemul public de pensii, precum si reduceri salariale si concedieri in sectorul public, potrivit Wall Street Journal.
Premierul Antonis Samaras trebuie sa prezinte creditorilor externi un plan pentru economii suplimentare de 11,5 miliarde euro in urmatorii doi ani, pentru a convinge Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana sa deblocheze urmatoarea transa, de 31 miliarde euro, din programul de finantare externa de 130 miliarde euro convenit in prima parte a acestui an in prelungirea acordului de 110 miliarde euro incheiat in 2010.
FMI ar putea acorda Greciei urmatoarea transa din imprumut
Transa a fost programata initial pentru luna iunie, dar turbulentele politice de la Atena au determinat amanari.
Samaras se va intalni miercuri cu premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, forul ministrilor de Finante din zona euro, care va efectua o vizita de o zi la Atena. Vineri, premierul elen va merge la Berlin pentru discutii cu cancelarul german Angela Merkel, dupa care se va intalni la... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 13:22