Romtelecom si Cosmote incep demersurile pentru fuziune

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 15:04
4876 citiri
Romtelecom si Cosmote incep demersurile pentru fuziune

S-a tot vorbit in ultimul timp despre faptul ca Romtelecom si Cosmote vor fuziona. Noul sef comun al companiilor, Nikolai Beckers, a confirmat ca exista negocieri directe intre statul roman si Deutsche Telekom. El a vorbit inclusiv despre strategia noii companii, care va deveni lider de piata in urma acestei mutari.

Aflate sub aceeasi umbrela, Romtelecom si Cosmote ar constitui un lider de piata, fiind cea mai mare companie din telecomul romanesc, cu peste 11.000 de angajati.

Zvonurile incep sa devina realitate, iar noul sef al Romtelecom si Cosmote, Nikolai Beckers, a vorbit, in cadrul primei sale intalnirii cu jurnalistii din Romania, despre strategia pe care o va aplica la conducerea celor doua companii si despre cum va actiona pe piata viitoarea companie, care va uni fortele celor doi operatori.

Nikolai Becker a fost numit sef peste operatiunile Cosmote si Romtelecom de la 1 aprilie si deja are o viziune despre cum trebuie sa procedeze pentru a castiga cota de piata.

"Sunt adeptul analizei", spune el. "Pana acum n-a trebuit sa iau nicio decizie grea, de cand am venit in Romania. Mai am de invatat despre tara, despre oameni, despre mediul competitional".

Beckers spune ca strategia de business adoptata in urma cu doi-trei ani in cadrul Cosmote si Romtelecom nu mai este valabila. "Piata este dinamica si a evoluat. In industria noastra, jocul se schimba la sase luni. Asta inseamna ca trebuie adoptate in mod constant strategii si ca trebuie sa ramai flexibil", spune oficialul.

Fuziunea dintre cele doua companii

Nikolai Beckers spune ca nu trebuie sa se indoiasca nimeni ca Romtelecom si Cosmote trebuie unite intr-o singura companie. "Logica economica este evidenta. Vorbim de produse si servicii convergente, catre care tind toti operatorii. La sfarsitul zilei, din perspectiva clientului, trebuie sa ai o singura entitate care sa-ti ofere totul, de la A la Z", a spus el.

Realitatea confirma si logica, pentru ca cele doua parti implicate, statul roman si Deutsche Telekom sunt "in discutii constructive".

Romtelecom si Cosmote au venituri anuale de peste un miliard de euro, generate pe piata locala. Impreuna au peste 10 milioane de clienti.

Cele doua companii sunt controlate de grupul elen OTE, al carui actionar majoritar este gigantul german Deutsche Telekom.

La Romtelecom, OTE International Investments (Grecia) detine 54,01% din capitalul social, iar Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) - 45,99%.

In cazul operatorului de telefonie mobila, actionarii sunt Cosmote Mobile Telecommunications (Grecia) - 70% si Romtelecom - 30%.

"Un astfel de proces (n.r. de fuziune) dureaza. Exista obiectii rezonabile de ambele parti si cred ca poate fi gasita o solutie", a spus Beckers, fara sa intre in amanunte. "Suntem la inceputul acestui proces, dar va mai dura pana se va ajunge la o concluzie".

CEO-ul a declarat ca aceste discutii nu sunt planificate intr-un calendar bine stabilit.

Ce se intampla cu cele doua companii, pana cand va fi luata decizia de unire

Nikolai Beckers spune ca s-a mai confruntat cu fuziuni in cariera sa. El apreciaza faptul ca cele doua companii nu se afla intr-o pozitie de incertitudine.

"Faptul ca exista o conducere comuna nu creaza incertitudini. Dupa cum stiti, avem inclusiv un director comercial comun, iar mesajul de marketing este transmis unitar".

Fara concedieri

Intrebat daca vor avea loc concedieri in urmatoarea perioada pentru reducerea costurilor operationale, Nikolai Beckers a spus ca este prea devreme pentru o astfel de discutie.

"E prematur si nu face parte din prioritatile mele. Daca va exista o intelegere intre actionari (n.r. statul roman si Deutsche Telekom), obiectivul principal va fi aducerea celor doua companii impreuna si oferta de servicii complete si integrate. Poate chiar vor fi create joburi noi. Exista oameni extrem de calificati in Romania, de care grupul Deutsche Telekom nu se foloseste pe deplin", a mai afirmat Nikolai Beckers.

"Eu nu vreau sa ma uit la o strategie defensiva, unde vorbim doar de taieri de costuri".

Avantajele si dezavantajele Romtelecom si Cosmote

Invitat sa enumere avantajele, dar si dezavantajele celor doua companii pe care le conduce, Beckers a apreciat "relatia puternica cu o parte enorma a populatiei Romaniei" pe care o are Romtelecom. "Este un avantaj imens. Totusi, nu suntem liderul, atunci cand vorbim de broadband si TV".

De aceea, una dintre prioritatile sale principale va fi dezvoltarea infrastructurii si serviciilor broadband si TV.

Oficialul a spus ca este un lucru normal ca veniturile Romtelecom generate din serviciile broadband si TV sa fi depasit veniturile generate de serviciile de telefonie fixa.

"Telefonia fixa va deveni o comoditate, iar factorul major de crestere va veni din broadband si TV", a spus el.

"Romtelecom trebuie sa lucreze in continuare la flexibilitate si la viteza de reactie pentru piata", a mai spus el.

In ceea ce priveste Cosmote Romania, Nikolai Beckers a spus ca operatorul a facut pasi extraordinari, ajungand de la zero la o cota de 22% din piata de comunicatii, in aproape opt ani.

#Nikolai Beckers CEO Romtelecom Cosmote, #unire Romtelecom Cosmote, #fuziune romtelecom cosmote , #Management