Greva cuprinde Grecia: Mii de sucursale de banci au fost inchise luni

Luni, 30 Iulie 2012, ora 20:14
2006 citiri
Greva cuprinde Grecia: Mii de sucursale de banci au fost inchise luni

Angajatii bancilor din Grecia au organizat luni o greva impotriva consolidarii sectorului, dupa preluarea activelor viabile ale bancii de stat ATEbank de catre Piraeus Bank, a patra mare institutie de credit a tarii, potrivit Financial Times.

Vanzarea a inca doua institutii de credit cu pierderi este iminenta: grupul francez Credit Agricole vrea sa renunte la subsidiara elena Emporiki Bank, in timp ce banca centrala analizeaza oferte pentru activele viabile ale bancii de stat Hellenic Postal Savings Bank.

Grecia se afla sub presiune din partea creditorilor internationali pentru a consolida sectorul bancar inaintea incheierii unui program de recapitalizare de 50 de miliarde de euro, parte a celui de-al doilea program de ajutor destinat statului, de 130 de miliarde de euro.

Cele mai mari patru institutii de credit ale tarii ar fi trebuit recapitalizate pana in iunie, dar procesul a fost intarziat din cauza a doua runde succesive de alegeri parlamentare anticipate.

Greva de luni a inchis mii de sucursale in toata Grecia.

"Suntem ingrijorati de reduceri de salarii, de pierderi de locuri de munca si de aranjamentele privind pensiile, in urma vanzarii bancilor. Protectia sociala este o problema cheie in aceasta perioada de criza", a declarat un oficial al sindicatului angajatilor din sectorul bancar OTOE.

Angajatii ATEbank se vor afla in greva si marti, potrivit unui anunt al sindicatului din care fac parte acestia. Chiar daca Piraeus a dat asigurari ca toti cei 5.500 de angajati isi vor pastra locurile de munca "auzim deja despre planuri de reduceri de cheltuieli care includ multe concedieri si pensionari anticipate", a spus reprezentantul OTOE.

Piraeus va plati 95 de milioane de euro pentru activele viabile ale ATEbank, potrivit unui oficial din ministerul de Finante. Activele neperformante vor fi preluate de Fondul Elen pentru Stabilitatea Bancilor.

Piraeus a inaintat singura oferta pentru ATEbank, care ar fi intrat in lichidare daca nu ar fi fost preluata, intrucat nu a fost inclusa in planul de recapitalizare. Odata cu preluarea depozitelor de 14 miliarde de euro ale ATEbank si a portofoliului de credite de 14,3 miliarde de euro, Piraeus devine a doua mare banca elena, cu active de 75 miliarde de euro.

ATEbank este unul dintre principalii creditori ai marilor partide politice din Grecia. Astfel, Noua Democratie a imprumutat de la banca 105 milioane de euro, iar PASOK 96,8 milioane de euro, inainte de declansarea crizei in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#greva angajati banci Grecia, #criza banci Grecia , #Grecia