Bancile vor iesi de pe piete pentru a supravietui. Concedierile nu mai sunt de ajuns

Miercuri, 22 August 2012, ora 12:00
1857 citiri
Bancile vor iesi de pe piete pentru a supravietui. Concedierile nu mai sunt de ajuns

Esecul Europei in rezolvarea crizei datoriilor suverane ii va determina pe sefii bancilor din regiune sa aiba in vedere iesirea de pe anumite segmente de piata, mai degraba decat reducerea treptata a joburilor, pentru a creste profiturile.

Impozitele generate de activitatea bancara pot scadea cu 25% anul acesta fata de 2009, atunci cand a inceput criza in Grecia, estimeaza firma de cercetare Freeman & Co. Bancile europene au concediat aproximativ 172.000 de persoane din 2009, potrivit datelor Bloomberg.

Strategia de a efectua noi disponibilizari nu va functiona din nou, avand in vedere faptul ca cerintele pentru cresterea capitalului si scaderea activitatii afecteaza bancile de investitii, spun investitorii si analistii. Noile reglementari vor reduce cu sase puncte procentuale castigul pe actiuni, de la 14% in prima jumatate a acestui an, conform reprezentantilor firmei de consultanta Bain & Co.

Bancile care s-au bazat pe rate ale dobanzilor scazute si finantare ieftina de la Banca Centrala Europeana pentru a intarzia luarea unei decizii in privinta unitatilor care urmeaza sa fie inchise, vor fi obligate sa hotarasca mai repede masurile pe care le vor lua.

Bancile europene isi reduc operatiunile

UBS AG, cea mai mare banca a Elvetiei, isi reduce operatiunile pentru a se concentra pe un management mai bun, din cauza cerintelor privind un capital mai strict, impuse de autoritatile de reglementare, si a venitului scazut, aflat in conexiune cu criza datoriilor.

In afara de reducerile de personal, cele mai multe banci europene nu au facut schimbari semnificative din momentul prabusirii Lehman Brotehrs, spune Joao Soares, partener in cadrul companiei Bain din Londra.

"Bancile aplica adesea strategia 'ultimului om ramas in picioare', prin mentinerea afacerii pana in momentul in care altii sunt fortati sa plece", a spus Soares. "Trebuie sa isi reinventeze fundamentele".

Cei mai importanti creditori din SUA care detin banci de investitii si unitati de tranzactionare - Bank of America Corp., Citigroup Inc. (C), Goldman Sachs Group Inc. (GS), JPMorgan Chase & Co. (JPM) si Morgan Stanley (MS) - au raportat cea mai mare scadere a veniturilor din anul 2008 in prima jumatate a acestui an, iar actiunile acestora sunt tranzactionate pe bursa la valori scazute.

Concedierile in cadrul bancilor nu mai sunt suficiente, spun analistii

"Suntem intr-un punct de inflexiune", spune Steve Hussey, analist in cadrul institutiei financiare AllianceBernstein Ltd.: "Unele banci trebuie sa iasa in fata si sa spuna ca au nevoie de mai putin oameni, reducerile situandu-se intre 30% si 50% din personal. Jucatori de nivelul doi sau trei trebuie sa iasa din anumite afaceri si sa se focuseze pe nise - atat din punct de vedere al productiei, cat si al localizarii geografice".

Deutsche Bank, cea mai mare banca a Germaniei, si Barclays, a doua banca a Marii Britanii, din punct de vedere al activelor, se afla printre cele mai bine plasate unitati de acest tip pentru ca pot sa exploateze venitul fix, valutele si operatiunile cu bunuri.

Analistii se asteapta ca Barclays sa adopte politici de dezvoltare mai conservatoare, care implica si prudenta in expansiune.

Barclays concediaza 3.000 de angajati

Veniturile fixe ale celor mai mari zece banci de investtiii din lume au scazut cu cel putin 25% in fiecare din ultimii doi ani, ajungand la 73 miliarde de dolari in 2011, potrivit firmei de analiza Coalition Ltd. din Londra.

Criza din zona euro a determinat modificarea scenariilor bancilor, reprezentantii acestora spunand ca previziunile lor si viziunea asupra profitului sunt diferite in prezent fata de 2010.

USB si Credit Suisse ar putea sa scada afacerile bancilor de investitii intr-o proportie mai mare decat competitorii lor din cauza cerintelor autoritatilor de reglementare elvetiene in ceea ce priveste nivelul capitalului, care trebuie sa fie mai ridicat decat nivelurile internationale.

Credit Suisse isi va majora capitalul cu peste sapte miliarde euro

USB a anuntat o pierdere inainte de aplicarea taxelor de 134,9 (130 milioane franci elvetieni) milioane de dolari in cel de-al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu un profit aproape triplu in aceeasi perioada a anului trecut (383 milioane franci elvetieni).

Oficialii Credit Suisse au anuntat luna trecuta ca vor reduce costurile pentru banca de investitii cu 550 milioane de franci elvetieni, refuzand sa specifice daca acest lucru va insemna concedieri. In aprilie, oficialii bancii anuntau ca vor disponibiliza 5.000 de persoane.

Banca elvetiana Credit Suisse va taia 5.000 de joburi

UniCredit SpA, a doua banca din Italia din punct de vedere al activelor, a iesit de pe segmentul de brokeraj, iar acum urmareste sa initieze un parteneriat cu Credit Agricole SA, a treia banca din Franta dupa valoare.

Royal Bank of Scotland Group a anuntat in ianuarie ca va concedia 3.500 de persoane din cadrul diviziei de investitii a bancii si va vinde sau inchide mai multe divizii.

BNP Paribas SA, cea mai mare banca din Franta, a redus 79 miliarde de euro din activele sale cu grad de risc.

In luna mai, BNP Paribas si Societe Generale, cele mai mari banci din Franta, au anuntat reducerea bonusurilor anuale pentru traderi si bancherii de top, dupa ce sectorul bancar a fost afectat anul trecut de temerile privind capitalul si finantarea.

BNP Paribas si Societe Generale reduc semnificativ bonusurile salariale

Intr-un context in care bancile de investitii sunt nevoite sa renunte la afacerile lor din cauza unor economii slabe, a unor venituri scazute si a unui capital cu o valoare ridicata, reglementat de autoritati, se pune problema supravieturii, iar unitatile care vor reusi sa depaseasca toate aceste probleme sunt putine, sustin analistii de la PricewaterhouseCoopers LLP. "Am putea vedea doar intre trei si cinci banci de investitii la nivel global".

#banci criza zona euro, #disponibilizari banci, #reduceri operatiuni banci, #banci renuntare afaceri, #banci inchidere divizii , #Banci internationale