Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNP Paribas si Societe Generale reduc semnificativ bonusurile salariale

BNP Paribas si Societe Generale reduc semnificativ bonusurile salariale


BNP Paribas si Societe Generale, cele mai mari banci din Franta, au anuntat reducerea bonusurilor anuale pentru traderi si bancherii de top, dupa ce sectorul bancar a fost afectat anul trecut de temerile privind capitalul si finantarea.

BNP Paribas va reduce nivelul bonusurilor cu 52%, la 488,7 milioane de euro, iar Societe Generale, banca franceza cea mai lovita de temerile privind lichiditatile in 2011, va scadea nivelul bonusurilor cu 44%, la 410 milioane de euro, transmite Reuters.

Ambele banci au majorat salariile de baza pentru 2011, cu 1,2% la BNP si 4% la SocGen, pentru a-si pastra angajatii performanti.

Luni, actiunile bancilor franceze au scazut puternic luni la bursa de la Paris, dupa ce victoria in alegeri a lui Francois Hollande a sporit temerile ca institutiile de creditare se vor confrunta cu taxe mai ridicate si ar putea fi nevoite sa divida unele din operatiunile lor mai riscante.

Actiunile BNP Paribas inregistrau luni un declin de 4,1%, actiunile Societe Generale au scazut cu 4,5% iar actiunile Credit Agricole cu 5,4%.

Hollande s-a angajat in campania electorala ca va forta bancile sa separe activitatile de retail de cele de investitii, considerate "speculative", va impune o taxa pe toate tranzactiile si va majora taxa pe profiturile bancilor cu 15%.

Analistii se asteapta ca bonusurile acordate de banci sa scada cu aproape 40%, in urma declinului veniturilor ca urmare a crizei datoriilor din zona euro.

Si Autoritatea Bancara Europeana (EBA) ia in considerare reglementari legale obligatorii in cazul remuneratiei bancherilor si a bonusurilor, iar Uniunea Europeana a cerut EBA sa analizeze, pana in 2013, modul in care sunt platiti bancherii, ca parte a unui proiect legislativ vizand capitalul si lichiditatea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1419 ori