CNBC: Noua austeritate din Europa se muta la companii

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 09:13
1177 citiri
CNBC: Noua austeritate din Europa se muta la companii

Sezonul rezultatelor trimestriale ale companiilor din zona euro a fost marcat de un val de anunturi de concedieri, demonstrand impactul crizei datoriilor suverane asupra sectorului privat si perioada dificila care va urma, relateaza CNBC.

Banca elvetiana UBS a anuntat recent desfiintarea a 10.000 de posturi, plan care a inceput sa fie pus in aplicare chiar a doua zi dupa ce a fost facut public, iar alte banci si companii europene iau masuri asemanatoare.

Miercuri, grupul de echipamente de telecomunicatii Ericsson, producatorul de otel Kloeckner si grupul de inginerie Bombardier au anuntat desfiintarea a mii de locuri de munca. Sunt afectate chiar si tari din nordul Europei, vazute ca economii sigure.

Datele referitoare la intentiile de achizitii ale managerilor au provocat ingrijorarea ca problemele economice din zona euro se extind inclusiv in Germania, care pana acum a fost relativ imuna la criza.

"Companiile au probleme in special din cauza bancilor, care trebuie sa isi reduca expunerea la credite si incep sa ramana fara garantii", a declarat Megan Greene, director pentru economie europeana la Roubini Global Economics.

Ea a aratat ca bancile sunt supuse unor presiuni puternice din partea guvernelor, sa cumpere obligatiuni suverane.

O licitatie de succes pentru obligatiuni spaniole, efectuata joi, este una dintre multele emisiuni sustinute de bancile locale.

Numerosi economisti, inclusiv Greene, avertizeaza ca ratele somajului ar putea creste din nou in 2013 si 2014, desi exista de obicei un decalaj de 6-9 luni intre anunturile de concedieri si efectul asupra somajului.

"Pana acum, sectorul privat s-a descurcat foarte bine sa compenseze restructurarile din sectorul public. Ma indoiesc ca situatia va continua, fiind posibil ca recentele concedieri anuntate sa sugereze un moment de cotitura", a aratat Vicky Redwood, economist sef la Capital Economics in Marea Britanie.

Redwood considera ca agravarea somajului va avea un impact negativ asupra redresarii economice si a cheltuielilor de consum, ceea ce se va vedea in urmatoarele 3-6 luni.

In Marea Britanie, in ultimii doi ani au fost create circa 1 milioan de noi locuri de munca in sectorul privat, ritmul fiind insa insuficient pentru a compensa concedierile din sectorul public.

"Pe termen lung, sectorul privat va avea de castigat de pe urma restructurarilor de stat", a declarat Ryan Bourne, director pentru cercetari economice la Centrul pentru Studii de Strategie.

Bourne considera ca criza europeana este una a competitivitatii, iar actualele probleme au fost partial generate de incapacitatea de a reduce suficient de rapid sectorul public in tari ca Grecia si Spania.

"In primii doi ani de criza s-a pus prea mult accentul pe nevoia de echilibrare a bugetelor si prea putin pe unele reforme structurale necesare pe piata muncii si in sistemul fiscal", a spus Bourne.

El a subliniat ca in lipsa cresterii locurilor de munca, fie in sectorul public fie in cel privat, spirala recesiunii si a datoriilor din Grecia va continua.

#austeritate Uniunea Europeana, #austeritate UE companii, #restructurare companii UE , #UE