Grupul rus de stat Gazprom a raportat vineri un declin de 45% al profitului net in trimestrul trei din 2019, la 212 miliarde de ruble (3,32 miliarde de dolari), comparativ cu perioada similara din 2018, din cauza exporturilor mai scazute si a preturilor mai reduse pe piata sa de baza din Europa, transmite Reuters.
Vanzarile totale ale Gazprom s-au situat la 1.600 miliarde de ruble in perioada iulie-septembrie 2019, de la 1.900 miliarde de ruble in trimestrul trei din 2018.
Veniturile brute de pe urma furnizarilor de gaze spre Europa si alte destinatii, excluzand Rusia si fostele state sovietice, au scazut cu 37% in trimestrul trei din 2019, la 587 miliarde de ruble, deoarece pretul mediu al gazelor naturale s-a redus la 169,8 dolari per 1.000 metri cubi (cm), de la 250,8 dolari per 1,000 cm in perioada similara din 2018.
In 2 decembrie, Gazprom va inaugura un gazoduct catre China, numit Puterea Siberiei. In 2025, cand conducta va ajunge la capacitate maxima, Gazprom va livra anual 38 miliarde metri cubi (bcm) de gaze catre statul asiatic.
In trimestrul trei din 2019, Gazprom a livrat 53,5 bcm de gaze catre Europa si alte destinatii, excluzand Rusia si fostele state sovietice, in scadere fata de 56,9 bcm in perioada similara din 2018.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 12:24
Grupul energetic rus Gazprom a anuntat ca isi va reorganiza exporturile si va infiinta in acest sens o divizie integrata de distributie internationala.
Gazprom, companie controlata de statul rus, a precizat ca acest proces de reorganizare se va derula in etape pe parcusul urmatorilor doi ani, informeaza Reuters.
In prima etapa, vor fi fuzionate si eficientizate activele si operatiunile companiei Gazprom Germania, care se ocupa de o mare parte din exporturile grupului. Ulterior, intr-o a doua etapa, Gazprom Germania va fuziona cu Gazprom Export.
Anul trecut, exporturile de gaze ale Gazprom au crescut cu 8%, pana la un record istoric de 194 miliarde metri cubi, ceea ce i-a conferit concernului rus o cota record de 35% pe piata din Europa.
Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica.
Companiile romanesti nu au contracte de import incheiate direct cu Gazprom, ci cu doua firme intermediare: Imex Oil, o subsidiara a grupului rus Conef, si WIEE, un joint-venture intre Gazprom si nemtii de la Wintershall. mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 17:37
Gigantul rus Gazprom a anuntat luni infiintarea unei noi companii, denumita Gazprom-Russkaya, care se va ocupa de constructia gazoductului ce va lega Rusia de Turcia, conducta menita sa inlocuiasca proiectul South Stream, la care autoritatile de la Moscova au renuntat la inceputul lunii.
Gazprom-Russkaya va avea sediul social in Sankt Petersburg, a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergey Kupriyanov, relateaza agentia Tass, potrivit Mediafax.
Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat saptamana trecuta ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream din cauza obiectiilor Comisiei Europene.
In locul South Stream, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz catre Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traverseaza Marea Neagra, a adaugat el.
Noul gazoduct va avea o capacitate anuala de transport de 63 de miliarde de metri cubi. Aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz vor fi livrate Turciei, restul cantitatii urmand sa fie furnizata altor tari europene.
Potrivit directorului general al Gazprom, Aleksei Miller, rolul Ucrainei ca tara de tranzit pentru gazele rusesti "va fi redus la zero", spre beneficiul Turciei. mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 17:35
Concernul rus de stat Gazprom avea in 2007, in plin boom al pietei materiilor prime, un obiectiv grandios: sa ajunga compania cu cea mai mare valoare din lume in sapte ani, dar a gafat cu doar 910 miliarde de dolari, esec emblematic pentru declinul economiei Rusiei.
In aprilie 2007, directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, estima ca producatorul de gaze isi va creste de patru ori capitalizarea, la 1.000 de miliarde de dolari, in numai sapte ani si va deveni cea mai valoroasa companie din lume.
Medvedev s-a inselat cu numai 910 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
De la momentul la care directorul Gazprom a anuntat acel obiectiv, niciuna dintre cele mai mari 5.000 de companii din lume nu a inregistrat un colaps mai puternic al capitalizarii decat gigantul rus. Declinul bursier de 154 miliarde de dolari al Gazprom a devenit emblematic pentru problemele economiei conduse de presedintele rus Vladimir Putin, mai noteaza Bloomberg.
Gazprom a scazut puternic trei ani la rand pe bursa, in contextul cheltuielilor pentru proiecte variind de la exploatari in Siberia, la Jocurile Olimpice de la Soci.
"Gazprom este campion in distrugerea valorii. Nu doar Gazprom a ratat obiectivul de a-si creste capitalizarea, ci Rusia insasi a esuat. Nu a reusit sa creeze un climat in care companiile de stat sa functioneze ca entitati controlate de actionari", a declarat Ian Hague, partener fondator la Firebird Management, firma care administreaza active de 1,3... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 17:06
Gigantul rus Gazprom a anuntat ca ia in calcul participarea la privatizarea companiei de gaze DEPA din Grecia in urmatoarea perioada, cand si Guvernul de la Bucuresti se pregateste de listarea la bursa a producatorului de gaze Romgaz.
In 2007, Gazprom si-a exprimat interesul de a participa la privatizarea Romgaz in momentul in care Guvernul Romaniei va scoate la vanzare producatorul national de gaze.
Guvernul si-a asumat in fata FMI listarea la bursa in acest an a unui pachet de 15% din Romgaz. Luni, Ministerul Economiei a anuntat ca a semnat contractul de intermediere cu consortiul de banci Erste Group, BCR, Goldman Sachs si Raiffeisen Capital & Investment.
Intre timp, potrivit RIA Novosti, oficialii Gazprom au anuntat ca iau in calcul sa participe la privatizarea companiei DEPA din Grecia.
Guvernul de la Atena scoate la vanzare in acest an 55% din DEPA si 31% din divizia sa de transport, DESFA. Procesul va intarzia pana la toamna, din cauza faptului ca societatile trebuie sa isi separe activitatile de productie, transport si distributie, conform noii legislatii europene din sectorul energetic.
Ofertele participantilor la procesul de privatizare sunt asteptate pana la data de 22 martie 2012.
Analistul Denis Borisov de la Nomos-Bank spunea, in februarie, ca statul elen poate obtine intre 1,5 si 2 miliarde de dolari in urma vanzarii celor doua companii de gaze, dar ca pretul ar putea totusi fi mai mic, avand in vedere problemele financiare cu care se... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 16:51
Grupul rus Gazprom a fost in 2009 cea mai profitabila companie din lume, cu un castig de 24,55 miliarde de dolari, chiar daca s-a plasat abia pe pozitia 50 in functie de venituri, in topul celor mai mari 500 de companii din lume realizat de revista Fortune, citat de Mediafax.Retailerul american Wal-Mart Stores este in schimb cea mai mare companie la nivel mondial, cu venituri de 408,2 miliarde de dolari si un profit de 14,33 miliarde de dolari.
Profitul net al Gazprom a scazut anul trecut cu 17,8%, la 24,56 miliarde de dolari, dar pozitia sa s-a imbunatatit intrucat profitabilitatea altor producatori mari din sectorul energiei a scazut cu peste 50%, dupa corectia drastica a cotatiei petrolului comparativ cu nivelul record din 2008.
Gazprom se afla in 2008 pe pozitia a doua, dar a devansat anul trecut Exxon Mobil, care a dominat clasamentul timp de cinci ani. In functie de venituri, Wal-Mart a devansat Royal Dutch Shell si Exxon, aflatein fruntea topului in anul precedent.
Veniturile Wal-Mart au urcat anul trecut cu 0,6%, la 408 miliarde dolari, dar cele ale Shell si Exxon au scazut cu 40%, respectiv 36%, la circa 285 miliarde dolari in ambele cazuri.
China este prezenta in clasament cu 46 de companii, cu noua mai mult comparativ cu 2008, astfel incat se afla pe locul al treilea, dupa Statele Unite si Japonia.
Veniturile celor 500 de companii au scazut cu 8,3%, la 23.100 miliarde de dolari, in timp ce profiturile au avansat cu 16,9%, la 960,5 miliarde... mai mult
Vineri, 09 Iulie 2010, ora 00:26
Marile companii petroliere din Rusia vor atrage din ce in ce mai multi investitori pe piata eurobondurilor, dupa ce Gazprom a strans 2,4 miliarde dolari dintr-o oferta suprasubscrisa, sunt de parere analistii si traderii, relateaza Reuters, preluat de NewsIn. Grupurile Lukoil si TNK-BP (detinut in proportie de 50% de gigantul petroler BP), par a fi cele mai potrivite pentru o actiune similara celei intreprinse de Gazprom, care a colectat miercuri capital in valoare de 1,3 miliarde dolari si 850 milioane euro.
Companiile rusesti ar putea fi tentate de actiuni similare, in contextul in care apetitul pentru risc pe pietele emergente a crescut, iar activele din statele emergente s-au apreciat la inceputul saptamanii pana la cel mai mare nivel din ultimele zece luni.
"Comenzile pentru transa de eurobonduri emise de Gazprom au depasit 9 miliarde euro, ceea ce inseamna ca cererea globala este foarte mare. Daca Lukoil sau TNK-BP vor lansa o emisiune noua de eurobonduri, investitorii for fi mai mult decat fericiti sa le cumpere", a declarat un analist.
"Companiile cu rating de investitii ar putea cu usurinta sa gaseasca ofertanti noi pentru cumpararea eurobondurilor. Acest lucru se aplica ambelor companii, Lukoil si TNK-BP. Eurobondurile emise de Sberbank ar avea cautare foarte mare", a declarat Aleksander Nikolaev, directorul diviziei de operatiuni pe pietele globale in cadrul Bank of Moscow.
Gazprom are un rating 'BBB', cu perspectiva negativa, acordat de agentia de... mai mult
Joi, 23 Iulie 2009, ora 16:34
Gazprom a semnat un acord de un miliard de dolari cu compania publica Namcor din Namibia, pentru construirea unei centrale electrice pe gaz, a anuntat vineri compania rusa, relateaza AFP, citat de NewsIn. Potrivit acordului, Rusia va construi o centrala electrica pentru Namibia si Africa de Sud, care ii va permite sa aiba acces la zacamantul de gaz din Kudu, la 140 kilometri distanta de zona de coasta a Namibiei.
"Costul proiectului este 1-1,2 miliarde de dolari" si prevede centrala electrica pe gaz, un gazoduct si alte infrastructuri, a explicat seful Gazprom, Aleksei Miller.
"Gazul din Kudu va putea fi folosit pentru centrala electrica", a precizat el. Presedintele Dmitri Medvedev, care efectueaza un turneu in Africa, si omologul sau namibian Hifikepunye Pohamba au asistat joi la semnarea acordului.
"A fost semnat un acord si pentru cresterea investitiilor ruse, in vederea dezvoltarii si introducerii de noi proiecte la scara mare in economia Namibiei, mai ales in domeniile minier, petrolier si energetic", potrivit unui comunicat comun. mai mult
Sambata, 27 Iunie 2009, ora 11:19
Gazprom a semnat un acord de 4,2 miliarde dolari pentru cumpararea detinerii companiei italiene Eni in Gazprom Neft si a amanat pentru aprilie rascumpararea unor active energetice rusesti, detinute de companiile italiene, scrie Reuters.Acordul va ajuta compania italiana sa isi convinga investitorii ca are destule lichiditati ca sa plateasca dividendele. De asemenea, acordul subliniaza strategia Kremlinului de a readuce resursele cheie sub controlul statului.Eni, cel mai mare cumparator occidental de gaz rusesc, a cumparat o participatie de 20% in Gazprom Neft si unele active din domeniul gazelor, de la compania peroliera Yukos, in aprilie 2007. Gazprom avea o optiune de cumparare pentru detinerea de 20% a Eni in Gazprom Neft. Aceasta ar fi expirat in aprilie 2009.
Persoane apropiate situatiei au declarat in martie pentru Reuters ca Gazprom cere ajutor din partea bancilor pentru rascumpararea detinerii, acesta fiind primul sprijin de refinantare acordat de Kremlin, de cand a suspendat in februarie ajutoarele directe acordate pentru salvarea industriei.Seful Gazprom, Alecsei Miller, si seful Eni, Paolo Scaroni, au semnat acordul final in cadrul unei ceremonii la care a participat si premierul Vladimir Putin. mai mult
Marti, 07 Aprilie 2009, ora 13:30