Gazprom asigura Europa ca va livra fara intreruperi gaze naturale, in ciuda exploziei de la centrala OMV din Austria

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 14:28
58946 citiri
Gazprom asigura Europa ca va livra fara intreruperi gaze naturale, in ciuda exploziei de la centrala OMV din Austria
Foto: CC0 Creative Commons

Subsidiara care se ocupa de exportul gazelor naturale de la Gazprom a precizat marti ca lucreaza la redirectionarea fluxului de gaze, afectat de explozia hub-ului de gaze detinut de OMV la Baumgarten, Austria, transmit Bloomberg si Reuters.

"Gazprom Export este la curent cu incidentul de la Baumgarten. In prezent, compania face tot ce este posibil pentru asigurarea fara intreruperi a gazelor naturale livrate clientilor", se arata intr-un comunicat al firmei ruse.

Hub-ul de gaze Baumgarten se afla la aproximativ 50 de kilometri de Viena si este o legatura cheie pentru gazele naturale din Rusia care sunt exportate in Europa. In 2014, OMV a semnat un acord cu Gazprom pentru a intari pe termen lung rolul hub-ului Baumgarten pe piata energiei din Europa.

Explozia a perturbat fluxurile de gaze spre est - Croatia, Italia si Slovenia - dar spre vest (Germania) totul decurge normal, a anuntat Armin Teichert, seful Gas Connect Austria, firma care opereaza centrala Baumgarten.

Tot din cauza exploziei, principala ruta de tranzit a gazelor din Slovacia catre Austria a fost suspendata marti, a anuntat Eustream, operatorul sistemului slovac de transport al gazelor naturale.

"Ca rezultat al evenimentelor din Austria, ne-am ajustat regimul de tranzit al retelei noastre pentru a asigura securitatea si a suspenda tranzitul catre Baumgarten. Nu exista un impact imediat asupra livrarilor de gaze in Slovacia", a precizat un purtator de cuvant al Eustream.

O explozie survenita marti dimineata la o centrala pe gaz a companiei OMV din Baumgarten, in estul Austriei, s-a soldat cu un mort si ranirea mai multor persoane.

Explozia, ale carei cauze nu au fost deocamdata identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) si a fost urmata de un incendiu. "Lucrurile se afla sub control", a dat asigurari pentru France Presse purtatorul de cuvant al politiei Edmund Tragschitz.

O persoana a murit si aproximativ 18 au fost ranite in urma deflagratiei, necesitand ingrijiri medicale.

Cauza exploziei de marti din Baumgarten este de origine tehnica si este in derulare o investigatie, a anuntat Politia din provincia Austria Inferioara, pe contul sau de Twitter.

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distributie in Austria pentru gazul natural venit din Rusia si Norvegia. Instalatia, inaugurata in 1959 si avand o capacitate anuala de 40 de miliarde de metri cubi, reprezinta unul din principalele "hub"-uri de gaz din Europa centrala, deservind in special nordul Italiei si sudul Germaniei. Este controlat in proportie de 51% de grupul energetic austriac OMV.

OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, iar statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, in timp de 9,36% se tranzactioneaza liber pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#flux gaze Europa , #Stiri Companii